StoryEditorOCM
Više od sportain memoriam

Napustio nas je Antun Plenković, sjedio je u loži s Anom Kurnjikovom, u Bol dovodio Davora Šukera, svjetsku elitu...

Piše WTA
16. travnja 2024. - 15:21

Umro je čovjek koji je na Brač doveo svjetsku tenisku elitu, Antun Plenković.

Karijeru proveo kao turistički menadžer kroz brojne hotelske koncerne, a mještani Bola ga najviše pamte po poslovanju u Zlatnom ratu u kojega je došao kao iskusan hotelijer. Prije je radio u firmi Jadran iz Supetra, a nešto prije toga i u kultnom Dalmacijaturistu. Bio je i zamjenik direktora u elitnom zagrebačkom hotelu Esplanade, gdje je između ostalog bio i direktor marketinga.

No, Plenkovića posebno vezujemo uz Bol, a napose za jedan od najpoznatijih sportskih događaja u Hrvatskoj, kultnom WTA turniru. Prvi je organiziran još 1991. godine kada je zbog vihora rata naglo i ugašen. Ipak, vratio se s Plenkovićem na čelu i trajao je u tom formatu od 1996. do 2003. godine.

image

Mariana Diaz-Oliva, Antun Plenković i Ángeles Montolio

Veliki je broj priča s bolskog teniskog turnira, ona o Mirjani Lučić koja je osvajala turnir 1997. i 1998. kada je bila ona koja će dominirati svjetskim tenisom u godinama ispred nje. Ipak, sudbina joj je dodijelila neku drugačiju ulogu.

Posebna je štorija ona s Anom Kurnjikovom, po mnogima najljepšoj tenisačici svih vremena koja je isto došla na Brač zahvaljujući Antunu Plenkoviću. Na turniru su igrale i Sandrine Testud, Amelie Mauresmo, Kim Clijsters, Jelena Dementijeva, Silvija Talaja...

U to je turističko mjesto Plenković dovodio i brojne nogometne zvijezde, poput Davora Šukera, koji je tada žario i palio hrvatskim nogometom, kao najuspješnija kopačka Ćirine reprezentacije. I brojni estradnjaci ljetovali su tada na Bolu, dok je kruna poslovanja nedvojbeno bilo direktorovanje nad bolskim WTA turnirom na kojem su igrala svjetski poznata imena ženskog tenisa. U to vrijeme u poduzetničke vode uplivao je i Igor Štimac, koji je u Bolu otvorio diskoteku Faces.

image

Mariana Diaz-Oliva, Antun Plenković i Ángeles Montolio

image

Antun Plenković i Ángeles Montolio

image

Igor Štimac i Antun Plenković 1998.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:01