StoryEditorOCM
SavjetiBUDITE NA OPREZU

Nutricionisti savjetuju: ovih namirnica se trebate kloniti pod svaku cijenu, u organizam unosite ‘čiste‘ kalorije

Piše SPIZA SD
20. ožujka 2023. - 21:00

"Zdravlje dolazi iznutra", rečenica je koju znaju i ptice na grani. Jednako kao što svome organizmu možemo pomoći unošenjem voća, povrća i cjelovitih žitarica, možemo mu i naškoditi prečestim konzumiranjem "ne tako dobrih" namirnica. 

Nutricionisti smatraju da je u prehrani najvažnija ravnoteža i da su "propusti" dozvoljeni u određenoj maniri, ali preporučuju da se određenih namirnica klonite pod svaku cijenu. Evo što je, prema mišljenju stručnjaka, potrebno izbjegavati. 

Kupovni keksi i kolači

Da, lakše su nam dostupni, ali su daleko nezdraviji od onih koje sami pripremamo kod kuće. Nutricionistica Mia Syn objašnjava da kupovne delikatese mogu sadržavati trans masti, koje im se dodaju u svrhu produljivanja roka trajanja i kako bi se pojačao okus i postigla željena tekstura. ”Ne postoji sigurna razina trans masti za konzumaciju jer upravo one mogu povećati rizik od razvoja bolesti kao što su bolesti srca ili dijabetes tip dva″, tvrdi. Također savjetuje da dobro pogledate što piše na deklaraciji proizvoda, kako biste u kupnji znali prepoznati zdrave namirnice.

Rafinirane žitarice

Žitarice se sastoje od tri dijela: endosperma, klica i mekinja. Ove namirnice zbog toga su pune vlakana, nutrijenata i ugljikohidrata, a kada se zrno obrađuje - od svega ostaju samo ugljikohidrati.

Nutricionistica Rebekah Blakely objašnjava da pri obradi žitarica ostaju samo "ugljikohidrati i kalorije". Upravo zbog toga, prema njenim riječima, proizvodi od rafiniranog brašna kao na primjer bijeli kruh, riža, krekeri ili peciva, nemaju jaku nutritivnu vrijednost niti vlakna koja pomažu pri kontroli šećera u krvi.

Gazirani napici

Ova pića čiste su "tekuće kalorije". Ona organizmu dodavaju dosta kalorija i šećera, a nemaju nutritivnu vrijednost.

“Lako je dodati nekoliko stotina kalorija iz šećera samo uz dva posluživanja ovakvih napitaka u danu”, tvrdi nutricionistica Mascha David. Studija objavljena u magazinu "JAMA" pokazuje da je konzumiranje napitaka sa sladilima povezano s većim rizikom od smrti. Čak su i dijetne verzije ovih napitaka povezane s brojnim problemima. Nutricionisti preporučuju da ovakve napitke zamijenite s vodom i nekoliko kapi limuna ili prirodnim čajevima.

Prerađeno meso

Nutricionistica Natalie Forester savjetuje da se treba izbjegavati svaka hrana koja ne može rasti u vrtu i koju nečija baka ne bi mogla prepoznati. Pri odabiru namirnica proučite sastojke i zapitajte se o čemu se točno radi. 

Preljevi za salate

Iako našim salatama dodaju sasvim drugu dimenziju, kremaste umake, čija je baza majoneza - treba izbjegavati. Naime, oni su prepuni masnoća i još su jedan način na koji u organizme unosimo nepotrebne kalorije. Kupovne umake zamijenite maslinovim uljem, sokom od limuna ili octom. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 14:07