StoryEditor
Arhitekturagrade, odrasti

Konsolidiranje nelegalnih naselja sredstvima naplaćenim legalizacijom nije održivo, dokazuju studenti arhitekture na primjeru splitskih Mejaša

Piše R. Kragić
22. studenog 2020. - 14:12

Subotu, drugi dan seminara "Grad na rubu katastrofe 2020“ pripao je radionici "Urbana sanacija“. Na njoj su studenti arhitekture iz Splita i Zagreba te nekolicina zainteresiranih građana promišljali metode sanacije prostora stambenog naselja Mejaši. Obuhvat radionice bio je prostor između ulica Svetog Spasa, Vukovarske, Lovrinačke i 141. brigade.

Prema razini intervencije kojom se "sanirao" prostor formirane su četiri grupe: jedna koja intervenira samo na javne parcele, druga koja se bavi konsolidacijom baziranom na komunalnim uvjetima te profilima cesta i ulica, treća koja promatra mogućnosti usmjerenog razvoja prostora na razini životnog ciklusa na parceli u odnosu na obitelj, nasljeđivanje te četvrta koja promatra prostor obuhvata kao cjelinu s najvećom slobodom intervencije. Dakle, od manje invazivnog prema više invazivnom.

Projekte su mentorirali Petra Jerković, Kristina Perkov, Petra Radić, Tea Truta, Nikša Bilić i Jere Kuzmanić. Cilj je bio provjeriti potencijale i ograničenja različitih modela urbane sanacije te dokazati da teza o financiranju konsolidiranja nelegalnih naselja sredstvima naplaćenim legalizacijom nije održiva.

Danas se program seminara nastavlja u 17 sati, u poslovnom prostoru do mejaškoga caffea znakovitog naziva "La Favela“, kada arhitektica Dora Komenda predstavlja diplomski rad "Istočno od grada" kojim nastoji locirati zone čija je glavna karakteristika da se nalaze u tkivu grada, a da mu istovremeno ne pripadaju, odnosno da zauzimaju fizički prostor u gradskoj strukturi, a nemaju obilježja grada.

Potom će sudionici radionica kratko predstaviti rezultate zajedničkog rada i promišljanja sanacije prostora.

U 18.30 kreće okrugli stol "U iščekivanju urbanizma“ na kojem sudjeluju Kristina Perkov (Arhitektonski fakultet u Zagrebu) i Dragan Žuvela (Društvo arhitekata Split) uz moderaciju predsjednice DAS-a Daše Gazde. Svrha okruglog stola je da se preispitaju teze o legalizaciji kao mehanizmu urbane konsolidacije te "pokazivanje potrebe za jasnijim urbanim politikama u kontekstu prigradskih, neformalnih naselja kao i nove dinamike u organiziranju građanskih inicijativa, strukovnih i akademskih institucija".

Mjesta na programima ima samo za one koji ranije rezervirali mjesto, a ostalima je omogućen prijenos okruglog stola putem jitsi platforme na linku: https://meet.jit.si/GradOdrastaOkrugliStol

Financije i potpora

Turneja "U iščekivanju urbanizma" provodi se kroz platformu Clubture. Realizatori turneje su arhitekti i urbanisti iz neformalne inicijative GradOdrasta i partneri: Udruga za istraživanje, promicanje i zaštitu kulturne baštine Makarskog primorja i Zabiokovlja "Kačić", Društvo arhitekata Šibenika - sekcija Soba i Društvo arhitekata Splita.

Turneja se odvija uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, zagrebačkoga gradski ured za kulturu, Zaklade “Kultura nova” i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva/kroz projekt Centri znanja.

item - id = 1059195
related id = 0 -> 1059061
related id = 1 -> 1038603
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2021 10:04