StoryEditorOCM
Spiza plusgotovo za čas

Kruh bez brašna, jaja, ulja i šećera: u glavnoj ulozi je namirnica koja pomaže u mršavljenju i regulira glukozu u krvi

Piše T.S.M.
16. siječnja 2024. - 08:10

Ako ste odlučili malo pripaziti na prehranu i uvesti neke zdravije opcije, najbolje vam je početi od temeljne stvari a ta je za mnoge: kruh. Nema potrebe potpuno ga izbaciti iz prehrane, a svi koji su ga se ikad pokušali odreći znaju da to nije baš ni jednostavno, stoga vam preporučujemo da onaj klasični zamijenite cjelovitim i to ne samo pšeničnim, nego da date šansu i drugim vrstama brašna.

Među brašnima koja se smatraju zdravijima od pšeničnog jedno od najdostupnijih je zobeno. Cijena gotovog proizvoda nije baš najpovoljnija, ali do zobenog brašna vrlo je lako doći u dva tri poteza. Blenderom. U koji ste ubacili najobičnije zobene pahuljice kakvo je lako pronaći u gotovo svakoj samoposluzi.

image
Shutterstock

A razloga za jesti više zobenih pahuljica i drugih proizvoda od zobi je jako puno. Znanstvene studije dokazale su brojne benefite konzumiranja zobi, a među njima su gubitak težine, niža razinu šećera u krvi i smanjen rizik od srčanih bolesti.

Sad kad smo vam otkrili kako i zašto napraviti zdravo zobeno brašno, evo vam i jednostavan recept za kruh koji se od njega može ispeći. Izdvojili smo ga od ostalih zato što je vrlo jednostavan, kao i zbog toga što sadrži jogurt, namirnicu koja podiže količinu proteina u sastavu. Ovaj nam se recept sviđa i zbog toga što ne sadrži ulje, šećer ni jaja, kao neki drugi recepti za ovu vrstu kruha.

Kruh od zobenog brašna

Sastojci:

350 ml jogurta
275 g zobenog brašna
14 g praška za pecivo

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija, a kalup za kruh obložite papirom za pečenje.

U veliku zdjelu dodajte zobeno brašno i prašak za pecivo, dobro promiješajte pa dodajte jogurt (ako koristite čvrsti, obavezno dodajte i surutku, to je ona tekućina u kojoj jogurt pliva).

Miješajte kuhačom dok ne dobijete gusto i ljepljivo tijesto pa ga prebacite u pripremljeni kalup za kruh i izravnajte vrh mokrim prstima. Po želji po vrhu pospite žlicom zobi.

Pecite 40-45 minuta. Neka se potpuno ohladi prije rezanja kako se ne bi raspao.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 01:00