Sezona balancana je pomalo već u kraju, barem kad je riječ o onim ukusnim, pikantnim domaćim plodovima, jer već za koji tjedan sve što ćemo imati na raspolaganju bit će oni tvrdi, bezukusni patlidžani iz uvoza. Iskoristite stoga ove domaće dok ih još ima i priredite pravu gozbu. Za to će vam, osim balancana, trebati mljeveno meso i jedan dobar recept: onaj za makedonsku musaku. Jako je sočna i fino pikantna, a može biti gotova već za pola sata.
Makedonska musaka
Sastojci:
1 kg patlidžana
400 g mljevenog mesa
4 žlice ulja
1 luk
4 režnja češnjaka
2 veće rajčice
2 paprike
sol, papar
Priprema:
Očistite i sitno nasjeckajte luk i češnjak. Na zagrijanom ulju popržite luk pa mu dodajte mljeveno meso i papar. Pirjajte uz povremeno dolijevanje vode dok meso ne omekša. Na kraju umiješajte češnjak.
Dok se meso pirja, ogulite patlidžane, narežite ih na ploške debljine 0,5 cm, posolite i ostavite ih da puste gorčinu. Zatim ih osušite na upijajućem papiru i ispržite na ulju.
Jednu rajčicu i jednu papriku ogulite i narežite na kockice, preostale narežite na ploške.
U posudu za pečenje stavite red patlidžana, na njih rasporedite pola količine mesa, pa stavite red mješavine od paprike i rajčica, zatim sve pokrijte mesom, preko toga stavite paprike i rajčice narezane na ploške pa sve prekrijte patlidžanima.
Musaku prelijte s 2 dl vrele vode i zapecite 20-ak minuta do pola sata na 220 stupnjeva.