StoryEditorOCM
Vaterpolorevolucija na Savi

Hrvatska testira nova pravila u vaterpolu koja mijenjaju ovaj sport, evo o čemu se radi

Piše Dean Bauer/SN
7. ožujka 2023. - 13:19

U Zagrebu u srijedu počinje vrlo jak kvalifikacijski turnir Svjetskog kupa s kojeg će se dvije najbolje momčadi plasirati na Super Final ili završni turnir ovog ljeta u Los Angelesu. Sa svakog kvalifikacijskog turnira (drugi će se istodobno održati u Podgorici) po tri reprezentacije idu na završnicu u Kaliforniji, ali u zagrebačkoj skupini je i momčad SAD-a koja kao domaćin Super Finala ima zajamčeno mjesto ondje. To je razlogom zašto će s bazena uz Savu "samo" dvije momčadi predstojećeg ljeta preko Atlantika. Podsjetimo, na bazenu uz Savu će nastupati Hrvatska, Italija, Mađarska, Francuska, Japan i SAD, pišu Sportske novosti.

Hrvatska se reprezentacija okupila u nedjelju navečer, te su od ponedjeljka ujutro krenuli s treninzima. Prethodno su međutim u našem stožeru upoznati s primjenom novih ili izmijenjenih pravila vaterpolske igre koje su stupile službeno na snagu 1. siječnja 2023., ali se u Europi još nisu primjenjivale budući da je to ipak usred natjecateljske sezone. No zato će turnir u Zagrebu (uz onaj u Podgorici) biti prvo nadmetanje u Europi na kojem će se igrati po izmijenjenim pravilima. Neka od njih su:

Pravilo 2 metra

Prostor u kojem vrijedi tzv. pravilo 2 metra se više ne odnosi na cijelu širinu bazena 2 metra od gola, već samo na uži prostor - 2 metra od gol-crte prema sredini, te 2 metra od desne i lijeve vratnice. Pojednostavljeno, nalik na svojevrsni uži vratarski prostor u nogometu, unutar šesnaesterca.

Prekršaj za peterac

Sudac sada može odgoditi odlukom označavanje peterca dok traje akcija, ne bi li pričekao hoće li igrač u napadu ipak postići gol. Ukoliko ne postigne pogodak, sudac može naknadno dosuditi kazneni udarac. Opravdanje ovakve odluke jest da se dosad znalo dogoditi da napadač trpi prekršaj za peterac, sudac pušta prednost, napadač ne postiže gol, ali sudac više nema uporište za naknadno dosuđivanje kaznenog udarca.

Izvođenje peterca

Tijekom izvođenja peterca, osim vratara i izvođača, svi ostali igrači moraju biti udaljeni na 6 metara od gol-crte (dosad 5 metara) i najmanje 3 metra (dosad 2 metra od izvođača). Vratar mora biti na zamišljenoj gol-crti, te ga sudac može upozoriti samo jednom ako nije na pravoj poziciji. Ukoliko vratar ponovi prekršaj, ispliva bliže izvođaču, sudac ima pravo dosuditi isključenje. Isključenog vratara ima pravo zamijeniti igrač njegove momčadi, ali onaj koji je u terenu, a ne netko s klupe.

Žuti i crveni kartoni

Igrači na klupi i službene osobe na njoj, po novome mogu dobiti žuti karton. Dosad su odmah dobivali crveni za slučaj nesportskog ponašanja, glasnog negodovanja sucima i slično. Iznimka je bio dosad jedino glavni trener koji je mogao dobiti i žuti, pa onda i crveni karton, s tim da postoje situacije i kada se odah može dodijeliti izravni crveni karton. Ukoliko je crveni karton dobio glavni trener, njegovu ulogu može preuzeti pomoćni trener ili druga službena osoba s klupe, kao i kapetan momčadi, ali bez povlastica koje ima glavni trener. Konkretno, ta osoba i dalje mora cijelo vrijeme sjediti na klupi, ne smije se ustajati i pomicati od klupe. Može međutim pozvati minutu odmora i tada doći do ruba bazena i davati upute igračima.

Isključenje bez lopte

Česte situacije koje su se pretvarale u šansu veću nego peterac, jer bi igrač nad kojim je suđen prekršaj u prostoru 2 metra, ostao nečuvan, s vanjske linije bi mu suigrači hitro dodavali loptu i to je "zicer". Po novomu, sudac bi trebao označiti prekršaj, broj na kapici igrača kojeg isključuje, te dati znak za izvođenje ili nastavak igre. To ne bi trebalo biti klasični prekid, ali je sucima sugerirano ipak mogućnost davanja određene prilike momčadi u obrani da se "posloži".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 20:43