
Musaka je tradicionalno grčko jelo koje se, uz malene preinake, na već duže vrijeme udomaćila i u hrvatskoj kuhinji.
Ne trebamo vam detaljno objašnjavati zašto je svi vole. Dovoljno je reći da je za pripremu ovog ukusnog i zasitnog složenca potrebno samo sat vremena. Idealan je za ručak i večeru, a sastojci se mogu mijenjati ovisno o preferencijama gosta.
Ovaj recept za musaku malo je drugačiji od standardnog, jer se uz meso, u složenac dodaje i panceta. Ovaj suptilni detalj jelu će dodati novu i bogatiju notu, zbog čega ga jednostavno vrijedi isprobati.
Musaka
Sastojci:
250 g mljevenog mesa
glavica luka
četiri češnja češnjaka
50 g suhe sjeckane slanine
ulje
mljevena paprika
500 g krumpira
100 g naribanog sira
dva jaja
100 ml mlijeka
dvije žlice kiselog vrhnja
Priprema:
Isijecite krumpir na krugove pa im dodajte malo ulja i promiješajte. Pola krumpira složite u nauljen pleh. Na ulju pržite nasjeckani luk i slaninu, a kada se poprže, u tavu dodajte i ostale začine.
Preko krumpira stavite neprženo mljeveno meso, koje ste prethodno pomiješali s isprženim lukom i slaninom. Na sloj mesa dodajte novi sloj krumpira. Ako ipak želite prodinstati meso, učinite to istovremeno sa slaninom.
Prekrijte pleh folijom i pecite ga na 220 Celzijusovih stupnjeva otprilike 30 minuta. Izvadite pleh iz pećnice i prelijte jelo sa smjesom od jaja, pola naribanog sira, mlijeka i kiselog vrhnja. Na vrh dodajte ostatak naribanog sira i pecite musaku još otprilike 30 minuta, dok se ne "zarumeni".