StoryEditorOCM
Receptisočno i pikantno

Jeste čuli za makedonsku musaku? Jako je ukusna, a gotova za pola sata: ovo je najbolji način za iskoristiti balancane!

Piše Spiza SD
13. rujna 2023. - 17:27

Sezona balancana je pomalo već u kraju, barem kad je riječ o onim ukusnim, pikantnim domaćim plodovima, jer već za koji tjedan sve što ćemo imati na raspolaganju bit će oni tvrdi, bezukusni patlidžani iz uvoza. Iskoristite stoga ove domaće dok ih još ima i priredite pravu gozbu. Za to će vam, osim balancana, trebati mljeveno meso i jedan dobar recept: onaj za makedonsku musaku. Jako je sočna i fino pikantna, a može biti gotova već za pola sata.

Makedonska musaka

Sastojci:

1 kg patlidžana
400 g mljevenog mesa
4 žlice ulja
1 luk
4 režnja češnjaka
2 veće rajčice
2 paprike
sol, papar

Priprema:

Očistite i sitno nasjeckajte luk i češnjak. Na zagrijanom ulju popržite luk pa mu dodajte mljeveno meso i papar. Pirjajte uz povremeno dolijevanje vode dok meso ne omekša. Na kraju umiješajte češnjak.

Dok se meso pirja, ogulite patlidžane, narežite ih na ploške debljine 0,5 cm, posolite i ostavite ih da puste gorčinu. Zatim ih osušite na upijajućem papiru i ispržite na ulju.

Jednu rajčicu i jednu papriku ogulite i narežite na kockice, preostale narežite na ploške.

U posudu za pečenje stavite red patlidžana, na njih rasporedite pola količine mesa, pa stavite red mješavine od paprike i rajčica, zatim sve pokrijte mesom, preko toga stavite paprike i rajčice narezane na ploške pa sve prekrijte patlidžanima.

Musaku prelijte s 2 dl vrele vode i zapecite 20-ak minuta do pola sata na 220 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 08:01