StoryEditorOCM
Splitpočinje u nedjelju

Nikad bogatiji program Sudamje, Splićani će danima slaviti sveca zaštitnika. Dolaze poznate zvijezde, svaki dan druga...

Piše Split SD
26. travnja 2024. - 18:18

Devetnicom u čast sv. Dujma koja će se u katedrali svečano slaviti pjevanom sv. misom i koncertima sakralne glazbe, u nedjelju, 28. travnja počinje ovogodišnja Sudamja, najavljuju iz Banovine.

Bogat program proslave blagdana sv. Dujma i Dana grada Splita s preko 60 manifestacija koje se događaju na više od 20 gradskih lokacija, nastavit će se u ponedjeljak, 29. travnja nastupom Gradskog orkestra Imotski i Mažoretkinja grada Splita na Pjaci.

image
Ante Čizmić/Cropix

Inače, Sudamja ove godine. od 29. travnja do 6. svibnja donosi seriju koncerata na Pjaci, kao novoj lokaciji, nudeći raznolik glazbeni program koji uključuje Gradski orkestar Imotski s Mažoretkinjama grada Splita, Nenu Munitića i Mladena Baučića Baucha, grupu "Acoustic Touch", jazz nastup "Pirmin Huber Swiss Folk, 4 tenora, Natali Dizdar te Tria Le. Ova glazbena pozornica zatvara se koncertima klasične glazbe "Splitske serenade" i koncertom klapa u čast sv. Duje.

image

 

 

Petar Atletić/Cropix

Ovogodišnja Sudamja obuhvatit će najveći broj koncerata dosad. Na Rivi će se četiri večeri zaredom održati koncerti popularnih hrvatskih izvođača, Vojka V i Grše 4. svibnja, Alena Vitasovića 5. svibnja, vokala A strane 6. svibnja, a na sam blagdan svetog Dujma, 7. svibnja, koncert Petra Graše koji će biti popraćen spektakularnim vatrometom.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Osim glazbenog programa, Sudamja 2024. nudi niz drugih događanja, izložbi i sportskih aktivnosti, slaveći tako raznolikost i bogatstvo kulturne baštine Splita. Središnji sakralni dio proslave uključuje tradicionalnu procesiju i svetu misu na Dan svetog Dujma, 7. svibnja na Rivi. Procesija započinje u 10 sati ispred katedrale svetog Dujma.

image
Ante Čizmić/Cropix

Programom ovogodišnje Sudamje obuhvaćene su i velike obljetnice poput godišnjice smrti Marka Marulića, stoljeće Jedriličarskog kluba "Labud" te stote godišnjice Salona Galić. Novitet je i inozemni program, a ove godine Švicarska kao inozemni partner poklanja jazz koncert na Pjaci te izložbu u Staroj gradskoj vijećnici. Planiran je bogat program gradskih ustanova u kulturi za sve uzraste, a Hrvatsko narodno kazalište splitskim umirovljenicima poklanja izvedbu Splitskog akvarela 8. svibnja.

Detaljan program nalazi se na linku: https://split.hr/kategorije/sudamja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:19