StoryEditorOCM
Crna kronikaNOVA AKCIJA

Uhićeni trgovci automobilima od kojih su luksuzne ljubimce kupovali poznati Hrvati. Policija ih dugo prisluškivala

Piše Vijesti SD
8. travnja 2024. - 21:28

Nakon jednogodišnjeg praćenja i prisluškivanja policija je uhitila dvije skupine trgovaca automobilima koje se sumnjiči da su varali državu na porezu i carini prilikom uvoza automobila iz Njemačke. Obje skupine su predvodili poznati preprodavači vozila. Protiv jednog je pokušan atentat, a poznato je i da mu je bio zapaljen i osobni automobil.

Sporna poslovanja su obavljane preko njihovih privatnih firmi. Porez na uvoz automobila nisu plaćali te su državu oštetili za oko 320 tisuća eura u slučaju prve skupine, odnosno preko 600 tisuća eura u slučaju druge skupine. Iskorištavali su mogućnost koju nudi EU da se porez ne plati prilikom kupovine, već kod prodaje vozila, a oni su malverzacijama, kako se sumnja, to u oba slučaja izbjegli, piše N1.

Među kupcima su navodno bili brojni poznati Hrvati – od poduzetnika, odvjetnika do sportaša. Tako je bilo i u nekim ranijim slučajevima u kojima su bile raskrinkane malverzacije prilikom uvoza i prodaje luksuznih automobila. Zanimljivo je da kupci automobila nikada ne odgovaraju za kupovinu prošvercanih vozila, budući da se smatra da su prilikom kupovine bili pošteni. Zato je izvjesno da im, ako ovi prekupci budu proglašeni krivima, automobili neće biti oduzeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 11:00