StoryEditorOCM
HrvatskaNOVA RUNDA

Trgovci idu na Ustavni sud, žele da se radi nedjeljama i praznikom, tvrde da benzinske prodaju kruh, a oni ne smiju

Piše vijesti sd
18. kolovoza 2023. - 14:02

U srcu sezone trgovine nisu radile, građani i turisti su išli po kruh na benzinske postaje, gradovi su proglašavli sajmene dane kako bi bar trgovci na štandovima mogli zaraditi koju kunu. Domaći, al pogotovo naši gosti se nisu uspjeli snaći u šumi (dez)informacija - koja trgovina (ne)radi nedjeljom, što radi praznikom...

U prvom tjednu kolovoza zbog dva neradna dana realni promet u manjim trgovačkim lancima i trgovinama pao je za 15 posto, procjena je Udruge trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP). Naime, u granskom udruženju su istaknuli kako je suprotno očekivanjima zakonodavca izostao efekt prelijevanja potrošnje na druge dane u tjednu, stoga zabilježeni gubitak ti subjekti neće moći nadoknaditi, piše Novi list.

image
Bozo Radic/Cropix

Zakon u bitnom ne uvažava ranija stajališta Ustavnog suda po kojima prekomjerne iznimke u primjeni zabrane rada nedjeljom diskriminiraju dio trgovaca. Ovakav zakon je, ističu u HUP-u, istovremeno i neživotan i krut i diskriminatoran jer predviđa puno izuzetaka koji uzrokuju neravnopravnosti na tržištu, uz potpuno ignoriranje realne dinamike modernog života i potreba građana.

Fer tržišna utakmica podrazumijeva pravila jednaka za sve. Zakon pak omogućuje dijelu poduzetnika širenje djelatnosti, dok istovremeno drugima zabranjuje rad, što je diskriminatorno. Benzinske postaje tako nude i pekarske proizvode, dok trgovine moraju biti zatvorene.

O tome što su konkretno nova pravila »igre« donijela malim trgovcima, razgovarali su sa Mirkom Budimirom, predstavnikom malih trgovaca u HUP-u. Naime, male obiteljske trgovine u ovoj su situaciji najugroženije.

image
Bozo Radic/Cropix

U HUP-u ste izračunali kako će nagodinu uslijed nedjelja i praznika trgovine biti zatvorene 50 dana te da u ruralnim i otočnim sredinama građani neće imati otvorene trgovine 14 posto godine, s time da nerijetko u manjim mjestima radi samo jedna trgovina.

– Općenito, iako ovo pogađa i velike i male, male obiteljske trgovine su jako pogođene iz razloga što se često radi o trgovinama na otocima ili u manjim mjestima na kopnu gdje veliki nemaju interesa. Samim time bit će pogođen i trgovac, ali i ta lokalna zajednica s obzirom da takve trgovine zapošljavaju članove obitelji i ako je potrebno djelatnike iz te lokalne zajednice. I koja ustvari živi s tom trgovinom.

Doregistracija ugostiteljske djelatnosti?

image
Vlado Kos/Cropix/Cropix

– Ovaj zakon ima puno izuzetaka i mi smo u javnoj raspravi upravo isticali kako će kao takav dovesti do stvaranja novih formata trgovina. Imat ćemo nove supermarkete, ali i minimarkete u vidu kioska i benzinskih pumpi. Možda postoji mogućnost da će stoga manji trgovci imati kombinaciju trgovine i ugostiteljstva kako bi mogli raditi. Vjerojatno će se ljudi snalaziti, čim ima toliko izuzetaka. Naime, postavlja se pitanje kako se na benzinskoj pumpi može peći kruh, uz to što se, jasno, kao osnovna djelatnost prodaje gorivo, a zašto pekara kojoj je to »core business« nedjeljama i blagdanima ne smije.

Podnošenje ustavne tužbe, koliko je poznato, je u planu?

– Točno, s time da se ovaj zakon ne razlikuje značajnije po pitanju restrikcija od dva prethodna koja su već pala na Ustavnom sudu. Tu je bitno naglasiti i činjenicu da imamo zaposlenike koji žele raditi nedjeljom, uz to da se taj rad adekvatno plati. To je zakonski regulirano na način da se rad nedjeljom i praznikom plaća 50 posto više. Ima poslodavaca kojima to plaćanje stvara probleme i koji, nažalost, neće moći izdržati i zbog toga će zatvoriti nedjeljama. Ali to je tržište, rekao je Budimir za Novi List.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 07:04