StoryEditor
Regijarazočarani Visoki predstavnik

Inzko razmatra mjere nakon Dodikova referenduma: Riječ je o činu kojim se krši ustav i zakone

26. rujna 2016. - 21:36
referendum_srpska14-250916

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko najavio je u ponedjeljak kako će u narednim danima provesti konzultacije o koracima koji slijede nakon referenduma u Republici Srpskoj a o tom će pitanju izvijestiti i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, priopćeno je iz Inzkova ureda u Sarajevu (OHR).

U prvom reagiranju nakon što su vlasti Republike Srpske provele referendum Inzko je istaknuo kako je riječ o činu kojim se krši ustav i zakone BiH te kako je razočaran takvim postupkom.

"Razočaran sam što se rukovodstvo Republike Srpske, umjesto da se fokusira na otvaranje radnih mjesta, poboljšanje usluga i borbu protiv korupcije, opredijelilo da krši vladavinu prava i vodi Republiku Srpsku i njene građane dalje od reformi a prema izolaciji", stajalište je austrijskog diplomata u čijim su rukama i dalje široke ovlasti poput mogućnost smjene izabranih dužnosnika i nametanja odluka sa zakonskom snagom.

Sve u BiH pozvao je da se suzdrže od agresivne retorike koja vodi daljim podjelama i da se posvete procesu pridruživanja Europskoj uniji.

Na provedbu referenduma reagiralo je i veleposlanstvo SAD-a u BiH izjavom u kojoj je navedeno kako je njihovo stajalište u odnosu na to pitanje i do sada bilo jasno a da sada razmatraju dalje korake.

"Djelovanje u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda je očito kršenje vladavine zakona i očekujemo da će nadležne institucije to pitanje riješiti sukladno zakonima BiH, dok mi razmatramo odgovarajuće posljedice", stoji u izjavi.

Iz veleposlanstva SAD-a istaknuli su kako su uvjereni da svi u BiH žele poboljšanje kvalitete života što se ne može postići "simboličnim referendumima" nego jedino reformama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2021 06:44