StoryEditorOCM
Splitnovi video

‘Tu je bija vagon, tu je boja bakra. Puno je prašine...‘ Gerila iz predgrađa je uvjerena da nas se truje

Piše Božidar Lončar
30. lipnja 2023. - 07:54

U Facebook grupi "Za čista Brda, za čisti Split" pojavio se novi video zagađenja, ovaj put na području Dujmovače uz vlak i tračnice. Objavio ga je Damir Božić i pozvao gradonačelnika Splita Ivicu Puljka da zatraži od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo provjeru jesu li te tvari uzrok zagađenja zraka arsenom.

– S obzirom da Državni inspektorat odugovlači s rezultatima inspekcijskog nadzora u Sjevernoj luci, nama građanima sve to izgleda kao zataškavanje i prekrivanje nečega što bi moglo bit kazneno djelo. Za vrijeme inspekcijskog nadzora u Sjevernoj luci osim u skladištu, koncentrat bakra je stajao na otvorenom u vagonima po kiši i buri. Ti vagoni su se nalazili u Dujmovači i Solinu i evo vam jedan od dokaza – navedeno je u opisu videa, koji možete vidjeti na ovom linku.

– Bor, teretni prijevoz, granice. Pur-pjena, Dujmovača. Tu je bija vagon, tu je žutilo, boja bakra. Gdje su god skretnice, puno je prašine, kako se trese sve ispada. Uzet ćemo ovaj materijal i poslat ga na ispitivanje – opisuje se u videu.

Što kažu u Zavodu?

Kontaktirali smo Nenada Periša iz Odjela za ispitivanja zraka, tla i buke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

– Nisam upoznat s konkretnom situacijom, ali prema dosadašnjoj praksi znam da ukoliko se prilikom nadzora inspekcije zaštite okoliša utvrdi postojanost tvari za koje se ne zna sastav ni eventualna toksičnost, a te tvari potencijalno mogu imati utjecaj po čimbenike okoliša onda bi prema proceduri nadležni organ, odnosno Državni inspektorat, otvorio upravni postupak i donio neka rješenja o potrebi uzorkovanja i analizi tih tvari. Stručna inspekcijska tijela u svakom slučaju vode cijeli postupak, a ovlaštene pravne osobe, u ovim slučajevima ovlašteni laboratoriji, daju odgovore na pitanja koja oni postavljaju – odgovorio nam je Periš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:32