StoryEditorOCM
Regijaskandalozno otkriće

Afganistanski krijumčari ljudima pucali jedni na druge u okolici Subotice; ‘Policija je došla i uzela svoj dio zarade‘

Piše vijesti sd
4. rujna 2023. - 12:16

Na teritoriju Srbije, točnije u šumi pokraj subotičkog naselja Makova sedmica, odigrao se pravi filmski obračun sukobljenih afganistanskih bandi krijumčara ljudi, otkriva srbijanski portal BIRN.

"Rafal automatskog oružja štektao je kroz drveće, tjerajući izbjeglice u bijeg. Jedna osoba je ubijena, sedmoro je ranjeno, uključujući i 16-godišnju devojku iz Irana.

"Ovo se ne događa nigdje drugdje na Balkanskoj ruti – samo u Srbiji imate ovo, da krijumčari pucaju iz kalašnjikova!“, sa čuđenjem je za BIRN komentirao jedan krijumčar iz Sirije.

Njegove riječi nisu daleko od istine. U prethodnih godinu dana zabilježene su desetine sukoba oružanih krijumčarskih bandi koje zarađuju milijune eura od prebacivanja izbjeglica i migranata u Europsku uniju.

Tako je, u studenome prošle godine, u samom centru Horgoša, šest osoba ozlijeđeno u sukobu marokanskih i afganistanskih kriminalaca. Snimak sukoba na kojem se vide naoružani muškarci kako trče pored osnovne škole, zabrinuo je mještane. Samo u lipnju i sprnju ove godine ubijena je jedna osoba, a ranjeno ih je pet u krijumčarskim obračunima.

image
/Shutterstock

Srpska policija nije uspjela razoružati ih u potpunosti, a arsenali oružja koje ove grupe ilegalno posjeduju aktualizirali su i pitanje podrijetla oružja. BIRN je u više od šest mjeseci istraživanja otkrio da su njihovi glavni dobavljači oružja albanske kriminalne grupe koje godinama "operiraju" u Srbiji. Štoviše, dokazi do kojih je BIRN došao sugeriraju da su jedni od dobavljača i blizanci iz Prištine – Amar i Amir Džemšiti.

Amir Džemšiti u izjavi za BIRN negira da brat i on imaju bilo kakve veze sa krijumčarenjem ljudi i oružja u Srbiji. Komentirajući fotografiju s marokanskom bandom, ističe da je prelazio ilegalno iz Srbije u EU kao "svaki drugi Albanac sa mnogo briga i problema“, i da su ga Marokanci uhvatili tom prilikom. "Nakon što su me uhvatili, dao sam im novac. Vidio sam da imaju oružje i pitao sam ih da se slikamo zajedno“, kaže za BIRN. "Nemam nikakve odnose s njima“, naglašava.

Čini se da su i pripadnici srpske policije bespomoćni ili su korumpirani. 

image
Andrej Isakovic/Afp

O tome svjedoči i događaj iz svibnja ove godine. Izvori BIRN-a kažu da se se pripadnici afganistanske bande "400/59" snimali na krovu džipa granične policije u šumi u blizini Subotice, postavljajući potom te slike na društvene mreže. Granični policajci su za to vrijeme u obližnjem šatoru razgovarali s vođama i uzimali dio njihove zarade.

"Policija je došla i uzela novac“, čuje se kako kaže jedan član bande na audio snimku do kog je došao BIRN, a koji je tajno napravio izvor koji je prisustvovao razgovoru. Policija nije odgovorila na pitanja BIRN-a u vezi ovog incidenta.

BIRN takođe posjeduje i snimke poziva i prepiske između afganistanskih krijumčara i posrednika srpske policije koji im je nudio imunitet i nastavak aktivnosti u zamjenu za predaju oružja. Dogovor nikada nije u cijelosti ostvaren, a obračuni su nastavljeni.

"Oni (krijumčari) su pametni“, kaže jedan krijumčar, koji se protivi upotrebi oružja. "Policiji predaju nekoliko kalašnjikova, pištolja, a imaju puno više. I uvijek mogu kupiti još, od Albanaca”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:52