StoryEditorOCM
SplitVRIME JE

Direkt odbrojava dane, sate i minute. Nema još puno vremena: ‘Ovo je najveća komunalna katastrofa u povijesti Splita...‘

Piše Petra Klarić
1. veljače 2024. - 13:37

Predstavnici stranke Direkt na Karepovcu su u četvrtak održali konferenciju za medije da bi upozorili na, kako kažu, jednu od najvećih komunalnih katastrofa u povijesti Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Ona nam već ozbiljno prijeti, a nitko od nadležnih se s njom ne želi uhvatiti ukoštac. 

- Na stranicama našeg Direkt News Rooma postavili smo brojač koji odbrojava dane, sate i minute do konačnog popunjenja Karepovca. Prema njemu nam je ostalo još 424 dana i 44 minute do potpunog popunjenja. Trebamo naglasiti da Grad i Županija nisu shvatili ovu situaciju ozbiljno i da nemaju u planu nikakvu strategiju za zbrinjavanje 110.000 tona otpada, koliko trenutno godišnje odlažemo na Karepovcu – kazala je Kristina Vidan, predsjednica Direkta.  

Vidan dodaje da se Grad Split fokusirao na postavljanje polupodzemnih spremnika za otpad, nadaju se da će se postotak odvajanja otpada povećati, a posebne nade ulažu u otvorenje Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.  

No, izgradnja tog centra traje već 20 godina. Vidan naglašava da će po najnovijim informacijama biti potrebna izrada nove studije utjecaja na okoliš, a sredstva za financiranje druge faze izgradnje još uvijek nisu osigurana.  

- Prema tome, Lećevica sigurno neće biti završena 2026. godine, što je bio zadnji spominjani rok, a Karepovac će biti popunjen krajem ove ili početkom iduće godine. Ove procjene napravljene su prema geodetskim izmjerama koje su rađene prošle godine i prosječnoj dinamici punjenja Karepovca – objasnila je. 

Što kada popunimo Karepovac?

A što će biti nakon što se kapacitet Karepovca popuni? Iz Direkta kažu da ni Grad, ni Županija nemaju ideju. Ante Renić, član predsjedništva Direkta i bivši ravnatelj Nadzornog odbora “Čistoće”, rekao je nešto više o tome kakve scenarije možemo očekivati kada više otpad ne budemo mogli odlagati na istoku Splita. 

image

Stranka Direkt na splitskom je Karepovcu organizirala konferenciju za medije. Stanje je, kažu, alarmantno

 

Josko Ponoš/Cropix

- Jednostavno ne postoji ni jedno drugo odlagalište koje bi moglo zaprimiti toliku količinu otpada. Ako bi se, recimo, i našlo neko odlagalište u Dalmaciji, naša gruba procjena je da bi samo prijevoz tog otpada za prosječno kućanstvo značio porast cijene od preko 100 posto. Za odvoz u neki kontinentalni dio države porast računa bio bi preko 200 posto, a kada bi ga odvozili u spalionicu u Beču rastao i preko 400 posto – rekao je Renić i dodao da su ove procjene samo teoretske, pošto tu treba dodati i naknade koje bi se plaćale tim odlagalištima. 

Kompostana, energana, edukacija

Kaže da bi hitna izgradnja kompostane riješila dio problema s biootpadom, a važno bi što brije bilo krenuti i u proces razvoja energane koja bi riješila dio otpada koji se ne razvrstava. To su danas, naglašava Renić, moderna postrojenja koja se nalaze u urbanim sredinama i otpuštaju male razine štetnih tvari, koja u drugim državama postoje već dugi niz godina. 

Za rješavanje ovog problema važna je i edukacija građana i to od najranije dobi. Moramo djecu u vrtićkoj fazi naučiti kako proizvesti što manje otpada, kako pravilno odvajati otpad, a sve kako bi kućanstva na posljetku mogla znati koliko otpada proizvode, kako ga zbrinjavaju i zašto ga toliko plaćaju. Plaćanje po tome koliko otpada stvaramo bi, smatraju iz Direkta, bilo najbolji poticaj za građane. 

Problem je i u samim procjenama vezano za Lećevicu, ona je rađena pod pretpostavkom da naši građani već odvajaju 50 posto otpada, a zapravo je taj postotak puno niži. Trenutno ga odvajamo samo pet posto. 

- Slijedi nam Napuljski scenarij, skoro pa sigurno. Ja se bojim da ćemo sigurno jedan period provesti sa smećem na ulici, čak i da danas krenemo zakasnili bi, ali ako krenemo za godinu dana... Ovaj problem prelazi dnevno-političku priču, pričamo o zdravstvenoj ugrozi, pričamo o tome da će Splitsko-dalmatinska županija sigurno ostati bez najmanje dvije, tri turističke sezone - zaključio je Renić. 

image

Ante Renić i Kristina Vidan

Josko Ponoš/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:57