StoryEditorOCM
Splitoporba sasula paljbu

Bekavac napala Puljka zbog razbacivanja novca: ‘Bankari sanjaju takve klijente, on pravim milijunima igra Monopoly!‘

Piše Ana Pivčević
6. prosinca 2023. - 13:27

Novo zasjedanje lokalnog parlamenta je pred splitskim gradskim vijećnicima. Sjednica je na rasporedu u četvrtak, a najvažnija točka na dnevnom redu bit će prijedlog proračuna za 2024. godinu. Novi proračun planiran je u ukupnom iznosu od oko 335 milijuna eura ili dvije i pol milijarde kuna.

HGS-ova vijećnica Lidija Bekavac je istaknula kako je proračun najvažniji dokument jer je riječ o planu kojim gradonačelnik Ivica Puljak i njegov tim planiraju budućnost grada Splita, odnosno svih građana ovoga grada.

– Međutim, analizirajući pomno ovaj proračun zaključak je da on na prvu djeluje vrlo zamršeno, iako je ustvari vrlo površan i nerealan, najgore je to što je poguban za grad Split i njegov daljnji razvitak jer je neostvariv. Gradonačelnik i njegov tim su ga mistificirali kako bi prikrili svoje neznanje i nesposobnost.

Podsjetio me na igru "Monopoly", no razlika je u tome što je kod igre novac fiktivan, a ovdje se gradonačelnik igra stvarnim novcem svih nas, građana Splita, ne mareći za našu budućnost i kvalitetu života – kazala nam je Bekavac. 

image

Lidija Bekavac

Nikola Vilić/Cropix

Dodala je da gradonačelnik postavlja razne projekte bez ikakve podloge i uzima nove kredite od banaka. 

– Bankari su sigurno sretni, ovakve klijente sanjaju, jer gradonačelnik planira sve nas zadužiti za više od 200 milijuna eura i to za sljedećih 30 godina, kredit će vraćati naša djeca pa i unuci, a za što? Za ništa konkretno izuzev Žnjana. I nije to sve, planira on prodavati i imovinu grada Splita, imovinu svih nas u iznosu višem od 47 milijuna eura. Ovaj proračun ima apsolutno krivo postavljene ciljeve, koji su jedino i prvenstveno u funkciji PR-a gradonačelnika i njegove političke stranke.

Gradonačelniku je ovo treći proračun i treća godina mandata. Većina ovoga što je on naveo u proračunu da će se graditi i izgraditi iduće godine bit će izbrisano ili će pisati nula. Upravo to je napravio i prije 15-ak dana na zadnjoj sjednici kada je makao sve projekte koje nije napravio.

Jedino objašnjenje ovog proračuna bilo bi ili da gradonačelnik svjesno laže, pokušava manipulirati javnošću, odnosno sa svima nama, ili je on podvojena osoba te jedan lik ne zna što mu radi drugi lik. Građani Splita, molim vas vi odlučite sami što je istina! – poručila je HGS-ova gradska vijećnica. 

Predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta smatra da je riječ o opasnom i nerealnom proračunu.

– Proračun za 2024. godinu ne samo što nije razvojan nego je i opasan, na to sam upozorio javnost, a on pokazuje da je Puljak najnesposobniji gradonačelnik u povijesti. On planira novo zaduženje Grada iako nema projekata te će trošak kamata biti viši od 100 milijuna eura, sve bitne stavke koje bi trebale pokazati napredak su u padu. Nemamo ni metar nove ceste, održavanje će ostati loše kao i do sada, a poražavajuća sredstva povučena su iz EU fondova.

U proračunu nema ništa ni o rješavanju najma stanova za mlade obitelji (zemljišta na kojima se može graditi dao je u prodaju za 20 milijuna eura), a ni mjera za poduzetnike i umirovljenike. Pokazuje socijalnu neosjetljivost, njemu nije stalo do najosjetljivijih skupina u društvu.

image

Tomislav Šuta

Vojko Bašić/Cropix

U centru grada oduzima parking, a ne rješava problem. Posebice upada u oko opasan prijedlog oko gradnje garaža mimo "Split parkinga" što bi u vjetar bacilo 10 milijuna eura PDV-a pa će i za to uzeti kredit. Puljak je svjestan da je u anketama ispod jedan posto i svima je jasno da je obični manipulator. Jedino putuje i ima troškove na račun građana Splita. Preostalo mu je jedino političko prepucavanje. On ne kontaktira struku, svojevoljno donosi odluke. Nijedan pametan čovjek ne bi sebi dopustio da pristupi na ovakav način i predlaže nerealan proračun – kazao je Šuta.

Davor Matijević, predsjednik splitskog SDP-a i gradski vijećnik, također nije oduševljen prijedlogom proračuna za 2024. godinu. 

– Ovaj proračun je ambiciozan, ali nerealan, najviše ga obilježavaju rekordno zaduživanje Grada te prodaja nekretnina, tzv. obiteljskog srebra. Uvjeren sam da nas čekaju barem tri rebalansa u idućoj godini jer se pokazalo do sada da su svaki proračun loše isplanirali, a sama realizacija je stvarno loša – rekao nam je Matijević.

image

Davor Matijević

Vojko Bašić/Cropix

Glavni problem vidi u nepripremljenosti projekata. 

– Mi nakon dvije i pol godine mandata još uvijek nemamo niti jedan projekt ove gradske vlast. I ne, ne pretjerujem, stvarno nemamo niti jedan jedini projekt u fazi realizacije. Ne da nemamo nove projekte nego nemamo realizaciju ni projekata koje su naslijedili, poput Žnjana. SDP će imati amandman kojim tražimo 300 tisuća eura za subvencioniranje podstanarstva. To je trenutno najvažniji problem u ovom gradu i ako gradonačelnik nema senzibilitet za to, a financije očigledno nisu problem, onda neka uopće ne traži našu podršku i takav proračun nećemo podržati – poručio je predsjednik splitskog SDP-a. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 17:03