StoryEditorOCM
SplitOPET U ‘CRVENO‘

Nenad Periš upozorava na ozbiljan problem u Splitu: ‘Arsen je još uvijek prisutan u zraku.‘ Najgore je kad se ovo dogodi

Piše Božidar Lončar
22. rujna 2023. - 19:24

Na web i Facebook stranici Grada objavljen je Preliminarni izvještaj o ispitivanju kvalitete zraka s mjernih postaja na Brdima i Neslanovcu koje je za Grad proveo Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Mjerenje je obavljeno u razdoblju od 26. kolovoza do 9. rujna.

Iz izvještaja se izdvajaju izmjerene povećane vrijednosti arsena 4. i 5. rujna. Vrijednost 5. rujna je veća od dopuštene, a 4. rujna je skoro tri puta veća na mjernoj postaji Brda 1 u Petravićevoj 19. Za komentar rezultata smo pitali Nenada Periša, voditelja Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke Zavoda. 

- Tih su dana bili jaki udari vjetra. Smjer vjetra je bio sjeverni što ukazuje da je izvor onečišćenja stigao sa sjeverne strane postaje Brda 1. Izvor praškastih tvari, odnosno, lebdećih čestica PM 10 s arsenom je još uvijek aktivan i trebalo bi ga što prije zatvoriti.

image
Damjan Tadić/Cropix

Na sve tri postaje mjesečno mjerenje arsena u ukupnoj taložnoj tvari za kolovoz je iznad godišnje vrijednosti. Na postaji Brda 1 je sedam puta veće od godišnje vrijednosti, na postaji u Petravićevoj 29 iznad godišnje vrijednosti i na postaji u Vranjičkom putu 78 je više od 3 puta veća. Rezultati pokazuju da je tu još prisutno onečišćenje arsena u ukupnoj taložnoj tvari, pojašnjava nam Periš:

- Mjerenja ukupne taložne tvari tijekom kolovoza su pokazala da je i u ukupnoj taložnoj tvari još prisutno onečišćenje arsenom. Prisutnost arsena je manja, ali sama njegova prisutnost znači da je u zraku.

Tu je vidljiv problem koji je bio uočljiv i od početka. Dobro je da su se vrijednosti ukupne taložne tvari smanjile na uobičajene vrijednosti za Split, kao i da su vrijednosti lebdećih čestica niske, ali pojava arsena u vjetrovitim danima pokazuje da je on i dalje u lebdećim česticama i u ukupnoj taložnoj tvari te da onečišćuje zrak što nikako nije prihvatljivo i navodi na ozbiljan problem.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix

Srednja izmjerena mjesečna vrijednost količine ukupne taložne tvari u kolovozu je manja od godišnje granične vrijednost. Srednje izmjerena vrijednost količine ukupne taložne tvari u osam mjeseci mjerenja je iznad godišnje vrijednosti. Kvalitetu zraka u ovom trenutku ne možemo smatrati prihvatljivom unatoč vrijednosti ukupne taložne tvari i lebdećih čestica - objasnio nam je.

- To ćemo tek komentirati na kraju razdoblja. Srednja izmjerena mjesečna vrijednost ukupne taložne tvari posljednjih mjeseci je puno niža od izmjerenih vrijednosti na početku mjerenja. Ona je niža i do 50 puta. Je li to zbog meteoroloških razloga ili nečega drugog, ne znamo.

Količina arsena u ukupnoj taložnoj tvari u kolovozu je i dalje veća od srednjih godišnjih vrijednosti koji pokazuje kako izvor emitira arsen, ne i ukupnu taložnu tvar ili lebdeće čestice.

Situacija s arsenom nije prihvatljiva iako s ukupnom taložnom tvari i lebdećim česticama jest. Kvalitetu zraka ne možemo smatrati nikako prihvatljivom jer količina i prisutnost arsena nije prihvatljiva i moramo napraviti sve što prije kako bi se vrijednost dovela ispod razina određenih Pravilnikom - navodi Periš. 

Navedeno razdoblje i dalje nije dostatno za ocjenu kvalitete zraka jer se nije obavilo u jednoj kalendarskoj godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:35