StoryEditor
Arhitekturača su puste meje

Iako su percipirani kao nakupina neplanskih objekata, Mejaši u srži nose klicu razvoja budućeg Splita, otkrili su arhitekti u šetnji kvartom

Piše S. Kekez
21. studenog 2020. - 16:05

U petak je počeo splitski dio turneje "U iščekivanju urbanizma" i treće izdanje seminara "Grad na rubu katastrofe" koji organiziraju neformalna inicijativa "GradOdrasta" i Društva arhitekata Splita

Ove godine tema je urbane sanacije, a u fokusu je gradski kotar Mejaši. Zbog toga su aktivnosti počele vođenom šetnjom "Disaster Walk" grupe od dvadesetak arhitekata, studenata i stanara koje je kroz najdublje dijelove kvarta prošetao dugogodišnji stanar predjela u okolici crkve sv. Spasa.

Za ovo, samo naizgled periferno naselje danas slobodno možemo reći da je jedan od najaktivnijih dijelova grada u svakom smislu, tvrde organizatori događanja. Iako često percipirani kao nakupina neplanskih i naknadno legaliziranih objekata i ništa više, oni u svojoj srži nosi klicu razvoja budućeg Splita u svim svojim više i manje konstruktivnim konotacijama.

image
Sudionici edukativne šetnje na licu mjesta mogli su se uvjeriti u potencijal Mejaša
Tina Ljubenkov

Kako na ovom prostoru, koji se nezaustavljivo izgrađuje i širi, staviti na stol temu urbanizma, urbane sanacije i kvalitete javnog prostora, zahtjevan je zadatak za struku. S druge strane zadatak je to koji otkriva niz aktera od stanara do investitora, od inicijativa do novopečenih doseljenika, koji su već prvi dan pokazali želju da sudjeluju u razgovoru.

EKSPERIMENT S UVOĐENJEM ELEMENATA URBANOG PROSTORA NA MEJAŠE

Nakon šetnje program je nastavljen u nekorištenom poslovnom prostoru pored kafića znakovitoga naziva "La Favela” trima kratkim predavanjima Kristine Perkov, Gorane Barbarić i Dragana Žuvele. Oni su sudionike, koji su se ranije prijavili za sudjelovanje, uveli u moguća polazišta za razgovor o urbanizmu mediteranske suburbije, ne samo Mejaša, nego čitave jadranske obale.

Nakon toga Jelena Borota s Kristinom Perkov govorila je o priručniku "Urbana obnova", nastalom kao smjerokaz za sanaciju posljedica zagrebačkog potresa, što je izazvalo živu raspravu o tome gdje je zapela urbanistička struka. Dan je završio otvorenjem izložbe "Radikalne kartografije" kojima se građane i struku aktivira u prepoznavanju potencijala i konflikata u prostorima gradova diljem svijeta.

image
Šetnja je iziskivala da se često stane i zamisli nad viđenim
Tina Ljubenkov

Seminar je nastavljen u subotu ujutro radionicom "Urbana sanacija kojom će se ispitati četiri potencijalne metode uvođenja osnovnih elemenata urbanog prostora poput pločnika, parkirnih mjesta i zelenih površina u obuhvat u neposrednom okruženju Osnovne škole Mejaši i župne crkve sv. Spasa.

NA OKRUGLOM STOLU I TAJNOVITI SUDIONICI

Organizatori pozivaju stanare da se tokom subote i nedjelje barem nakratko uključe s komentarima i sugestijama u završni program koji uključuje predavanje i prezentaciju rezultata i okrugli stol "U iščekivanju urbanizma – Split".

U nedjelju u 17 sati sijedi prezentacija diplomskog rada Dore Komende "Istočno od grada" u kojem se nastoje locirati zone koje se nalaze u tkivu grada, a istovremeno mu ne pripadaju, odnosno zauzimaju fizički prostor u gradskoj strukturi, a nemaju obilježja grada. Koristeći "paket" javnih sadržaja koji nedostaju i rudimentarnog javnog prostora trga i ulice na kojima se odvija socijalni život, težnja je omogućiti podlogu za podizanje kvalitete života na specifičnim mikrolokacijama.

image
'Urbana sanacija' preispituje teze o legalizaciji kao mehanizmu urbane konsolidacije
Tina Ljubenkov

Pola sata poslije bit će prezentacija rezultata radionice, uz goste kritičare, članove novopokrenutog Radnog tijela za urbanizam Društva arhitekata Splita.

Trodnevni program završava u 18.30 sati okruglim stolom uz moderaciju predsjednice Društva arhitekata Splita Daše Gazde i poznatih, ali i još nepotvrđenih tajnovitih sudionika. Na njemu će se na temelju rezultata dvodnevne radionice preispitati teze o legalizaciji kao mehanizmu urbane konsolidacije i pokazati potrebu za jasnijim urbanim politikama u kontekstu prigradskih, neformalnih naselja kao i nove dinamike u organiziranju građanskih inicijativa, strukovnih i akademskih institucija.

Za sudjelovanje je obavezna prijava putem obrasca: https://forms.gle/cLVw8Xnxs4qaZpzeA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 07:36