StoryEditorOCM
Više od sportakozmički povezane

One su najbolje prijateljice, sport ih pamti po najvećem rivalstvu, a danas se zajedno bore s teškom bolešću

Piše Krešimir Milić
31. prosinca 2023. - 18:17

Da vas netko pita kako biste definirali prijateljstvo, što biste odgovorili? Kako biste definirali taj pojam? Je li to prirodna potreba za socijalizacijom ili najviši odnos koji bića mogu imati? Poslovica kaže da obitelj ne možeš birati, ali prijatelje možeš. Pa opet kad želite istaknuti sponu s nekim nazvat ćete ga članom obitelji.

Taj vaš ‘brat‘ ili ‘sestra‘ dugo je tu u vašem životu, isprepleten raznim zajedničkim događajima i situacijama. Od sreće do tuge i obrnuto, pa do svakog mogućeg osjećaja kojeg čovjek prođe, ta osoba je tu. Prijateljstva imaju i nekakvu „kompetitivnu” notu pa nekad znaju isplivati zavist ili ljubomora, ali na koncu ponovno ako je pravo, ono opstaje.

Takvo prijateljstvo je i ono koje je rođeno još prije najvećeg rivalstva u povijesti tenisa i jednog od najvećih u svijetu sporta općenito. 

Chris Evert i Martina Navratilova imaju kozmičku povezanost koju su same nazvale „nadnaravnom”. Svaki udarac loptice te zajednička sekunda provedena na terenu i u svlačionicama, bili su djelići slagalice njihove životne budućnosti i onoga što su postajale, a to je, kad pogledamo s odmakom, više od samog prijateljstva. 

Teška bolest ih je dodatno povezala

Njihovo prijateljstvo dobilo je jednu drugačiju dimenziju otkako su se prvi put suočile s vijestima koje nitko ne želi čuti. Prvo je Navratilovoj dijagnosticiran rak dojke 2010. godine, a onda je Evert saznala svoju dijagnozu karcinoma prije dvije godine. Prva osoba s kojom je to podijelila bila je Navratilova, a sudbina se grozno poigrala i isti poziv od Martine namijenila za Chris. Novi set groznih vijesti priopćila je Evert najboljoj prijateljici početkom prosinca ove godine. Prolazila je kemoterapije nakon saznanja da ima rak jajnika prije dvije godine i išlo je sve u pozitivnom smjeru, kad je početkom ove godine izjavila da nema više rak, ali teška bolest se vratila na isto mjesto.

Kad je njena prijateljica Navratilova doznala da ima rak grla i dojke tješile su se i dozom crnog humora kako se njihovo prijateljstvo diže na sasvim novu razinu. Dvije godine mlađa Martina saznala je nedugo nakon Evert svoju dijagnozu, a proteklog ljeta su se prisjetile kako su dijelile ove teške vijesti jedna s drugom. U razgovoru za The Washington Post otkrile su koliko je duboko njihovo prijateljstvo i koliko im je pomoglo u najvećoj životnoj bitci.

- Kao vrhunski sportaš, mislite da ćete doživjeti stotu i da to sve možete rehabilitirati. A onda shvatite, ‘ne mogu ovo.‘ Tako da je podijeliti taj strah bilo lako, lakše s njom nego s bilo kim drugim – priznala je Navratilova u intervjuu za Post, a Evert je na to dodala:

-  Uz sva iskustva koja smo imali, pobjede i poraze, i tješeći jedno drugo, mislim da smo na kraju imale više suosjećanja jedno za drugo nego što bi itko na svijetu mogao imati. Bilo je uspona i padova u našem prijateljstvu. Vidjela sam je na najvišoj i najnižoj razini. I mislim da smo, baš zato što smo vidjele onaj ranjivi dio jedna kod druge, dosegle jednu drugu razinu prijateljstva. Kad god se nešto veliko dogodi u našim životima, odmah zovemo jedna drugu i čuvamo si leđa – rekla je Evert.

Prijateljice, neprijateljice, najbolje prijateljice

Igrale su međusobno nevjerojatnih 80 puta, od čega 60 finala. Navratilova je bila bolja u 43 meča, dok je Evert slavila u njih 37, a obje su osvojile 18 pojedinačnih Grand Slam titula. Tijekom tog perioda postajale su prijateljice, a u jednom trenu i neprijateljice, da bi na kraju prebrodile sve i postale najbolje prijateljice. Navratilova i Evert odrastale su zajedno i postajale ikone sporta i pop-kulture 70-ih i 80-ih te su postavile temelje modernog ženskog tenisa.

Upoznale su se kao tinejdžerice u veljači 1973. godine. Tog susreta puno bolje se sjećala danas 66-godišnja Navratilova, koja je tada stigla u Ameriku kao velika nada tenisa iz istočnog bloka. Njen idol bila je dvije godine starija plavokosa 19-godišnja Amerikanka, koja je bila sve ono čemu se mlada Čehinja iz sela pokraj Praga divila duboko iza Željezne zavjese.

image

U finalu Roland Garrosa 1986.

AFP

U igračkom salonu na Floridi ugledala je Martina svoju buduću veliku suparnicu kako igra backgammon (onu igru na ploči koju vrlo vjerojatno nikad niste znali pravilno igrati, a ako jeste niste je tako zvali).  Evert u tim trenucima nije znala puno o Navratilovoj kojoj je Amerikanka bila sve što želi i sama postati. ‘Staloženost, sposobnost, sportski duh, novac, stil‘ samo su neke od stvari koje je Navratilova vezala uz Evert, a htjela ih je i sama posjedovati tad priznala je u svojoj autobiografiji. 

Prvi međusobni meč odigrale su mjesec dana nakon upoznavanja, a slavila je tad Evert u dva seta. Zbog suprotnosti koju su imale u svim pogledima, a ne samo u podrijetlu, nazvali su ih ‘vatra i led‘. Evert je bila karakterno staloženi kalkulant dok je Navratilova bila izrazito emotivna, do te mjere da je znala plakati tijekom meča. Brzo su se sprijateljile Amerikanka i Čehinja, a po mnogima je u tome pomogla činjenica da Evert na početku njihovog rivalstva Navratilovu nije ni vidjela kao konkurenciju. Razlog je bio u tome što je slavila u 16 od njihovih prvih 20 mečeva. 

Beskompromisna podrška za priznanje 

Njihovo prijateljstvo u tim godinama intenzivno se razvijalo. Zajedno su ručale i večerale, odlazile na spojeve pa su tako otišle na dvostruki s Deanom Martinom Jr. i njegovim glumačkim kolegom Desijem Arnazom Jr. Još se u to vrijeme Navratilova suočavala sa svojom seksualnošću što je u tad nailazilo na velike osude javnosti. Znali su je pitati je li otvoreno gej na što bi odgovarala ‘isto kao i zatvoreno‘.

O tome je javno odlučila progovoriti javno 1981., a najveću i beskompromisnu podršku dobila je od Evert, što je tada nazvala ‘ogromnim‘. Koliko je to bilo ‘ogromno‘ govori činjenica da je tih godina New York Times više problematizirao homoseksualizam u sportu od, primjerice, droge i nasilja.

Njih dvije je povezivao tenis, tj. susreti koje su imale u svlačionicama prije i poslije meča pa trenuci u kojima je jedna jako sretna, a druga jako tužna. Međusobno su se bodrila i ostavljale bilješke u torbama s reketima nakon meča. Bile su i partnerice u parovima, ali onog trenutka kad je Martina počela rasti njihovo prijateljstvo je počelo padati. Evert je raskinula prijateljstvo jer se po vlastitom priznanju mogla družiti samo s ljudima koji je nisu mogli pobijediti. 

Kad je počelo pravo rivalstvo...

Bilo joj je lakše igrati protiv onih prema kojima nije gajila emocije, a takvom je ubrzo postala i Navratilova. Dok je trenirala s Nancy Lieberman, ona ju je savjetovala da ne bude prijateljski raspoložena prema ikome pa tako i prema Evert. Tad je rivalstvo otišlo na drugu razinu, a njih dvije su se borile za broj 1.

U periodu od ‘82. do ‘84. Navratilova je došla do 10 Grand Slam finala, a pobijedila je u osam. U tom periodu bila je bolja od Evert u 14 uzastopnih mečeva, a pobjede protiv Amerikanke za nju su postale nešto uobičajeno.

- Ne sjećam se ni kada sam počeo osjećati da je ovo nešto veće od nas, da je najveća stvar koja se trenutno događa u tenisu naše rivalstvo. Martina i ja smo se gurale – tumačila je Evert. 

image

U finalu Roland Garrosa 1984.

AFP

Njihovo rivalstvo doseglo je vrhunac ‘84. godine nakon finala Wimbledona, kad su obje ‘omekšale‘. Izjavila je tad Navratilova kako bi voljela da obje mogu odmah odustati i više nikada ne igrati jedna protiv druge jer nije u redu da jedna kaže da je bolja druge, a na kraju kao da su se i dogovorile pa su zaključile karijere s po 18 pojedinačnih Grand Slam naslova. Prijateljstvo se nakon toga ponovno počelo razvijati pa su čekajući finale US Opena iste godine gladne podijelile pecivo, a nakon što je Chris slavila u napetom finalu Roland Garrosa 1985., fotografirane su u čvrstom zagrljaju. 

Odigrale su neke od najboljih teniskih mečeva svih vremena

Tih godina rivalstva odigrana su dva najznačajnija teniska meča u povijesti po Steveu Flinku, poznatom teniskom kroničaru. Prvi je bio finale Australian Opena 1981., koje je Evert smatrala jednim od najtežih poraza, a drugi već spomenuto finale Roland Garrosa koje je bilo repriza onog iz prethodne godine u kojem Navratilova slavila.

image

Na konferenciji za medije u Indoneziji 1990. godine

AFP

Bio je to epski meč od tri seta i ujedno njihov 65. međusobni susret. Povela je Evert nakon prvog seta 6:3, u drugom je izgubila set u kojem se Navratilova uspjela vratiti iz vodstva Amerikanke, a u trećem je Evert zamalo izgubila vodstvo od 5:3 no na kraju je slavila sa 7:5 i osvojila Roland Garros te godine. To finale se smatra jednim od najvećih u povijesti, kao i pobjeda Evert koja je bila autsajder. Nakon toga je izjavila da joj je to bila najdraža pobjeda protiv prijateljice. 

Iste one kojoj je bila podrška u još jednom značajnom životnom događaju godinu kasnije. Naime, Navratilova se prvi put od bijega iz komunizma u američki konzumerizam odlučila vratiti u Čehoslovačku 1986. na Fed Cup. Nakon 11 godina izbivanja iz domovine došla je prvi put, a s njom je išla tamo i Evert. Koliku su empatiju imale jedna prema drugoj govori i situacija iz četvrtfinala Wimbledona 1989. kada je Evert gubila, a Navratilova potrčala iz svlačionica na rub terena i glasno je bodrila. 

‘Jeziva‘ životna isprepletenost

Navratilova je jednom prilikom izjavila kako su im životi toliko paralelni da je jezivo kad o tome razmišljaju. Njihova životna isprepletenost je fascinantna, kako u sportu, tako i u privatnom životu. Evert je imala vezu s tenisačem Jimmyjem Connorsom, a kasnije i brak s Frankom Loydom, no s drugim suprugom skijašem Andyjem Milom, s kojim ima tri sina, se upoznala preko Navratilove. S druge strane Chris je bila kuma Martini na vjenčanju s Julijom Lemingovom.

Zdravstveno stanje ih je najdublje povezalo. Kad je Navratilovoj dijagnosticiran 2010. godine neinvazivni rak dojke Evert joj je bila podrška. Prevladavši taj period dogodila se, nažalost, i obrnuta situacija pa je Navratilova bila podrška Evert kroz šest ciklusa kemoterapija i brojne operacije početkom prošle godine.

image

Navratilova i Evert sa Serenom Williams 2014. na US Openu

AFP

Evert je otkrila tešku bolest nakon smrti sestre Jeanne 2021. godine, a jedna prva osoba kojoj se povjerila bila je Navratilova.

- Ona je bila jedna od prvih osoba kojoj sam rekla. Kad sam je nazvala, bio je to osjećaj kao da se vraćam doma – izjavila je Evert. Nazvala ju je neznajući da će uskoro ponovno dobiti isti poziv s druge strane, Novi udarac njihovom zdravlju i životu dogodio se nakon što je Navratilovoj dijagnosticiran rak grla i dojke u ranom stadiju. 

image
AFP

Danas obje žive na Floridi i rade na televiziji te se druže često. Kroz sve što su prošle njihova povezanost je postala univerzalna koja nadilazi mnoge odnose jer ovakav životni put je teško i zamisliti, a kamoli proživjeti. Navratilova je jednom prilikom sažela njihov odnos, s čime se složila i Evert da vrijedi obratno,  u rečenici – ‘ona me poznaje bolje nego što sam sama sebe‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:30