StoryEditorOCM
Regijaviše od matematike

Dodik nadmašio sebe, zbrajao je broj država koje su protiv rezolucije o Srebrenici: ‘Neki razumiju situaciju‘

Piše vijesti sd
25. travnja 2024. - 12:40
Milorad Dodik zbraja države koje će biti protiv rezolucije, kao i manevre onih koji je žele donijetiAntonio Balić/Cropix

Predsjednik BiH entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da Rezolucija o Srebrenici, ako bude usvojena u Općoj skupštini UN-a, definitivno sahranjuje BiH.

"To je dosipanje soli na ranu. Bošnjaci muslimani neće dobiti ništa od toga osim likovanja, a Srbi će to odbiti i ništa od toga neće primjenjivati", rekao je Dodik u intervjuu za Russia Today, prenosi Klix.ba.

image

Milorad Dodik ustrajava na svojoj ‘isitini‘ o Srebrenici

Elvis Barukčić/Afp

Dodao je da su strani faktori počeli kvalificirati ponašanje Srba kao genocidno i prije nego što se išta dogodilo te da su najavljivali kako se Srbi navodno pripremaju za genocid.

Na pitanje koje će države osim Rusije glasovati protiv rezolucije o Srebrenici, Dodik je rekao kako vjeruje da će biti oko 40 zemalja koje "razumiju situaciju".

‘Ruanda, sram te bilo!‘

"Ne bih licitirao, ali po onome što ja znam, oko 40 zemalja će biti protiv. To nije malo kada uzmete u obzir da će njih 70, a možda i više biti suzdržano. Onda to znači da definitivna većina u Općoj skupštini UN-a neće glasovati ‘za‘. Ali, oni su spremni da u momentu glasanja promijene pravila. Najavljuju već da oni koji su suzdržani neće biti kvalificirani za utvrđivanje većine, nego samo oni koji su glasali ‘za‘ i ‘protiv‘", kazao je Dodik.

Ako u zbroju natpolovična većina glasova bude suzdržana i protiv rezolucije, kaže Dodik, onda to znači da većina globalne zajednice ne misli da se u Srebrenici dogodio genocid.

image

‘Definitivna većina u Općoj skupštini UN-a neće glasovati ‘za‘, tvrdi Dodik

Angela Weiss/Afp

"To onda znači da oni koji su ‘za‘, to rade iz spekulativnih razloga", rekao je Dodik.

Dodik je kazao da ga je iznenadilo što je Ruanda jedan od inicijatora rezolucije.

"U Srebrenici imate dokaze da je Vojska RS odvojila žene i djecu i prebacila na teritorij koju su kontrolirali muslimani. U Ruandi je ubijeno 970.000 pripadnika jednog naroda od drugog naroda. Ubijeni su žene, djeca, starci, muškarci, nitko nije pravio razliku. Sada Ruanda, vjerojatno perući svoju povijest, pokušava se staviti na stranu rezolucije. Sram ih bilo", rekao je Dodik.

Prepredena Europa

Istaknuo je da vjeruje kako je inicijativa o rezoluciji o Srebrenici usklađena s odlukom Parlamentarne skupštine Savjeta Europe o prijemu Kosova u Vijeće Europe, da bi se tako, navodno, izvršio pritisak na srpski narod.

"U Statutu Savjeta Europe piše da zemlje članice mogu biti samo članice UN-a, a Kosovo to nije. To kršenje pravila u trenutku kada njima to odgovara govori koliko oni sve smišljaju. Apsolutno mislim da je to koordinirano, a na kraju krajeva isti su promotori svih tih događaja", rekao je Dodik.

image

‘U Statutu Savjeta Europe piše da zemlje članice mogu biti samo članice UN-a, a Kosovo to nije‘, kaže Dodik

John Thys/Afp

Dodaje kako je to pokazatelj da nema "ni unutrašnjeg ni regionalnog, a ni globalnog" pitanja oko kojeg u BiH ne postoje "dramatične i definitivne razlike".

"BiH se u svemu, pa i u ovom slučaju, pokazuje kao nemoguća zemlja. Kako onda možete biti ljuti na Srbiju kada bi ona jednog dana rekla ‘Dobro, budući da vi ne poštujete teritorijalni integritet Srbije, evo i mi ne poštujemo teritorijalni integritet BiH i podržavamo neovisnost RS‘. Kako bi oni reagirali, što bi uradili", pita se Dodik, navodeći da bi onda zavladala opća histerija", smatra Dodik, prenosi Klix.ba.

image

‘Sada Ruanda, vjerojatno perući svoju povijest, pokušava se staviti na stranu rezolucije. Sram ih bilo‘

Guillem Sartorio/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:40