StoryEditorOCM
Vaterpolonova pravila

Zagreb je domaćin jakog turnira Svjetskog kupa: očekuje nas puno uzbuđenja i vrhunskog vaterpola

Piše Iva Majić
8. ožujka 2023. - 10:27

Hrvatska će od danas do 14. ožujka opet biti centar vaterpola jer Zagreb je domaćin jakog turnira Svjetskog kupa. Modificirano je to natjecanje izniklo iz nekadašnje Svjetske lige, a u Europi se igraju dvije skupine, jedna u Podgorici, a druga u hrvatskoj metropoli. Uz Barakude u bazen na Savi uskočit će još pet reprezentacija: Mađarska, Italija, Francuska, SAD i Japan.

Na superfinalu će igrati domaćini Amerikanci i još dvije najbolje reprezentacije

Iz svake europske skupine World Aquatics Svjetskog kupa po tri će reprezentacije na završni turnir u lipnju u Los Angeles. Odličan je to termin jer turnir može poslužiti i kao priprema za Svjetsko prvenstvo u Japanu.

Budući da Amerikanci kao domaćini imaju osigurano mjesto, samo dvije najbolje ekipe iz naše skupine ostvaruju plasman na “Super Final”. Ritam će biti naporan jer igra se pet utakmica u kratkom periodu, ali kvalitetne igre neće nedostajati.

Naši reprezentativci su europski prvaci, Mađari viceprvaci Starog kontinenta, Italija dolazi kao svjetski doprvak, a Francuska je, s hrvatskim znalcem Vjekoslavom Kobešćakom kao pomoćnim trenerom, bila najugodnije iznenađenje nedavnog Eura u Splitu. Tu su naravno još reprezentacije SAD-a i Japana, obje ekipe igraju najbolji vaterpolo na svojim kontinentima, tako da ni jedna momčad ne može unaprijed upisati bodove.

Promijenjena pravila vezana za ‘2 metra’ i peterce

Nadodajmo još novi tip lopte te nekoliko novih, revolucionarnih pravila koja će svoju primjenu u Europi prvi put imati baš u Zagrebu i Podgorici. Izmijenjeno je pravilo vezano za “2 metra”, to je po novom prostor dva metra od gol-crte prema sredini, te dva metra od desne i lijeve vratnice, a prije se taj prostor odnosio na cijelu širinu bazena dva metra od gola.

Što se tiče prekršaja za peterac, sudac po novom može odgoditi odluku za označavanje peterca dok traje akcija, pričekat će da vidi hoće li igrač u napadu ipak postići gol, a uvedene su i i neke promjene u samom izvođenju peteraca. 

Također, igrači na klupi i službene osobe na njoj po novom mogu dobiti i žuti karton, a ne kao dosad samo crveni. Uvedeni su još noviteti u isključenjima bez lopte. Što se same lopte tiče, osim novih šara i boja, proizvođač se koncentrirao na poboljšanje prianjanja u vodi.

Očekuje nas puno uzbuđenja i vrhunskog vaterpola. Zagrebačka publika imat će težak zadatak, teško će nadmašiti vatrenu atmosferu iz Spaladium Arene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 05:47