StoryEditorOCM
Splitozbiljne pritužbe

Alarmantno. Pacijenti kritiziraju stanje na splitskoj Onkologiji: ‘Doslovce bježe na liječenje u Rijeku i Zagreb...‘

Piše Mirela Goreta
11. siječnja 2024. - 12:50

Ravnateljstvo splitskog KBC-a osnovalo je, po nalogu Ministarstva zdravstva, povjerenstvo koje ima zadatak utvrditi činjenično stanje na Klinici za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split zbog pritužbi najteže oboljelih pacijenata koji su se proteklih dana javno požalili na loš tretman na spomenutoj klinici.

Nakon što su Kliniku za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split u posljednje dvije godine napustile čak četiri iskusne liječnice, redom specijalistice onkologije i radioterapije s desetljećima rada na istom odjelu, na površinu je isplivala priča o kaosu na dojučerašnjoj lokaciji njihova rada i razlozima njihova odlaska. Kako su sve četiri nastavile raditi u državnim zdravstvenim ustanovama na drugim adresama (razlog napuštanja radnog mjesta u bolnici nije bio novac ni odlazak u privatnu praksu), bolničkim se krugovima proširila priča o lošim međuljudskim odnosima i neslaganju oko načina rada na klinici, koju posljednjih 25 godina vodi prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, ujedno i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog onkološkog društva.

Zašto su četiri liječnice u naponu znanja i snage napustile Kliniku? Otkrivamo pravu pozadinu kaosa na splitskoj Onkologiji

Na kraju su se javili i sami pacijenti, progovorivši pred kamerom RTL-a, iz krcate čekaonice na splitskoj Onkologiji u kojoj, prema vlastitim riječima, znaju provesti sate i sate čekajući na zdravstvenu uslugu. Na kvalitetu usluge na Onkologiji u KBC-u Split žale se i Hrvatskoj udruzi za promicanje prava pacijenata što se, doznajemo, osobito intenziviralo posljednjih godinu dana.

- Javlja nam se sve veći broj pacijenata s pritužbama na kvalitetu liječenja, koji doslovce bježe sa splitske Onkologije. Idu se liječiti u Zagreb i Rijeku, idu čak i oni koji jedva imaju za put do tamo, daju zadnji novac za autobusnu kartu do tih gradova - kazali su nam u Hrvatskoj udruzi za promicanje prava pacijenata, potvrđujući priče o otežanim uvjetima rada na spomenutoj klinici zbog nedostatka kadra, kao i lošim međuljudskim odnosima i neslaganju oko načina liječenja, zbog čega se "ne radi ono što bi bilo najbolje za kvalitetu zdravstvene usluge za pacijente tog odjela".

image

Predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju prof. dr. sc Eduard Vrdoljak na toj je funkciji četvrt stoljeća

Duje Klarić/Cropix

- Nije u ovom slučaju u pitanju dulje čekanje, hajde da je samo to, ili neljudski uvjeti poput gužve u čekaonici. Pritužbi ima dosta na sam tretman i uvjete liječenja. A kad se pacijenti žale na kvalitetu liječenja, to nije dobro. Može se, grubo rečeno, preživjeti i reći "okej ako su negdje neljudski uvjeti i ako nije personalizirani pristup", ali kad se počne narušavati liječenje, e onda... I to zato što netko ne dopušta da se radi kako se treba raditi. Tu je već nešto drugo u pitanju, a istodobno ide priča prema van kako je na Klinici sve najbolje - govore u Hrvatskoj udruzi za promicanja prava pacijenata.

‘Problemi su dublji‘

Ističu i kako opravdanje prof. Vrdoljaka s nepredviđenim bolovanjima djelatnika na temu aktualnih gužvi u čekaonici ("Nadam da ćemo biti malo mudriji i sljedeći put imati veći broj djelatnika koji će moći pokriti u takvim kriznim situacijama potrebe naših onkoloških bolesnika", izjavio je RTL-u) jednostavno nije istinito, jer su problemi puno dublji.

U Splitu je, naveli su, potrebno promijeniti kompletnu organizacijsku strukturu rada, zaposliti zdravstveno osoblje koje nedostaje, promijeniti način rada, te prije svega odnos prema samim pacijentima iz najosjetljivije skupine, ali i djelatnicima. Ni onima koji trenutno rade tamo, valja i to reći, nije lako, jer je na njima, sa svih strana, ogroman pritisak.

Prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak predstojnik je Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split posljednjih 25 godina, a ujedno je i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog onkološkog društva. Riječ je o liječniku i znanstveniku koji je od 2003. predsjednik Županijske lige protiv raka - Split i članu Povjerenstva za onkologiju Ministarstva zdravstva RH u kojemu je od 2006. i član Središnjeg etičkog povjerenstva. Prof. Vrdoljak ujedno je član Povjerenstva Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za definiranje tehničkih karakteristika medicinske opreme, te član Povjerenstva za magisterije i doktorate Medicinskog fakulteta u Splitu gdje je također četvrt stoljeća voditelj katedre Klinička onkologija.

image

Prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak

Vladimir Dugandžić/Cropix

Osim što je predsjednik Hrvatskog onkološkog društva, predsjedava i Hrvatskim društvom za promicanje kliničkih istraživanja u onkologiji. Cijeli je to niz funkcija i angažmana, samo u Hrvatskoj, a nismo ih sve ni nabrojili. Prof. Vrdoljak uz to je u znanstvenoj zajednici poznat po velikom broju studija koje već godinama provodi jer se od farmaceutskih kompanija dobiju eksperimentalni lijekovi za primjenu na pacijentima. 

Rodom Livnjak, utjecajan je i u susjednoj BiH, gdje u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar od 2007. drži funkciju savjetnika na Klinici za onkologiju. Koliko vremena mu ostaje za vođenje klinike u KBC-u Split i što mu je, uostalom, prioritet, uistinu je teško pretpostaviti. Onkološki pacijenti u splitskoj bolnici svojim su dizanjem glasa jasno izrazili sumnju kako su u pitanju oni sami.

Od Hrvatske je gore samo u Mađarskoj po pitanju smrtnosti od raka

Hrvatska je, već je neko vrijeme općepoznato, druga zemlja Europske unije koja ima najvišu smrtnost od raka s 25% višom stopom od europskog prosjeka. Ispred Hrvata su tek Mađari. Podaci su to Europskog registra nejednakosti u području raka, koji predstavlja vodeću inicijativu u okviru europskog plana za borbu protiv raka. Registar sadržava točne i pouzdane podatke o prevenciji i liječenju raka koji omogućuju prepoznavanje trendova, razlika i nejednakosti između država članica i regija.

U istom dokumentu navodi se kako je Hrvatska u prosincu 2020. godine predstavila Nacionalni strateški okvir protiv raka za razdoblje 2020. – 2030. kojim se utvrđuju upravljački, pravni i operativni okvir te ciljevi liječenja raka za sljedećih deset godina. U Nacionalnom planu, čiji je jedan od kreatora i prof. Vrdoljak, istaknuta su tri konkretna prioriteta - uspostava nacionalne onkološke mreže i registra pacijenata, unapređivanje primarne i sekundarne prevencije i poboljšanje pristupa suvremenoj radioterapiji.

ISPRAVAK

Prof.dr.sc. Eduard Vrdoljak: Nisam kriv što su Onkologiju napustile četiri liječnice i nisam u nikakvom sukobu interesa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:59