StoryEditorOCM
Splitcrno na bijelo

Splićani su bili u pravu; u zraku na Brdima ima arsena, stiglo najvažnije izvješće! Banovina objavila da je sve ok

Piše Božidar Lončar
27. ožujka 2024. - 10:07

Brda imaju oči. Poruke s transparenta su se pokazale istinitima. Sve ono o čemu su Brđani pričali posljednjih godinu dana, prosvjedovali, marširali po gradu i alarmirali Split i cijelu Hrvatsku bilo je točno. 

- Zrak je na sve tri mjerne postaje s obzirom na srednju godišnju vrijednost ukupne taložbe tvari (UTT) i srednju godišnju vrijednost arsena u ukupnoj taložnoj tvari 2. kategorije kvalitete, odnosno onečišćen, jer su navedeni ispitani parametri na sve tri mjerne postaje viši od propisanih godišnjih graničnih vrijednosti - navedeno je u Izvješću.

image

Godišnje izvješće o kvaliteti zraka u GK Brda i Neslanovac

Screenshot/Nastavni Zavod Za Javno Zdravstvo SdŽ/

Dalje se navodi kako je zrak je na sve tri mjerne postaje s obzirom na ostale ispitane parametre - kadmij, olovo, nikal i titanij u UTT-u 1. kategorije kvalitete, jer su navedeni parametri na sve tri mjerne postaje niži od propisanih godišnjih graničnih vrijednosti.

Taložne tvari ukazuju na prisutnost onečišćenja u neposrednoj blizini mjernih postaja koje su postavljene u Petravićevoj 19 i 29 i na Vranjičkom putu 78. 

Na mjernim postajama u Petravićevoj 19 i Vranjičkom putu 78 izmjerena godišnja koncentracija UTT- je nešto viša od granične vrijednosti, dok je u Petravićevoj 29 veća za nešto manje od trećine granične vrijednosti.

Što se količine arsena tiče, u Petravićevoj 29 je veća za oko 40 posto od granične vrijednosti, a na Vranjičkom putu 78 je veća za nešto manje od četvrtine granične vrijednosti. U Petravićevoj 19 je izmjerena razina arsena koja je trostruko veća od granične vrijednosti!

image

Godišnje izvješće NZJZ o kvaliteti zraka na Brdima

Screenshot/Nastavni Zavod Za Javno Zdravstvo SdŽ/
image

efvbvr

Screenshot/Nastavni Zavod Za Javno Zdravstvo SdŽ/
image

cvq3

Ovo su rezultati godišnjeg izvješća o kvaliteti zraka s mjernih postaja u gradskim kotarevima Brda i Neslanovac za razdoblje od ožujka 2023. do veljače 2024. koje je proveo Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije koje potpisuje mr.sc. Nenad Periš, voditelj Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke.

- Za provedena indikativna mjerenja ispitivanja lebdećih čestica zaključak je da su srednje vrijednosti mjerenja PM2,5 i PM10, kao i srednje vrijednosti izmjerenih koncentracija svih metala (arsen, kadmij, nikal i olovo) u PM10, na dvije lokacije Brda 1 i Brda 2, bile niže od propisanih graničnih i ciljnih vrijednosti. Provedeno indikativno mjerenje je pokazalo da postoji u određenim danima onečišćenje arsenom u okolišu - stoji u zaključku.

Preporučuje se nastavak mjerenja i to kontinuirano mjerenje kroz cijelu godinu radi nadzora onečišćenja zraka na mjernoj postaji u Petravićevoj 19 pored dječjeg vrtića "Pluton".

image

Nenad Periš

Damjan Tadić/Cropix

Na zahtjev Inspekcije zaštite okoliša, a temeljem prijave građana o onečišćenju zraka, još 2021. donesena je odluka o provedbi mjerenja posebne namjene i to kod dva dječja vrtića: ”Pluton” i ”Veseli patuljak”. Kod ”Veselog patuljka” se mjere lebdeće čestice i metali u njima, ne i UTT i metali u UTT-u. Brđani su na nogama od 31. ožujka 2023. nakon prvih mjerenja kojima su utvrđene prekoračene granične vrijednosti arsena i nikla.

image
Nikola Vilic/Cropix

Predsjednica kotara Ivana Runjić kazala je kako su rezultati bili očekivani i da od mjerenja nemaju ništa.

- Sada je crno na bijelo da imamo zrak II. kategorije, od aktivnosti i promjena nemamo ništa jer se nastavilo trovanje građana. Grad je spominjao kratkoročni plan, sve je to zakašnjelo i ”ofrlje”. Kao kotar ćemo nastaviti upozoravati gradske i državne institucije, promjene ne vidimo. NZJZ-u zahvaljujemo na odrađenom poslu, a ne kao Državni inspektorat ili Grad Split koji ima dionice u toj ”Luci d.d.” - kazala je Runjić.

image

Ivana Runjić (HDZ), predsjednica Gradskog kotara Brda.

Saša Burić/ Cropix

Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća nam je odgovorio kako od "Luke d.d." nije zaprimio izvješće te da sve zapinje na Inspektoratu jer Grad nema jurisdikciju unutar Sjeverne luke.

- Lučka uprava nam je proslijedila pismo korisnicima Sjeverne luke s upozorenjima i uputama. Prokomentirat ćemo izvješće na Gradskom vijeću. Državni inspektorat im se obratio i dao naputke, ali mi ne znamo točno o čemu je riječ. Neke mjere su poduzete: prskaju, pokrivaju, ali nešto rade kao prije, međutim, mi to vidimo s ceste. Moramo vidjeti što možemo napraviti jer Grad samo trpi posljedice – odgovorio nam je Željko Domazet.

image

Predsjednik GV Željko Domazet

Nikola Viliž/Cropix

Nakon sjednice Gradskog vijeća Lučka uprava Split je 3. kolovoza pozvala koncesionara ”Luku d.d.” da postavi mjerne postaje za ispitivanje kvalitete zraka i mjerenje buke u Sjevernoj luci, kazali su nam u splitskoj Lučkoj upravi iako smo ostali bez odgovora na pitanje je li postaja i instalirana.

Lučka uprava je sama mislila postaviti mjerne postaje, ali od toga ništa još barem pola godine jer im nisu odobrena EU sredstva, a novi natječaj je u rujnu, odgovorili su nam iz Lučke uprave Split.

image

Ravnatelj Lučke uprave Split dr. Vice Mihanović

Vojko Bašić/Cropix

Direktor "Luke d.d." Filip Rogošić nam je kratko odgovorio kako je Gradu predana sva dokumentacija, a za mjerne postaje je kazao da mu se obratimo pismeno. Odgvor još čekamo od 21. ožujka.

image

Direktor Luke Split Filip Rogošić

Jure Mišković/Cropix

Državni inspektorat tvrdi kako se inspekcija zaštite okoliša kontinuirano, u skladu s ovlastima, bavi kvalitetom zraka u Splitu i obavlja nadzor Sjeverne luke.

- Iz Godišnjeg izvještaja o ispitivanju kvalitete zraka je vidljivo da izmjerene vrijednosti ukupne taložne tvari (UTT) s mjernih postaja u periodu od lipnja 2023. zaključno sa veljačom 2024., a nakon poduzetih mjera inspekcije zaštite okoliša, pokazuju da su vrijednosti UTT znatno niže od propisane granične vrijednosti. Također, vrijednosti arsena u UTT su od  listopada 2023. zaključno sa veljačom 2024. na sve tri mjerne postaje bile su ispod propisanih vrijednosti - odgovorili su iz Inspektorata.

Iako je godišnje izvješće o kvaliteti zraka objavljeno 12. ožujka, danas je na Facebooku Grada Splita objavljena informacija o tome kako im ga je županijski Nastavni zavod dostavio, no, u svojoj objavi navode samo dio rezultata koji se odnose samo na lebdeće čestice i koncentracije metala u jednoj od njih, bez navođenja prekoračenih godišnjih vrijednosti arsena i ocjene da je zrak po tom pitanju 2. kategorije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:11