StoryEditorOCM
Splitrazbijena omerta

Zašto su 4 liječnice u naponu znanja i snage napustile Kliniku? Otkrivamo pravu pozadinu kaosa na splitskoj Onkologiji

Piše Mirela Goreta
5. siječnja 2024. - 21:41
No što je nagnalo iskusne liječnice na napuštanje Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split, ako, primarno, nije u pitanju novac?Vladimir Dugandžić/Cropix

U situaciji kad svako malo netko od liječnika napušta splitsku bolnicu (u protekloj godini njih petnaest dalo je otkaz, a godinu prije osam), ispod radara je prošla činjenica kako su se među njima našle čak četiri liječnice iz jedne klinike, redom specijalistice onkologije i radioterapije s desetljećima rada na istom odjelu.

U naponu znanja i iskustva, u starosnoj dobi od 45 do 60 godina, kad su trebale kapitalizirati sve što su prošle u dotadašnjem poslu na Klinici za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split, odlučile su otići.

Dr. Spomenka Mikuš prešla je u Kliniku za onkologiju KBC-a Zagreb, dr. Tihana Boraska Jelavić, po zvanju docentica (dugi niz godina predaje i na fakultetu), u državnu bolnicu u Dubrovniku, a mr. sc. dr. Maja Božić Šakić i dr. Dubravka Ledina napustile su struku prelaskom u palijativni tim (bazična njega umirućih pacijenata) županijskog Doma zdravlja. Pacijenti oboljeli od tumora, s razlogom, postavljaju pitanje zašto su odjednom ostali bez dojučerašnjih liječnica, koje, poput većine njihovih kolega, nisu otišle u privatnu praksu, što upućuje na zaključak kako novac nije bio glavni razlog njihova napuštanja KBC-a Split.

– Cijeli Split zna zašto smo otišle. Neka pacijenti govore... Otišla sam i dobro mi je – kratko nam je rekla jedna od specijalistica onkologije i radioterapije koja je napustila KBC Split, ne želeći ulaziti dublje u priču. Svojim je riječima zapravo samo potvrdila pravilo koje vlada u liječničkim krugovima kada je u pitanju iznošenje problema unutar narušenog zdravstvenog sustava. Omerta je ključna riječ. Zakon šutnje.

No što je nagnalo iskusne liječnice na napuštanje Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split, ako, primarno, nije u pitanju novac? Već dulje vrijeme u bolničkim se krugovima potiho govori o lošim međuljudskim odnosima i neslaganju oko načina rada na klinici, koju posljednjih 25 godina vodi prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, ujedno i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog onkološkog društva. Po novome, što je očekivano, i o otežanim uvjetima rada na njegovoj klinici zbog izostanka iskusnih liječnika, što je, uostalom, redovit slučaj na kadrovski osiromašenim odjelima splitske bolnice. I najteže oboljeli pacijenti sve vide. A prisiljeni su trpjeti...

image

Kako doznajemo, ni Uprava ni Upravno vijeće KBC-a nisu postavili pitanje zašto su liječnice otišle jer svi žele izbjeći sukob s prof. Vrdoljakom

Vladimir Dugandžić/Cropix

– Odjel se sada krpa, rad je otežan, na manjem broju ljudi je veći pritisak, što znači da jedan liječnik sada obrađuje 30-35 pacijenata dnevno. Svaki od onkoloških bolesnika, naime, iziskuje određeno vrijeme za obradu i pristup, koji se mijenja ovisno o slučaju. Sad se to svodi na nekoliko minuta, i to će završiti loše jer se liječnici ne mogu dovoljno posvetiti pacijentima. I onda raste nezadovoljstvo i pacijenata i liječnika. Nažalost, po statistici smrtnosti od raka, Hrvatska je na dnu Europske unije, onkologiju sve više preuzimaju privatne bolnice, a u najavi su i novi privatni projekti koji će kadrovski potpuno devastirati sustav javnog zdravstva – govori nam, želeći ostati anonimna, dobro upućena sugovornica iz medicinskih krugova u trenutno stanje na splitskoj Onkologiji.

No to je, veli, posljedica, a prava pozadina problema čuči u načinu rada na Klinici za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split.

– Tu su kliniku napustile liječnice s besprijekornim karijerama koje su cijeli život posvetile teško bolesnim pacijentima. I nisu samo one otišle, s Onkologije je pobjeglo i puno medicinskih sestara jer nitko ne voli svakoga dana dolaziti na posao s grčem u želucu. Ali sestre se još i mogu prebaciti na druge odjele, liječnici nemaju gdje. Neki su to odmah shvatili i promijenili specijalizaciju jer u toksičnom okruženju nitko ne može biti sretan. S odlaskom iskusnih liječnica velik broj pacijenata je prebačen na mlađe liječnike, kojima nije lako. Iako, vjerujte, pravim liječnicima posao nikada nije problem. No važno im je i zdravo radno okruženje, uljuđena i civilizirana komunikacija, kao i poštovanje. Ako toga nema, radije će otići – objašnjava naša sugovornica, ističući kako je odlazak specijalistica onkologije i radioterapije velik udarac za njihove dugogodišnje pacijente, ali i bolnicu i mlađe kolege i studente koji su ostali uskraćeni za mentorstvo i transfer znanja.

– Nastala je ogromna rupa... U trenutku kad su svojim iskustvom trebale Splitu vratiti sve ono što je uloženo u njihovo dugogodišnje obrazovanje, one su, praktički, nestale. Svaki specijalizant formalno, na papiru, ima svoga mentora s kojim bi trebao raditi, zajednički podijeliti teret posla i uz učenje odraditi i opsežnu administraciju. No većina specijalista nije imala nikakvog kontakta sa specijalizantima jer su bili angažirani na drugim predstojnikovim projektima. Prof. Vrdoljak je u znanstvenoj zajednici poznat po velikom broju studija koje već godinama provodi jer se od farmaceutskih kompanija dobiju eksperimentalni lijekovi za primjenu na pacijentima. Etički je sve to pokriveno, jer svaka od tih studija dobije odobrenja bolnice i fakulteta – opisuje naša sugovornica metodologiju rada na Klinici za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split.

Kako doznajemo, ni Uprava ni Upravno vijeće KBC-a nisu postavili pitanje zašto su liječnice otišle jer svi žele izbjeći sukob s prof. Vrdoljakom. Rak je bolest koja izaziva najveći strah kod ljudi, nitko se ne želi zamjeriti nekome koga će sutra možda trebati. Lijekove pogotovo. Ni u Hrvatskoj liječničkoj komori i splitskom ogranku Hrvatskog liječničkog sindikata nismo bili bolje sreće. Nisu, rekli su nam, upoznati s temom.

U cijeloj priči s odlaskom specijalistica iz Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split strši i jedan zanimljiv detalj, na koncu riješen izvansudskom nagodbom. Većina djelatnika spomenute klinike svojedobno je tužila splitsku bolnicu zbog pogrešno obračunatih plaća (angažirana je financijska vještakinja), što je zdravstvenu ustanovu nakon okončanja sudskih postupaka navodno stajalo oko dva milijuna kuna bruto. Pitanje odgovornosti za takav dugogodišnji propust ostalo je visjeti u zraku premda se u bolnici dobro zna tko na svakom od odjela potpisuje radne sate, prekovremeni rad, dežurstva...

image

Svi bolesnici nesmetano i bez zastoja primaju optimalnu onkološku terapiju zahvaljujući dodatnim naporima preostaloga kadra Klinike, kaže nam prof. dr. Vrdoljak

Shutterstock/Ilustracija

Uprava KBC-a je preko ne tako davno provedenih službenih anketa o zadovoljstvu zaposlenika i isplaćenim izvansudskim nagodbama navodno bila detaljno upoznata s pravim razlozima odlaska liječnica, ali o tome ne želi javno govoriti jer je ugled splitske bolnice ionako narušen zbog kadrovskog rasipanja i brojnih afera.

Upiti koje smo na ovu temu poslali ravnateljstvu bolnice samo su proslijeđeni prof. Vrdoljaku, predstojniku Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split. Zanimali su nas, među ostalim, razlozi odlaska liječnica, funkcionira li danas odjel normalno ili se "krpa" s preostalim kadrom, koliko je liječnika imao nekoć, a koliko ih danas liječi onkološke bolesnike...

– Što se tiče Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split, točno je da su je u posljednje dvije godine napustile četiri specijalistice onkologije i radioterapije. Teško je točno definirati razloge njihova odlaska i oni se sigurno razlikuju. Smatram da veliku ulogu ima prekomjerni stres od svakodnevnog onkološkog rada sa zahtjevnim bolesnicima, sve veći priljev bolesnika, sve zahtjevnije radno okruženje i sve zahtjevnija očekivanja bolesnika i društva za ishodima – objasnio je prof. Vrdoljak, dodajući kako je odlazak svakog djelatnika neprocjenjiv gubitak za sustav, "ali Klinika nastavlja raditi i zbrinjavati potrebe onkoloških bolesnika na najbolji mogući način, što se neprestano čini".

– Tome svjedoče mnogobrojni zadovoljni bolesnici i njihove obitelji, a zbog čega su zaslužni svi djelatnici Klinike. Ulažu se veliki napori kako bi se osigurali bolji uvjeti za rad i ispunili zahtjevi za optimalnom kadrovskom strukturom. Trenutno je na specijalizaciji sedam liječnika, a u sljedeće dvije godine planirano je zaposlenje osam specijalizanata te dodatan broj medicinskih sestara i drugih nezdravstvenih djelatnika. Broj onkologa specijalista prije 15 godina bio je 10, prije 10 godina 12, prije pet godina 13, a danas ih je 15. Cilj nam je imati gotovo dvostruko više specijalista za razdoblje od pet do 10 godina, a kako bismo što kvalitetnije mogli zbrinjavati potrebe onkoloških bolesnika, ali i onkoloških specijalista za kvalitetnim profesionalnim i osobnim životom – rekao nam je nedavno predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Split, ističući kako je "ona uvijek bila i ostala perjanica KBC-a Split u kliničkom (ishodi u liječenju raka), akademskom (uloga u edukaciji svih profila medicinskih djelatnika) te znanstvenom smislu (jedna od najproduktivnijih klinika u RH)".

– Svi bolesnici nesmetano i bez zastoja primaju optimalnu onkološku terapiju zahvaljujući dodatnim naporima preostaloga kadra Klinike za onkologiju. Vrijedi reći da je Klinika za onkologiju i dalje mjesto gdje bolesnici iz drugih dijelova RH zbrinjavaju svoje onkološke potrebe, od odluke o terapiji i drugih mišljenja do ordinacije onkološke terapije – rekao je tada prof. Eduard Vrdoljak.

Njegovo viđenje stvari sada demantiraju pacijenti, koji su se ovih dana oglasili iz prepune čekaonice Klinike kojom upravlja – njih više od trideset natisnuto je u prostoru manjem od istog broja kvadrata gdje satima čekaju svoj red na kemoterapiju.

"Ovako je stalno, već mjesecima... Nisu tu, lažu vam, u pitanju bolovanja medicinskog osoblja", vele nam, "nego su djelatnici odavde jednostavno pobjegli."

Kako su se dijelili dodaci na plaću?

Predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split osvrnuo se i na selektivnu dodjelu dodataka na plaću, zbog čega je pokrenut niz sudskih sporova, "teških" dva milijuna kuna bruto. Pogreška je, tumači, bila administrativne prirode.

– Zbog administrativnih okolnosti obračun plaća je proveden na način da je samo dio djelatnika ostvarivao svoje pravo na dodatke po osnovi specifičnih uvjeta na radu. Nakon što su svi djelatnici pokrenuli postupak prema bolnici i nakon što je uprava KBC-a prihvatila stav djelatnika Klinike kao opravdan spor je riješen dogovorom i isplatom svih zaostataka svim oštećenim djelatnicima, na zadovoljstvo svih.

Prof. dr. Vrdoljak: ‘Izazovi i zahtjevi su veliki‘

– Svakako da napori koje Klinika mora davati kako bi održala visoke standarde kvalitete u svim tim smjerovima stavljaju velike izazove i zahtjeve pred preostale djelatnike koji će sigurno imati maksimalno razumijevanje uprave KBC-a Split u smislu osiguravanja svih dostupnih mogućnosti u olakšavanju njihova svakodnevnog rada te osiguranja maksimalne posvećenosti njihovoj djelatnosti – rekao nam je nedavno prof. Vrdoljak.

Koliko mu je bilo poznato, bez obzira na novonastale okolnosti, svi onkološki bolesnici splitske bolnice zbrinjavali su svoje zdravstvene potrebe unutar Klinike za onkologiju KBC-a te drugih klinika KBC-a. Naglasio je tada i predanost multidisciplinarnom radu i činjenicu da su gotovo sve klinike KBC-a Split značajno uključene u zbrinjavanje potreba onkoloških bolesnika.

ISPRAVAK: 

Prof.dr.sc. Eduard Vrdoljak: Nisam kriv što su Onkologiju napustile četiri liječnice i nisam u nikakvom sukobu interesa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:43