StoryEditorOCM
Split‘marulićev cvit‘

Ove subote morate doći na splitsku Rivu, nećete požaliti; započinje Praznik cvijeća, ali bit će i spize i to carske...

Piše Ana Pivčević
14. ožujka 2024. - 13:51

Splitska Riva od subote će obilovati šarenilom boja i cvijeća u sklopu 47. međunarodnog Praznika cvijeća "Marulićev cvit - naš Split". Manifestacija će se odvijati u dva odvojena programa: na Rivi i Voćnom trgu od 16. do 24. ožujka te u Dioklecijanovim podrumima od 20. do 26. ožujka. 

Službeno otvaranje Praznika cvijeća održat će se u Dioklecijanovim podrumima na prvi dan proljeća, u srijedu, 20. ožujka u 19 sati. Organizacija manifestacije je u rukama Udruženja obrtnika Split, u suorganizaciji Obrtničke komore Splitsko – dalmatinske županije, gradskih tvrtki "Žnjan" te "Parkovi i nasadi". Pokrovitelji događaja su Grad Splita, Turistička zajednica grada Splita i Muzeja grada Splita. 

image

Sinisa Gašparević, Alijana Vukšić, Vilim Bujević i Antonija Eremut Erceg

Nikola Vilić/Cropix

- Proljeće dolazi u naš grad i to već standardno obilježavamo našom manifestacijom. Prošle godine smo uključili modne dizajnere i frizere, a novitada ove godine je da će sudjelovati i naši ugostitelji pa ćemo tako imati carski stol pun spize. U sklopu manifestacije održat će se i Državno prvenstvo cvjećara Hrvatske obrtničke komore, a pobjednik će predstavljati Hrvatsku na Europskom prvenstvu cvjećara 2025. godine u Nizozemskoj.

Već nekoliko godina dolaze nam kolege iz Poljske, Mađarske, Italije i Slovenije, a zahvaljujući našem kolegi iz Florinta, Simonu Ogrizeku u Split će doći i floristi iz Kine. Nadam se i očekujem da će Praznik cvijeća u godinama pred nama postati naš turistički proizvod - kazao je Vilim Bujević, predsjednik Udruženja obrtnika Split.

image

Vilim Bujević, predsjednik Udruženja obrtnika Split

Nikola Vilić/Cropix

Budući da je praćenje trendova i kontinuirano usavršavanje znanja i vještina važno za uspješno poslovanje, nakon Foruma cvjećara održat će se niz edukativnih prezentacija za cvjećare s istaknutim i međunarodno priznatim stručnjacima, poput Tomasza Maxa Kuczynskog, Roberta Bartolena i Benoita Barbina, pod moderaturom Simona Ogrizeka.

Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita, je istaknula da na najbolji mogući način obilježavamo prvi dan proljeća otvorenje "Praznika cvijeća", ali i da na ovaj način otvaramo turističku sezonu. 

Kako se radi o sveobuhvatnoj obrtničkoj manifestaciji, cjelokupni program uključivat će razna obrtnička događanja poput revije frizura, modne revije, ali i ugostiteljsko – turističku manifestaciju "Za carskim stolom" koja se nakon nekoliko godina pauze vraća na velika vrata.

Antonija Eremut Erceg, pročelnica gradske Službe za razvoj grada, istaknula je da ova manifestacija iz godine u godinu raste i okuplja sve veći broj ljudi i organizacija. 

- Postoji jedna stvar koja je važnija od financija, a to su ljudi, ideje i njihova predanost tome da nešto dobro naprave. Grad Split je to pronašao u Udruženju obrtnika. Ovo događanje je važno za nas jer otvaramo na neki način sezonu, ali je i događanje koje okuplja i slavi radost življenja - kazala je pročelnica Eremut Erceg.

image

Vilim Bujević i Antonija Eremut Erceg

Nikola Vilić/Cropix

Siniša Gašparević, direktor "Parkova i nasada", je kazao da će nastaviti pružati logističku podršku obrtnicima te da je njihovim djelatnicima koji su zaduženi za zelene površine svaki dan praznik cvijeća. Istaknuo je da se projektanti "Parkova i nasada" stalno bore za svaki dio grada kako bi ga oplemenili. 

Na Handmade sajmu na Rivi i Voćnom trgu sudjelovat će brojni OPG-ovi, domaće radinosti, pčelari i proizvođači meda, proizvođači prirodne kozmetike na bazi cvijeća, ljekovitog bilja te proizvođača cvijeća i sadnica s Banovine. Nastavak je to humanitarne aktivnosti Udruženja obrtnika Split, Grada Splita i tvrtke "Žnjan" prema proizvođačima cvijeća s potresom pogođenih područja.

image

Siniša Gašparević, Alijana Vukšić i Vilim Bujević
 

Nikola Vilić/Cropix

Na Voćnom trgu će se održati prezentacije renesansnih zanata obrtnika koji dolaze iz Udruge Stari zanati Hlebine, koji će na sebi svojstven način pratiti temu ovogodišnje manifestacije. U suradnji sa Parkovima i nasadima priprema se uređenje gradskih ulica i formiranje novih cvjetnih gredica na različitim lokacijama kao najava ovogodišnje manifestacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:40