StoryEditor
Obalapritisak gradnje

Gradonačelnici i načelnici bojkotirali ‘Disaster walk‘ u Makarskoj: ‘Prostorni plan nije napravljen za ljude nego za investitore‘

19. studenog 2020. - 08:52

Protekle subote, u okviru turneje "U iščekivanju urbanizma", a koju je otvorila upravo Makarska kao školski primjer devastacije prostora, u hotelu "Biokovo" održan je okrugli stol na ovu već duže vremena aktualnu temu.

Cjelodnevni program sa svrhom razvijanja svijesti građana o važnosti urbanih politika, prostornog planiranja i održivosti građenog okoliša započeo je šetnjom simbolična (i prikladna) naziva "Disaster walk" u Velikom Brdu gdje je na licu mjesta pokazano kako je to kad prostorno planiranje svaki dio grada, i centar i ovakve ruralne dijelove, tretira posve jednako, što je rezultiralo objektima čiji se volumeni i namjene kaotično sudaraju, a uza sve to izostaje infrastruktura.

Makarski domaćini i organizatori su, inače, mlade arhitektice i aktivistice Petra Radić i Petra Jerković iz Udruge Kačić, a turneju koja se provodi kroz platformu Clubture su realizirali zajedno s arhitektima i urbanistima iz neformalne inicijative GradOdrasta i njihovim partnerima.

Investicijski urbanizam

Gradovi na Jadranu pod posebnim su pritiskom investicijskog urbanizma i deregulacija zbog razvoja turizma i rasta cijena zemljišta i nekretnina u obalnom pojasu, a posljedica je kriza stambenog prostora, devastacija obale i politička korupcija u jedinicama lokalne samouprave koje istiskuju građane i njihovo pravo na sudjelovanje u donošenju odluka o prostoru.

Cilj ove turneje je, kako kažu organizatori, povezati aktere koji se bave navedenim problemima u svojim lokalnim sredinama, kao i aktivacija novih pojedinaca, sugrađana i inicijativa kako bi se povezali i strukturirali svoja znanja i iskustva u zagovaranju pravednijih i održivijih prostornih politika.

Stoga je šteta da se okruglom stolu nisu odazvali oni čija je (politička) volja ključna, a to su načelnici i gradonačelnici, odnosno zamjenici, a svi na Makarskoj rivijeri, uključujući i Grad Vrgorac su dobili poziv. Ispričali su se samo načelnik Gradca Matko Burić i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić koji su bili spriječeni, dok ostali, kako kažu organizatorice, nisu niti odgovorili na poziv.

Pozvani su bili na okrugli stol i Geoprojekt kao izrađivač Prostornog plana Makarska, Ognjen Radić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, Dragan Srzić, voditelj Odsjeka za graditeljstvo i zaštitu okoliša, te Tonći Vuković, voditelj Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje. Nitko od njih nije se pojavio niti odgovorio na poziv.

Osim njih poziv su, ali ne kao sudionici nego kao publika, dobili i arhitekti s Makarske rivijere, svi direktori turističkih zajednica s Rivijere, te aktivisti.

image
Organizatorice Petra Radić i Petra Jerković

Dobri i loši primjeri

U uvodu je Petra Jerković "provela" publiku kroz videoprojekciju u kojoj su prikazani loši primjeri, poput Zadarske ulice gdje su na istoj lokaciji i luksuzne vile s bazenima i zgrade i betonski mastodonti, sve s neprikladnom infrastrukturom i prometnicama, ali i na početku dobre primjere poput Dugiša, koji su kasnije s vremenom iskasapljeni. Petra Radić je naglasak stavila na uslužno-komunalnu (nekoć sportsko-rekreativnu) zonu pored Gradske sportske dvorane i Osejave.

– Ne ulazimo u to kako ova zgrada izgleda, možda bi se negdje uklopila, ali ovdje ne korespondira s okolišem. Ove zgrade tu ne pripadaju,ni po veličini ni po funkciji – rekla je Radić.

Rasprava je bila zanimljiva i konstruktivna, iako se gosti arhitekti u publici baš i nisu previše uključivali, a da nije situacije s COVID-om, koji je ograničio broj sudionika, zacijelo bi odaziv bio i veći jer radi se o vrućoj temi za Makarsku kojoj smjer u urbanizmu determinira i smjer u turizmu.

Arhitekt Miljenko Franić kazao je kako novi Prostorni plan nije dobar jer će njima, arhitektima, i dalje davati okvir da rade ono što rade.

– Mi moramo to nastaviti raditi, arhitektura će biti bolja ili lošija, a Grad Makarska je u svemu tome zaboravio na jedan važan infrastrukturni čimbenik. Svi prvo pomisle na cijevi i slične stvari, ali to su – ljudi. A ovaj plan nije napravljen za ljude nego ljude-investitore – upozorio je Franić, koji je istaknuo kako će ubuduće ljudi prodavati obiteljske kuće investitorima koji će tu graditi aparthotele, u praksi – stambene zgrade velikih gabarita.

O tomu je govorila i Petra Radić koja upozorava na činjenicu da se u planu jednako tretira i centar i rubne dijelove naselja, pa u Velikom Brdu vidimo da vrijednost vila rapidno opada kako ispred njih nikne masivna zgrada.

Na interesantan detalj, ako ga tako možemo uopće nazvati, upozorila je Petra Jerković koja je kazala kako neke manje općine imaju puno razrađenije planove od jednoga grada kao što je Makarska.

Tako Brela, istaknula je, imaju jasno propisanu vrstu zaštitnog zelenila, koje u Makarskoj bude samo trava koja se poslije betonira kockama, a uspjeli su zabraniti izgradnju aparthotela. U Tučepima, pak, postoje tri zone, dok jedna nemjerljivo veća Makarska koja je, na koncu, grad, to uopće nema pa ista pravila vrijede za sve dijelove naselja.

Saniranje učinjenog


– Odazivom na događanja smo jako zadovoljni, s obzirom na situaciju s koronavirusom. Žao nam je što se nitko od vladajućih, te ključnih aktera prostornog planiranja nije odlučio priključiti promišljanju ovog gorućeg problema Makarske. Nažalost, mnoge teme nismo uspjeli otvoriti, ali smo sigurni da će biti prilike i za to. Tijekom šetnje "Disaster walk" i okruglog stola deGRADacija smo uspjeli stvoriti konstruktivnu raspravu, ali i dobiti vrlo emotivnu reakciju publike na ovu tematiku. Zato bismo htjele prenijeti misao moderatora okruglog stola, urbanista Jere Kuzmanića, da bi svi zajedno trebali manje tražiti krivca za ovo stanje u prostoru, a više se usmjeriti u traženju zajedničkih alata za saniranje učinjenog i stvaranje novih vrijednosti u gradu za koji još nije kasno. Mi kao udruga ćemo se potruditi da rasprava ne stane na ovom, te pozivamo arhitekte Makarske da se priključe DAS-u, aktiviste da nastave na svom terenskom radu, građane da se što više uključe u ovakva događanja i edukacije, a političare da napokon pokažu volju i brigu za naš grad – komentirala je nakon završenog okruglog stola Petra Jerković.

item - id = 1058549
related id = 0 -> 1059061
related id = 1 -> 1136937
related id = 2 -> 1136367
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2021 14:44