StoryEditorOCM
Receptividite kako je lako!

Za najbolji domaći kruh tijesto zamutite - večeras: ne treba ga mijesiti, a bit će prozračan, ukusan i lakše probavljiv

Piše T. S. M.
2. ožujka 2024. - 19:22

Nama su vikendi u znaku domaćeg kruha i počeli smo im se radovati (i) zbog toga. Isprobali smo več puno recepata, većinu smo podijelili i s vama, a ovaj vam recept donosimo u subotu, umjesto, po običaju u nedjelju, jer riječ je o kruhu kojega treba umijesiti nešto ranije.

Ne samo zbog toga da bismo ukućanima mogli priuštiti buđenje iuz miris domaćeg, sveže ispečenog kruha, nego i kako bismo taj kruh učinili boljim i probavljivijim. Kad se tijesto dugo diže na niskoj temperaturi, sporije fermentira, kvasac pojede gluten i druge stvari koje nekima škode, a kruh u konačnici ima puniji okus i lakše pada na želudac. 

image
Shutterstock

Premda recepata za kruh koji se radi metodom spore fermentacije ima puno, nama se baš sviđa ovaj koji je na svom Instagram profilu objavila Melita Metičević Vukasović koju možete pratiti na Instagramu Kuhaš Melita. Baš u skladu sa svojim nazivom, jednostavni kruh, recept je vrlo praktičan i zgodan. Tijesto ne treba mijesiti, sve što je potrebno napraviti je pomiješati sastojke i pospremiti tijesto u hladnjak.

Melitin nam se recept sviđa i zbog toga što je pogodan za sve vrste brašna, jamči kruh koji je jako prozračan i pun rupica, okusa pravog domaćeg kruha i hrskave korice.

image
Shutterstock

Hajde recite, može li bolje?

Još samo jedan savjet za one kojima kruh inače teško pada na želudac: Melita poručuje da je uputno koristiti brašno tipa 00 s niskim udjelom glutena, jer daje hrskavost, a ne opterećuje probavu. Dodaje i kako se u tijesto mogu umiješati sjemenke, ali ne više od četiri žlice, može mu se dodati i jedna žlica ulja, a dvije žlice vode mogu se zamijeniti jogurtom.

Jednostavni kruh

Sastojci:

420 g brašna
3,5 g (1/2 vrećice) suhog kvasca
350 (do 370) ml tople vode
1 žličica soli

Priprema:

Navečer pomiješajte sve sastojke kuhačom tek toliko da se fino povežu te dodajte sjemenke ako ih koristite.

Posudu zatvorite poklopcem i ostavite je u hladnjak preko noći odnosno oko 8 sati (može i dulje)..

Izvadite tijesto iz hladnjaka, pustite ga da slobodno padne na pobrašnjenu podlogu i raširi se.

Preklopite ga prema sredini sa svake strane i prebacite u dobro pobrašnjenu krpu (s preklopom prema dolje) pa ga prebacite u prikladnu posudu zajedno s krpom i pustite ga da odmara i raste na sobnoj temperaturi oko sat vremena.

Nakon sat vremena uključitite pećnicu na 230°C i u nju ubacite lonac s poklopcem ili vatrostalnu posudu da se dobrano ugriju. Bitno da je posuda malo dublja, osobito ako koristite pšenično brašno, jer će se tijesto skoro udvostručiti za vrijeme pečenja.

Uzašlo tijesto iz krpe prebacite na papir za pečenje (s preklopom prema gore jer će taj mali otvor omogućiti tijestu da diše).

Zajedno s papirom za pečenje spustite tijesto u vreli lonac i poklopite ga (tko nema poklopac može ga pokriti sa 2 lista alu folije). Pecite poklopljeno na 230°C 40-ak min, zatim skinite poklopac i pecite još najviše 10 minuta.

Ostaviti kruh na kuhinjskom elementu da se hladi sat vremena, a idealno bi bilo dva, kako bi se ljepše rezao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. ožujak 2024 16:19