StoryEditorOCM
Splitapel s brda

Stranka Direkt: ‘Ovo mjesto je simbol agonije koju stanovnici Brda proživljavaju mjesecima. Mora se ljudima reći istina‘

Piše split sd
7. studenog 2023. - 12:12

Predstavnici stranke Direkt danas su pored mjerne postaje zraka na Brdima održali izjave za medije kako bi ukazali na problem onečišćenja zraka u Splitu i šutnju nadležnih institucija. Dok se još uvijek čekaju rezultati mjerenja u listopadu, smatraju nedopustivim da nakon više od pola godine građani još uvijek ne znaju izvor onečišćenja.

- Okupili smo se na ovoj lokaciji, kao simbolu agonije koju stanovnici Brda proživljavaju posljednjih sedam mjeseci. Osim što imaju dokaze da udišu onečišćen zrak, zbog neučinkovitosti nadležnih službi, u prvom redu Državnog inspektorata, Lučke uprave Split i Grada Splita, građani nemaju informacije je li utvrđen izvor onečišćenja zraka i koje su mjere poduzete da bi se ono zaustavilo, kazala je Kristina Vidan, predsjednica stranke Direkt.

Pravo na čist okoliš, a time i zrak jedno je od temeljnih ustavnih prava građana, zbog čega je trenutna šutnja nadležnih službi nedopustiva.

- Moramo biti svjesni da udisanje onečišćenog zraka nije ograničeno samo na Brda. Ono se ovisno o klimatskim uvjetima širi na čitav Split, Solin i Kaštela te predstavlja ozbiljnu zdravstvenu ugrozu koja zahtijeva hitnu akciju i suradnju svih odgovornih lokalnih i nacionalnih službi. Zato pozivam i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da se uključi u rješavanje ovog problema i ako je potrebno revidira okolišnu dozvolu po kojoj radi Luka d.d. Split kako bi se ova situacija trajno zaustavila, poručila je Kristina Vidan.

Predstavnici Direkta više puta su upozoravali na problem onečišćenja, kako kroz medijske istupe tako i na sjednicama Županijske skupštine, a do informacija o rezultatima izvida Državnog inspektorata i propisanim mjerama pokušat će doći i preko Povjerenika za informiranje, budući da Državni inspektorat ne odgovara na upite o ovom slučaju, istaknuli su iz stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 02:38