Sezonu paprika treba iskoristiti u potpunosti. Do sada smo uživali u baburama, a sad počinju dozrijevati roge - crvene, aromatične, slatkaste, mirisne i šiljaste. Možete ih jesti sirove, a možete ih i peći, u svakom su slučaju sjajne, no možete se i malo više potruditi pa s njima napraviti nešto sasvim neočekivano. Pljeskavice.
Poslužit će vam kao vrlo ukusan prilog uz meso, a isto tako mogu biti samostalno jelo, poslužene uz malo salate i pečenog krumpira (evo vam jedan dobar recept i za njega, a ovdje ćete pronaći puno ideja za salate).
Volite li žestoko, ovom receptu možete dodati i jednu sitno sjeckanu čili papričicu, očišćenu od sjemenki. Želite li mediteranski štih, ubacite žličicu suhog začinskog bilja po želji.
Pljeskavice od pečenih paprika
Sastojci:
7 pečenih paprika
50 g sira caciocavallo, tvrdog trapista ili cheddara
3 žlice krušnih mrvica
2 žlice brašna
2 režnja češnjaka
1 jaje
sol, papar
Priprema:
Paprike ispecite u komadu u pećnici na 220 stupnjeva uz povremeno okretanje ili ih ispecite na plinskom plameniku.
Pečene paprike ubacite u prikladnu posudu i poklopite. Nakon 15-ak minuta lako ćete ih oljuštiti. Zatim ih očistite od sjemenki i nasjeckajte te ih stavite u cjedilo da se ocijede od viška tekućine.
Kad su se ohladile, dodajte im razmućeno jaje, naribani sir, sitno sjeckani češnjak, krušne mrvice, brašno, sol i papar. Dobro promiješajte, vlažnim rukama ili žlicom oblikujte polpete i pecite ih u vrelom ulju s obje strane dok ne porumene pa ih izvadite na kuhinjski ubrus.