stdClass Object ( [id] => 1350291 [title] => Ovakve, do u detalj zapisane recepte, garant još niste vidjeli; ovo je top gastronomska božićna priča dviju nedomaćica [alias] => ovakve-do-u-detalj-zapisane-recepte-garant-jos-niste-vidjeli-ovo-je-top-gastronomska-bozicna-prica-dviju-nedomacica [catid] => 484 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Što se kulinarskog dijela moje životne priče tiče – dosta je tužna. Šanse su mi bile nikakve. Tako je to kad imaš majku meštricu za domaću spizu, koja baš i ne voli da joj se "motamo po kužini", a svi pokušaji da se probijem na taj teritorij završavali su... pa dobro, sve je na koncu bilo jestivo. Donekle.

A nakon majke, stigla je još gora pokora – muž. Prirodni talent za kužinu, od onih kojima recept i ne treba ili ga tek preleti i ništa ne napravi po njemu; od onih koji imaju urođeni talent za pravu mjeru, za pravi začin, čijim se jelima – što god to bilo, od bureka do jakobovih kapica – raduju svi osim mene.

Mislim, radujem se i ja, ali krijem, sve od zavisti i ljubomore. I tako, majka kuha i danas preko tjedna, muž vikendom, a meni ostaje tek da se u kužinu uguram na brzinu spremiti nešto zeleno za sebe, nešto za čim se nitko neće osvrnuti. Jer sve je to lijepo – povrće na sto načina, kvinoja, leće i slanu(t)ci, zeleni kruh i kolači bez šećera, ali u mojoj kući to jedem samo ja, ostatak familije eventualno ponešto od toga uzme samo kao prilog za neko "normalno jelo". A i to iz sažaljenja.

Za priču je bitno, dakle, da se nisam razvila u bogzna kakvu kuharicu (ali volim eksperimentirati) i da – obožavam balancane.

I tako, završavajući službeni dio razgovora s dragom šibenskom kolegicom Jordankom Grubač Granik – rođenom Šibenkom, a porijeklom Drnišankom – onako usput dodam kako nikoga od mojih nema doma pa ću sad sama sebi fino spremit balancane – doduše kupovne, od onih savršenog oblika i boje, a ukusa... vidjet ćemo.

A Jordanka govori kako je u svom vrtlu u Zlarinu upravo ubrala "dvi zadnje" i – na svu sreću! – upita: I kako spremaš balancane?

– Na iljadu načina – kažem. – Ali ni jedan od njih iljadu nije moje ukućane naveo da ih vole.

– E ja ću ti sad reć recept po kojem će ih zavolit i ko ih nikad nije volio!

Pa krene: balancane narežeš, posoliš, odgorčiš, okreneš na ulju...

Ok, mislim se, sve je to lijepo, ali u tome nema ničeg novog, sve to znam i sve tako i radim – kad ih pržim.

A onda je je Jorde u priči došla do točke: ... e, a onda ti ja napravim nešto što je mene davno naučila moja draga i dobra maćeha Mirjana...

I otkrije taj detalj.

– Vidit ćeš kako će se tvoji tuć za njih – kaže mi optimistično.

---

image

Balancane po Jordinom receptu nema šanse da vam se ne svide

/Shutterstock
---

Ja oduševljena. I sve zapitkujem, pa – opet na svu sreću! – spomenem kako sam od onih koji pažljivo i precizno prate recepte (tako je to kad fali talenta, znanja i iskustva, nema ti druge nego pratit recept), a Jorde kaže:

– I ja! Sto puta iste ljude – rodicu Đurđu, Jasenku, Maju, Zoju, Anu... pitam kako se šta kuva. Uvik isto. One pune strpljenja i ljubavi iznova govore – isto. Nisam ti ni domaćica ni kuvarica, zapravo mrzim kuvati, kuharski talent bio je moj Tonči i znao bi reći: Ako oćemo da nam se gosti vrate, ja ću kuhati. Al‘ ono malo što znam – znam! Evo, na primjer...

I krene mi pričati o još dva recepta, starinska, prokušana. Puri po drnišku i lokardama na savur. Ja slušam, slušam... al‘ kad sam upala u opasnost da sve to ne popamtim, kažem joj:

– Aj ti to meni sve lipo "nacrtaj napismeno". Zamisli da recept pišeš za nekoga tko ništa ne zna i ništa ne podrazumijeva!

Jorde se smije – upravo je na "podrazumijevanju", kaže, toliko puta zapela. Kod nas dvije očito se ništa ne podrazumijeva.

– Dobijem recept, pa kaže "stavi ulja", "zagrij pećnicu", ovo, ono... A koliko ulja? Na koliko zagrijati pećnicu? I meni sve mora bit nacrtano, inače sve ode kuragu...

Sretna što postoji druga kulinarska ja, uza sve donesem krupnu, vrlo riskantnu odluku čija će provedba biti složena: sva tri recepta spremit ću za Božić, s namjerom da vidim muža kako ne može odoljeti mojim – dobro, Jordinim – balancanama. Ah, slatko li je o tome razmišljati! Ne bi se više događalo da slušam kako "vi vegetarijanci upropastite svaki Božić!".

I tako meni stignu Jordini recepti. Na mail. Privatni. Krenem čitati, pa se krenem smijati, i shvatim da već uživam u načinu na koji je pisala, a kako ću tek u jelima!

I odlučim napraviti nešto nekorektno: nazovem Teu iz "Spize" – šesnu jednu ženskicu koja uređuje gastronomsku sekciju SD portala – predložim joj da, eto, ako hoće, mogu joj "prodati" Jordine recepte s privatnog maila, onako u izvornoj verziji, pisane kako ih ona – kao profesorica jezika – nikad ne bi pustila u javnost. Problem će biti ako ona ne pristane...

---

image
/Shutterstock
---

Ma pristala je, di neće.

Krećemo:

Jordine drniške balancane:

Balancane izrezati na okrugle ili uzdužne fete debljine oko pola cm. Odgorčiti.

Isjeckati češalj češnjaka

Pofrigati balancane i slagati u neku ne preširoku, posudu. Dobro bi bilo da ima svoj poklopac.

Kako koji red složiš, teke popapriš i pospeš mrvu sjeckanog luka.

I tako do zadnjeg reda.

A sad glavno.

U vruću tavu na ostatak ulja od friganja balancana ulij novog ulja koliko procijeniš da bi ti – uz otprilike pola deca kvasine – bilo dosta da pokrije balancane ili bar dosegne najgornji red – ne mora ih skroz pokriti.

Ulje ponovno zagrij, drži poklopac nad tavom i malo ga odškrini pa kroz tu bužu naglo ulij kvasinu. Nastat će urnebes!

Dobro poklopi da ti eksplozija ne završi po ciloj kužini da ne moraš pituravati, i odmah stišaj vatru, skini i čekaj da se eksplozija smiri i više ne prska.

Onda to vrelo odjednom ulij u balancane.

Teke pinjurom razgrni da tekućina prožme sve redove balancana.

Zaboravila sam spomenuti sol – ja je jako slabo koristim.

Popapri zadnji red i dodaj onoga sitnog češnjaka.

Kad se oladi bit će ti divno, viruj mi.

Može trajati danima. Još ne znam da mi je ikad propalo. Svi obožavaju te moje balancane na eksplozivnu masu – možda će i tvoji...

---

image

Kad vam drugi put lokarde dođu pod ruku, sjetite se ovog recepta

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Jordine lokarde na savur (prijateljica ju je učila, a ona, slučajno, upamtila)

To ti je na bazi kila lokardi, srednjih do većih, da je 5-6 u kilu.

Lokarde se mogu: skuhati, pofrigati, izgradelati.

Ja preferiram kuhane jer su najzdravije i jer se najmanje usereš dok čistiš – a ima čišćenja pun kufer.

Dakle skuhaš ih u osoljenoj vodi.

Izvadiš da se ohlade da ti ne peku prste dok ih tribiš.

Dotle, dok se lade, napravi savur jer on se hladan stavlja na ribu.

SAVUR:

U posudu ulij 2 deca ulja

1 dec prošeka i 1 dec kvasine (možeš kapnit teke balzamika unutar toga deca...).

Nasjeckaj: 4 češlja češnjaka – ako su malešni onda 5 i tako...

Nasjeckaj: pola kitice petrusimena

Grančicu ružmarina

Dodaj dobar kućarin origana (najbolji je origano na Zlarinu, to bi ti mogla poslati)

Dva lista lovora

Papra i teke soli.

Onu posudu u kojoj je, praktički, 4 dl tekućine (ulje, prošek, kvasina) stavi na špaker, uspi sve to sjeckano i stavi da zakuha a kad zakuha – neka kuha 2-3 najviše 4 minute.

Stavi hladiti, mora biti potpuno hladno.

Za to vrijeme – eto sreće: čišćenje ribe.

Ribu treba očistiti od svega: drača, peraja, koliko ide i od kože – da ostanu sami fileti i komadići.

Plava riba na bokovima ima onu smeđu prugu kao da je meso – to makni. Kod svake plave ribe to makni – osim kod srdela jer su premale.

Dok budeš tribila ribu dat ćeš me kuragu ali to ću podniti.

Stavi pridase, šporko na jednu stranu, čisto slaži u neku plitku zdjelu ali da stanu bar tri-četiri reda ribe. Imaj oko sebe neku štracu ili papirnatu salvetu jer sve radiš prstima a sve se lipi i kenja uokolo...

Zdila ne smije biti preduboka, rađe plića. Zato što se ulje diže gore pa dolje ostane debeli sloj kvasine i prošeka – a bolje je kad su slojevi izjednačeni i kad moš protresti i nagnuti posudu pa da se odmah sve tekućine izmišaju. Zato razmiri u koju ćeš posudu. Moja je vatrostalna promjera pedalj i visine 4 prsta i ima svoj poklopac – one starinske, uvik iste.

E – kad si svu ribu otribila i fino posložila, a savur se ohladio – polij ga po ribi a pinjurom omogući da prođe kroz sve slojeve.

Poželjno je da pokrije najgornji red, bar koji milimetar. Možeš i stavljati i zalivati red po red. Ja sam to lina.

Gore stavi papra i kušaj treba li i malo soli.

Na kraju iscijedi pola limuna a moš i cili ako je malen. Izreži ga na fete i posloži fete po vrhu.

I stavi na hladno.

Bit ćeš jaaaako zadovoljna a neki možda i zadivljeni.

Za puru sad nemam energije.

Ali kupi kilo seljačke krupno mljevene na pazaru.

Ja joj odgovorim:

Joj koji recepti! Jedino me zbunjuje što ribu – ako sam dobro shvatila – skuhaš neočišćenu?

Jorde šalje dodatnu poruku:

Ccccc... pa izvadim joj drob. Lokarda nema lustre pa osim 2 sekunde da izvadiš drob druge muke oko čišćenja nema. Preciznost je nebitna, nju ćeš itekako trebati kad je kasnije skuhanu i ohlađenu (bar da ti ne prži prste) čistiš na filete i komadiće. Ne brini ako tih komadića bude i sasvim sitnih – ništa ne bacaj samo zato jer je sitno. To se sve zamulja u saft od savura. Skupoća je velika, ko je vidio bacati!

Moš prije kuvanja otkiniti glavu i repnu peraju. Onda su naprosto kraće i stanu i u manji promjer teće za kuhanje a ono što ti treba ostane na ribi, glava i rep to sigurno nisu. Cilj je izvući filet dužine desetak cm, da lipše izgleda na pijatu inače je nebitno za ukus. To se može lako iz donje polovice ribe, dočim na gornjoj, dok povadiš sve drače, puno se polomi i usitni. Ali to je potpuno nebitno!

I još nešto: dok je čistiš prelazi jagodicom prsta po rubovima pogotovo donjeg dijela, zna biti onih dlakastih drača koje su gotovo nevidljive a prstom ih napipaš i makneš. Cilj je da bude bez ijedne drače ili "dlake".

Pa ti sad vidi.

U sebi promislim: bome mi je dosta toga podrazumijevajućeg napisala. Nije ta mustra šibensko-drniška baš tako "nepodrazumijevajuća" kao što govori! A napišem ovo:.

Bravo, lafica si! Sad se možeš mirno spremat za u goste.

Ona odgovara:

Samo sam se vodila vlastitim sposobnostima. U mene sve mora pisati, DO U DETALJ, a šta ne piše – toga nema. Nit znam improvizirati nit imam kuharsku maštu. Samo carta canta i gotovo.

Kuvati mrzim. Sve mi il iskipi il izgori. Kažu mi – kad se kuha onda se stoji nad tećom.

Da stojim kraj špakera? Ma nemoj. Nemam drugog posla nego stat kraj špakera.

Dakle Lidija tvoj sam kalibar ili obratno, ti moj, i ne boj se, nisi sama! Zajedno smo za Michelina bar plastičnog, dičinjeg.

Prolazeći recept u glavi, otkrijem mu manu: ne piše koliko se riba kuha! Odlučila sam da neću pitati – ubacit ću je, pa šta bude, valjda će desetak minuta biti dovoljno.

Što se pure tiče, za nekoga kome je pura ono žuto što se u ključaloj vodi skuha za tri minute to nije samo recept, to je prava etno-gastro-eko štorija. Drniška, naravno.

Uostalom, evo je, stigla je u megaporuci čim je pošiljateljica skupila energije:

---

image

Kad skuhate puru po drniškom receptu, vidjet ćete što je okus
 

Duje Klarić/Cropix
---

Moja Lidija, sad ću ti napisati kako ćeš kuvati drnišku puru, a tako kuva valjda još samo moja familija. Možda još netko u Drnišu, ali nisam sigurna.

Upozoravam, nije kratko jer – dok ne uvištiš – teke je komplicirano, a kad uvištiš – onda je dičija igra. Tj. za tvoj i moj kuharski uzrast.

To je jedan stari i davno zaboravljeni vlaški način kuvanja pure.

Mora biti seljačka pura, ona s pijace, krupno mlivena, a ne oni kukuruzni griz ili kako se već zove ono dvominutno.

Ovo ti je recept na bazi kil pure, a tu ima za cigansku dicu, to ja radim kad imam goste na arambašiće (oš recept?). Inače kuvam manje doze.

Pa vako (na bazi kil):

U relativno veći, visoki lonac, bolje što je viši a uži, možda lonac od oko četri litre ulij vode do dvi trećine i posoli je.

Stavi na špaker da zahuva.

Puru stavi onako, u gomilicu, na jedan papir ili onaj najlon, kuhinjsko pomagalo, koje služi upravo za takve stvari.

Kad voda zakuva skini je s kužlja. Mislim: skini lonac sa špakera da više ne kuželja tj. ne ključa, da se površina skroz smiri. Možeš u vodu dodati malo, ajde – dec, maslinova ulja.

Kad se voda smirila, odjednom i čim hitrije uspi u lonac cijelo to brdašce pure. Ono će zaplivati, to jest stvoriti – santu pure.

Uzmi kuhaču – nekad se u mojoj kući u Drnišu to radilo mišajom (dimenzija i oblika policijskog pendreka – svaka sličnost slučajna premda može poslužiti...) – dakle drškom kuhače jer ko će tebi dat mišaju, probij rupu u sredini sante i polako vrti i nježno razmiči dok se rupa ne proširi na promjer recimo 5 kuna (adekvatna euro mira ne postoji). Ako santa pure pri tom pukne – ništa ne brini. Ona će i dalje plivati ali u dva komada i onda ne triba rupa.

Vrućom vodom iz lonca žlicom polako prelij vrh sante koji je ostao suh, tako da sva bude mokra.

Vrati na vatru i naštimaj jačinu da kuha, ali lagano, lagano! Jaki ključ može rasuti santu! Poklopi lonac ali tako da ne kipi – provjeri par sekundi.

Dakle, neka samo lagano kuha da se vidi da kuha, ali da ne kipi i ne razvaljuje santu.

Kad sve to izbalansiraš – e onda moš ić u kafić na uru-uru i kvarat, moš i uru i po.

Pura će se ostati kuhati sama. Nema mišanja, nema opeklina izvjesnog stupnja po rukama, pločicama i špakeru, nema pituravanja plafona.

Poslije sat – kad je kila pure ja volim ostaviti i sat i kvarat, a kad se zaboravim onda i sat bi po (ja dnevno na špakeru zaboravljam sve živo, meni zagore i juha i čaj, za rođendan mi Ana Krasić dariva novi lončić... na svetoga Duju – preporučam se).

Dakle lonac skinut s vatre ostavi da se ono zrnje pure malo staloži na dno. Ali može i bez toga, taloženja, kasnije ću reći zašto.

Potom polako, štiteći poklopcem da santa ne izleti iz svog oceana, izlijevaš u posudu višak vode.

Pazi tako da ti ostane jedno četri prsta te vode na dnu glavnog lonca.

Može i manje pa ćeš dolijevati iz pomoćnog lonca.

Slijedi najvažniji trenutak: nekad mišajom (pendrekom) a sada jakom drvenom žlicom, razbiješ santu i počneš žbatiti njen sadržaj i tako puru pomalo miješati s onom preostalom vodom s dna.

Ako je baš suha i pretvrda, dodaj malo vode iz rezervnog lonca i žbati, žbati, dok ne dobiješ konzistenciju koju voliš. I dok se sva suha pura ne pomiša s vodom.

Napominjem ti, ovako skuhana pura je čvrsta a ne kašasta kao dvominutna. O tvom guštu ovisi koliko će biti tvrda.

U zdjelu se vadi drvenom žlicom u forme veličine stisnute šake – dobro, dječje... To se zove BOTA pure.

Samo takva pura jede se u mojoj kući s arambašićima i tingulima od kokoše ili s đigaricom na toć. Ili pritisnuta u tavi, na žmare.

I nešto neobično što ćeš viditi ako se upustiš u ovu avanturu: kad iscijediš većinu vode od kuhanja i drvenjačom razbiješ santu pure, ona je iznutra potpuno suha! Ali skuhana, jer je uru-uru i kvarat ili uru i po na točki vrenja termički obrađena.

Miješajući je s ostatkom vode ona se zapravo štono bi se danas na tv lijepo reklo – hridrirala, iliti prožela. S vodom.

Aj reci govori li iz mene chef!?

I dodatak: voda sa zrnjem pure koje se odvojilo od sante može biti dobra juha – to sam, zamisli, upamtila od moga dida! Ulije se u tanjur, doda malo ulja malo kvasine i papra – sad i to obožavaju moji gosti od arambašića.

Zato sam ti i napisala da se ne mora skroz staložiti, da teke pure ostane i za juhu... da ne ostane sama vodurina. Onda nema juhe.

A arambašići... kad zamiritaš. Da! I još jedno jelo znam skuvati ali to nije za vegetarijance i curice meka srca.

Zeca na drniški! Okej, okej, oprosti šta sam rekla. Zaboravi.

Aj bog.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘NACRTAJ NAPISMENO‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ‘NACRTAJ NAPISMENO‘ 2 0 14845 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-19 11:31:10 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => Lidija Gnjidić Krnić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-25 15:33:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-25 15:32:51 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 484 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [getCategoryIdFromPath] => 0 [getFeedByRelatedModules] => 0 [theme] => default [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Hrana [menu-meta_keywords] => Hrana [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Slano [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ovakve, do u detalj zapisane recepte, garant još niste vidjeli; ovo je top gastronomska božićna priča dviju nedomaćica page_title=Ovakve, do u detalj zapisane recepte, garant još niste vidjeli; ovo je top gastronomska božićna priča dviju nedomaćica [metakey] => odlični recepti, drniška pura, lokarde, balancane, nedomaćice [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/19\/26011133.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/25660298.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/25049354.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/19032120.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/26233779.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["SHUTTERSTOCK","\/Shutterstock","\/Shutterstock","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Balancane po Jordinom receptu nema \u0161anse da vam se ne svide<\/p>","","

Kad vam drugi put lokarde do\u0111u pod ruku, sjetite se ovog recepta<\/p>","

Kad skuhate puru po drni\u0161kom receptu, vidjet \u0107ete \u0161to je okus
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26011133_1920.jpg":"1920x1080","k_26011133_1280.jpg":"1280x1280","k_26011133_1024.jpg":"1024x1024","k_26011133_640.jpg":"640x640","k_26011133_480.jpg":"480x480","k_26011133_340.jpg":"340x340","k_26011133_220.jpg":"220x220","o_26011133_1280.jpg":"1280x853","o_26011133_1024.jpg":"1024x682","o_26011133_640.jpg":"640x426","o_26011133_480.jpg":"480x320","o_26011133_340.jpg":"340x226","o_26011133_220.jpg":"220x146","h_26011133_1280.jpg":"1280x854","h_26011133_1024.jpg":"1024x683","h_26011133_640.jpg":"640x427","h_26011133_480.jpg":"480x320","h_26011133_340.jpg":"340x227","h_26011133_220.jpg":"220x147","pp_26011133_1280.jpg":"1280x1628","pp_26011133_1024.jpg":"1024x1303","pp_26011133_640.jpg":"640x814","pp_26011133_480.jpg":"480x611","pp_26011133_340.jpg":"340x432","pp_26011133_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x667","hd_25660298_1920.jpg":"1920x1080","k_25660298_1280.jpg":"1280x1280","k_25660298_1024.jpg":"1024x1024","k_25660298_640.jpg":"640x640","k_25660298_480.jpg":"480x480","k_25660298_340.jpg":"340x340","k_25660298_220.jpg":"220x220","o_25660298_1280.jpg":"1280x853","o_25660298_1024.jpg":"1024x683","o_25660298_640.jpg":"640x426","o_25660298_480.jpg":"480x320","o_25660298_340.jpg":"340x226","o_25660298_220.jpg":"220x146","h_25660298_1280.jpg":"1280x854","h_25660298_1024.jpg":"1024x683","h_25660298_640.jpg":"640x427","h_25660298_480.jpg":"480x320","h_25660298_340.jpg":"340x227","h_25660298_220.jpg":"220x147","pp_25660298_1280.jpg":"1280x1628","pp_25660298_1024.jpg":"1024x1303","pp_25660298_640.jpg":"640x814","pp_25660298_480.jpg":"480x611","pp_25660298_340.jpg":"340x432","pp_25660298_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25049354_1920.jpg":"1920x1080","k_25049354_1280.jpg":"1280x1280","k_25049354_1024.jpg":"1024x1024","k_25049354_640.jpg":"640x640","k_25049354_480.jpg":"480x480","k_25049354_340.jpg":"340x340","k_25049354_220.jpg":"220x220","o_25049354_1280.jpg":"1280x853","o_25049354_1024.jpg":"1024x682","o_25049354_640.jpg":"640x426","o_25049354_480.jpg":"480x320","o_25049354_340.jpg":"340x226","o_25049354_220.jpg":"220x146","h_25049354_1280.jpg":"1280x854","h_25049354_1024.jpg":"1024x683","h_25049354_640.jpg":"640x427","h_25049354_480.jpg":"480x320","h_25049354_340.jpg":"340x227","h_25049354_220.jpg":"220x147","pp_25049354_1280.jpg":"1280x1628","pp_25049354_1024.jpg":"1024x1303","pp_25049354_640.jpg":"640x814","pp_25049354_480.jpg":"480x611","pp_25049354_340.jpg":"340x432","pp_25049354_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19032120_1920.jpg":"1920x1080","k_19032120_1280.jpg":"1280x1280","k_19032120_1024.jpg":"1024x1024","k_19032120_640.jpg":"640x640","k_19032120_480.jpg":"480x480","k_19032120_340.jpg":"340x340","k_19032120_220.jpg":"220x220","o_19032120_1280.jpg":"1280x853","o_19032120_1024.jpg":"1024x682","o_19032120_640.jpg":"640x426","o_19032120_480.jpg":"480x320","o_19032120_340.jpg":"340x226","o_19032120_220.jpg":"220x146","h_19032120_1280.jpg":"1280x854","h_19032120_1024.jpg":"1024x683","h_19032120_640.jpg":"640x427","h_19032120_480.jpg":"480x320","h_19032120_340.jpg":"340x227","h_19032120_220.jpg":"220x147","pp_19032120_1280.jpg":"1280x1628","pp_19032120_1024.jpg":"1024x1303","pp_19032120_640.jpg":"640x814","pp_19032120_480.jpg":"480x611","pp_19032120_340.jpg":"340x432","pp_19032120_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1228","hd_26233779_1920.jpg":"1920x1080","k_26233779_1280.jpg":"1280x1280","k_26233779_1024.jpg":"1024x1024","k_26233779_640.jpg":"640x640","k_26233779_480.jpg":"480x480","k_26233779_340.jpg":"340x340","k_26233779_220.jpg":"220x220","o_26233779_1280.jpg":"1280x818","o_26233779_1024.jpg":"1024x654","o_26233779_640.jpg":"640x409","o_26233779_480.jpg":"480x307","o_26233779_340.jpg":"340x217","o_26233779_220.jpg":"220x140","h_26233779_1280.jpg":"1280x854","h_26233779_1024.jpg":"1024x683","h_26233779_640.jpg":"640x427","h_26233779_480.jpg":"480x320","h_26233779_340.jpg":"340x227","h_26233779_220.jpg":"220x147","pp_26233779_1280.jpg":"1280x1628","pp_26233779_1024.jpg":"1024x1303","pp_26233779_640.jpg":"640x814","pp_26233779_480.jpg":"480x611","pp_26233779_340.jpg":"340x432","pp_26233779_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 484 [name] => Slano [alias] => recepti [description] => [parent] => 483 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"483","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"1","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7472822 Threads: 5 Questions: 1602536490 Slow queries: 4757281 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110581150 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/spiza/slano ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 484 [name] => Slano [alias] => recepti [parent] => 483 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/spiza/slano ) ) [link] => /mozaik/spiza/slano/ovakve-do-u-detalj-zapisane-recepte-garant-jos-niste-vidjeli-ovo-je-top-gastronomska-bozicna-prica-dviju-nedomacica-1350291 [printLink] => /mozaik/spiza/slano/ovakve-do-u-detalj-zapisane-recepte-garant-jos-niste-vidjeli-ovo-je-top-gastronomska-bozicna-prica-dviju-nedomacica-1350291?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 741504 [name] => odlični recepti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-22 19:30:47 [main_article_id] => 0 [alias] => odlicni-recepti [link] => /tag/odlicni-recepti ) [1] => stdClass Object ( [id] => 741505 [name] => drniška pura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-22 19:30:47 [main_article_id] => 0 [alias] => drniska-pura [link] => /tag/drniska-pura ) [2] => stdClass Object ( [id] => 687369 [name] => lokarde [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-10 15:54:58 [main_article_id] => 0 [alias] => lokarde [link] => /tag/lokarde ) [3] => stdClass Object ( [id] => 478329 [name] => balancane [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => balancane [link] => /tag/balancane ) [4] => stdClass Object ( [id] => 741506 [name] => nedomaćice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-22 19:30:47 [main_article_id] => 0 [alias] => nedomacice [link] => /tag/nedomacice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘NACRTAJ NAPISMENO‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovakve, do u detalj zapisane recepte, garant još niste vidjeli; ovo je top gastronomska božićna priča dviju nedomaćica [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/26011133.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => SHUTTERSTOCK [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/26011133.jpg [title] => SHUTTERSTOCK ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/25660298.jpg [title] =>

Balancane po Jordinom receptu nema šanse da vam se ne svide

/Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/25049354.jpg [title] => /Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/19032120.jpg [title] =>

Kad vam drugi put lokarde dođu pod ruku, sjetite se ovog recepta

Vladimir Dugandžić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/26233779.jpg [title] =>

Kad skuhate puru po drniškom receptu, vidjet ćete što je okus
 

Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Što se kulinarskog dijela moje životne priče tiče – dosta je tužna. Šanse su mi bile nikakve. Tako je to kad imaš majku meštricu za domaću spizu, koja baš i ne voli da joj se "motamo po kužini", a svi pokušaji da se probijem na taj teritorij završavali su... pa dobro, sve je na koncu bilo jestivo. Donekle.

A nakon majke, stigla je još gora pokora – muž. Prirodni talent za kužinu, od onih kojima recept i ne treba ili ga tek preleti i ništa ne napravi po njemu; od onih koji imaju urođeni talent za pravu mjeru, za pravi začin, čijim se jelima – što god to bilo, od bureka do jakobovih kapica – raduju svi osim mene.

Mislim, radujem se i ja, ali krijem, sve od zavisti i ljubomore. I tako, majka kuha i danas preko tjedna, muž vikendom, a meni ostaje tek da se u kužinu uguram na brzinu spremiti nešto zeleno za sebe, nešto za čim se nitko neće osvrnuti. Jer sve je to lijepo – povrće na sto načina, kvinoja, leće i slanu(t)ci, zeleni kruh i kolači bez šećera, ali u mojoj kući to jedem samo ja, ostatak familije eventualno ponešto od toga uzme samo kao prilog za neko "normalno jelo". A i to iz sažaljenja.

Za priču je bitno, dakle, da se nisam razvila u bogzna kakvu kuharicu (ali volim eksperimentirati) i da – obožavam balancane.

I tako, završavajući službeni dio razgovora s dragom šibenskom kolegicom Jordankom Grubač Granik – rođenom Šibenkom, a porijeklom Drnišankom – onako usput dodam kako nikoga od mojih nema doma pa ću sad sama sebi fino spremit balancane – doduše kupovne, od onih savršenog oblika i boje, a ukusa... vidjet ćemo.

A Jordanka govori kako je u svom vrtlu u Zlarinu upravo ubrala "dvi zadnje" i – na svu sreću! – upita: I kako spremaš balancane?

– Na iljadu načina – kažem. – Ali ni jedan od njih iljadu nije moje ukućane naveo da ih vole.

– E ja ću ti sad reć recept po kojem će ih zavolit i ko ih nikad nije volio!

Pa krene: balancane narežeš, posoliš, odgorčiš, okreneš na ulju...

Ok, mislim se, sve je to lijepo, ali u tome nema ničeg novog, sve to znam i sve tako i radim – kad ih pržim.

A onda je je Jorde u priči došla do točke: ... e, a onda ti ja napravim nešto što je mene davno naučila moja draga i dobra maćeha Mirjana...

I otkrije taj detalj.

– Vidit ćeš kako će se tvoji tuć za njih – kaže mi optimistično.

---

image

Balancane po Jordinom receptu nema šanse da vam se ne svide

/Shutterstock
---

Ja oduševljena. I sve zapitkujem, pa – opet na svu sreću! – spomenem kako sam od onih koji pažljivo i precizno prate recepte (tako je to kad fali talenta, znanja i iskustva, nema ti druge nego pratit recept), a Jorde kaže:

– I ja! Sto puta iste ljude – rodicu Đurđu, Jasenku, Maju, Zoju, Anu... pitam kako se šta kuva. Uvik isto. One pune strpljenja i ljubavi iznova govore – isto. Nisam ti ni domaćica ni kuvarica, zapravo mrzim kuvati, kuharski talent bio je moj Tonči i znao bi reći: Ako oćemo da nam se gosti vrate, ja ću kuhati. Al‘ ono malo što znam – znam! Evo, na primjer...

I krene mi pričati o još dva recepta, starinska, prokušana. Puri po drnišku i lokardama na savur. Ja slušam, slušam... al‘ kad sam upala u opasnost da sve to ne popamtim, kažem joj:

– Aj ti to meni sve lipo "nacrtaj napismeno". Zamisli da recept pišeš za nekoga tko ništa ne zna i ništa ne podrazumijeva!

Jorde se smije – upravo je na "podrazumijevanju", kaže, toliko puta zapela. Kod nas dvije očito se ništa ne podrazumijeva.

– Dobijem recept, pa kaže "stavi ulja", "zagrij pećnicu", ovo, ono... A koliko ulja? Na koliko zagrijati pećnicu? I meni sve mora bit nacrtano, inače sve ode kuragu...

Sretna što postoji druga kulinarska ja, uza sve donesem krupnu, vrlo riskantnu odluku čija će provedba biti složena: sva tri recepta spremit ću za Božić, s namjerom da vidim muža kako ne može odoljeti mojim – dobro, Jordinim – balancanama. Ah, slatko li je o tome razmišljati! Ne bi se više događalo da slušam kako "vi vegetarijanci upropastite svaki Božić!".

I tako meni stignu Jordini recepti. Na mail. Privatni. Krenem čitati, pa se krenem smijati, i shvatim da već uživam u načinu na koji je pisala, a kako ću tek u jelima!

I odlučim napraviti nešto nekorektno: nazovem Teu iz "Spize" – šesnu jednu ženskicu koja uređuje gastronomsku sekciju SD portala – predložim joj da, eto, ako hoće, mogu joj "prodati" Jordine recepte s privatnog maila, onako u izvornoj verziji, pisane kako ih ona – kao profesorica jezika – nikad ne bi pustila u javnost. Problem će biti ako ona ne pristane...

---

image
/Shutterstock
---

Ma pristala je, di neće.

Krećemo:

Jordine drniške balancane:

Balancane izrezati na okrugle ili uzdužne fete debljine oko pola cm. Odgorčiti.

Isjeckati češalj češnjaka

Pofrigati balancane i slagati u neku ne preširoku, posudu. Dobro bi bilo da ima svoj poklopac.

Kako koji red složiš, teke popapriš i pospeš mrvu sjeckanog luka.

I tako do zadnjeg reda.

A sad glavno.

U vruću tavu na ostatak ulja od friganja balancana ulij novog ulja koliko procijeniš da bi ti – uz otprilike pola deca kvasine – bilo dosta da pokrije balancane ili bar dosegne najgornji red – ne mora ih skroz pokriti.

Ulje ponovno zagrij, drži poklopac nad tavom i malo ga odškrini pa kroz tu bužu naglo ulij kvasinu. Nastat će urnebes!

Dobro poklopi da ti eksplozija ne završi po ciloj kužini da ne moraš pituravati, i odmah stišaj vatru, skini i čekaj da se eksplozija smiri i više ne prska.

Onda to vrelo odjednom ulij u balancane.

Teke pinjurom razgrni da tekućina prožme sve redove balancana.

Zaboravila sam spomenuti sol – ja je jako slabo koristim.

Popapri zadnji red i dodaj onoga sitnog češnjaka.

Kad se oladi bit će ti divno, viruj mi.

Može trajati danima. Još ne znam da mi je ikad propalo. Svi obožavaju te moje balancane na eksplozivnu masu – možda će i tvoji...

---

image

Kad vam drugi put lokarde dođu pod ruku, sjetite se ovog recepta

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Jordine lokarde na savur (prijateljica ju je učila, a ona, slučajno, upamtila)

To ti je na bazi kila lokardi, srednjih do većih, da je 5-6 u kilu.

Lokarde se mogu: skuhati, pofrigati, izgradelati.

Ja preferiram kuhane jer su najzdravije i jer se najmanje usereš dok čistiš – a ima čišćenja pun kufer.

Dakle skuhaš ih u osoljenoj vodi.

Izvadiš da se ohlade da ti ne peku prste dok ih tribiš.

Dotle, dok se lade, napravi savur jer on se hladan stavlja na ribu.

SAVUR:

U posudu ulij 2 deca ulja

1 dec prošeka i 1 dec kvasine (možeš kapnit teke balzamika unutar toga deca...).

Nasjeckaj: 4 češlja češnjaka – ako su malešni onda 5 i tako...

Nasjeckaj: pola kitice petrusimena

Grančicu ružmarina

Dodaj dobar kućarin origana (najbolji je origano na Zlarinu, to bi ti mogla poslati)

Dva lista lovora

Papra i teke soli.

Onu posudu u kojoj je, praktički, 4 dl tekućine (ulje, prošek, kvasina) stavi na špaker, uspi sve to sjeckano i stavi da zakuha a kad zakuha – neka kuha 2-3 najviše 4 minute.

Stavi hladiti, mora biti potpuno hladno.

Za to vrijeme – eto sreće: čišćenje ribe.

Ribu treba očistiti od svega: drača, peraja, koliko ide i od kože – da ostanu sami fileti i komadići.

Plava riba na bokovima ima onu smeđu prugu kao da je meso – to makni. Kod svake plave ribe to makni – osim kod srdela jer su premale.

Dok budeš tribila ribu dat ćeš me kuragu ali to ću podniti.

Stavi pridase, šporko na jednu stranu, čisto slaži u neku plitku zdjelu ali da stanu bar tri-četiri reda ribe. Imaj oko sebe neku štracu ili papirnatu salvetu jer sve radiš prstima a sve se lipi i kenja uokolo...

Zdila ne smije biti preduboka, rađe plića. Zato što se ulje diže gore pa dolje ostane debeli sloj kvasine i prošeka – a bolje je kad su slojevi izjednačeni i kad moš protresti i nagnuti posudu pa da se odmah sve tekućine izmišaju. Zato razmiri u koju ćeš posudu. Moja je vatrostalna promjera pedalj i visine 4 prsta i ima svoj poklopac – one starinske, uvik iste.

E – kad si svu ribu otribila i fino posložila, a savur se ohladio – polij ga po ribi a pinjurom omogući da prođe kroz sve slojeve.

Poželjno je da pokrije najgornji red, bar koji milimetar. Možeš i stavljati i zalivati red po red. Ja sam to lina.

Gore stavi papra i kušaj treba li i malo soli.

Na kraju iscijedi pola limuna a moš i cili ako je malen. Izreži ga na fete i posloži fete po vrhu.

I stavi na hladno.

Bit ćeš jaaaako zadovoljna a neki možda i zadivljeni.

Za puru sad nemam energije.

Ali kupi kilo seljačke krupno mljevene na pazaru.

Ja joj odgovorim:

Joj koji recepti! Jedino me zbunjuje što ribu – ako sam dobro shvatila – skuhaš neočišćenu?

Jorde šalje dodatnu poruku:

Ccccc... pa izvadim joj drob. Lokarda nema lustre pa osim 2 sekunde da izvadiš drob druge muke oko čišćenja nema. Preciznost je nebitna, nju ćeš itekako trebati kad je kasnije skuhanu i ohlađenu (bar da ti ne prži prste) čistiš na filete i komadiće. Ne brini ako tih komadića bude i sasvim sitnih – ništa ne bacaj samo zato jer je sitno. To se sve zamulja u saft od savura. Skupoća je velika, ko je vidio bacati!

Moš prije kuvanja otkiniti glavu i repnu peraju. Onda su naprosto kraće i stanu i u manji promjer teće za kuhanje a ono što ti treba ostane na ribi, glava i rep to sigurno nisu. Cilj je izvući filet dužine desetak cm, da lipše izgleda na pijatu inače je nebitno za ukus. To se može lako iz donje polovice ribe, dočim na gornjoj, dok povadiš sve drače, puno se polomi i usitni. Ali to je potpuno nebitno!

I još nešto: dok je čistiš prelazi jagodicom prsta po rubovima pogotovo donjeg dijela, zna biti onih dlakastih drača koje su gotovo nevidljive a prstom ih napipaš i makneš. Cilj je da bude bez ijedne drače ili "dlake".

Pa ti sad vidi.

U sebi promislim: bome mi je dosta toga podrazumijevajućeg napisala. Nije ta mustra šibensko-drniška baš tako "nepodrazumijevajuća" kao što govori! A napišem ovo:.

Bravo, lafica si! Sad se možeš mirno spremat za u goste.

Ona odgovara:

Samo sam se vodila vlastitim sposobnostima. U mene sve mora pisati, DO U DETALJ, a šta ne piše – toga nema. Nit znam improvizirati nit imam kuharsku maštu. Samo carta canta i gotovo.

Kuvati mrzim. Sve mi il iskipi il izgori. Kažu mi – kad se kuha onda se stoji nad tećom.

Da stojim kraj špakera? Ma nemoj. Nemam drugog posla nego stat kraj špakera.

Dakle Lidija tvoj sam kalibar ili obratno, ti moj, i ne boj se, nisi sama! Zajedno smo za Michelina bar plastičnog, dičinjeg.

Prolazeći recept u glavi, otkrijem mu manu: ne piše koliko se riba kuha! Odlučila sam da neću pitati – ubacit ću je, pa šta bude, valjda će desetak minuta biti dovoljno.

Što se pure tiče, za nekoga kome je pura ono žuto što se u ključaloj vodi skuha za tri minute to nije samo recept, to je prava etno-gastro-eko štorija. Drniška, naravno.

Uostalom, evo je, stigla je u megaporuci čim je pošiljateljica skupila energije:

---

image

Kad skuhate puru po drniškom receptu, vidjet ćete što je okus
 

Duje Klarić/Cropix
---

Moja Lidija, sad ću ti napisati kako ćeš kuvati drnišku puru, a tako kuva valjda još samo moja familija. Možda još netko u Drnišu, ali nisam sigurna.

Upozoravam, nije kratko jer – dok ne uvištiš – teke je komplicirano, a kad uvištiš – onda je dičija igra. Tj. za tvoj i moj kuharski uzrast.

To je jedan stari i davno zaboravljeni vlaški način kuvanja pure.

Mora biti seljačka pura, ona s pijace, krupno mlivena, a ne oni kukuruzni griz ili kako se već zove ono dvominutno.

Ovo ti je recept na bazi kil pure, a tu ima za cigansku dicu, to ja radim kad imam goste na arambašiće (oš recept?). Inače kuvam manje doze.

Pa vako (na bazi kil):

U relativno veći, visoki lonac, bolje što je viši a uži, možda lonac od oko četri litre ulij vode do dvi trećine i posoli je.

Stavi na špaker da zahuva.

Puru stavi onako, u gomilicu, na jedan papir ili onaj najlon, kuhinjsko pomagalo, koje služi upravo za takve stvari.

Kad voda zakuva skini je s kužlja. Mislim: skini lonac sa špakera da više ne kuželja tj. ne ključa, da se površina skroz smiri. Možeš u vodu dodati malo, ajde – dec, maslinova ulja.

Kad se voda smirila, odjednom i čim hitrije uspi u lonac cijelo to brdašce pure. Ono će zaplivati, to jest stvoriti – santu pure.

Uzmi kuhaču – nekad se u mojoj kući u Drnišu to radilo mišajom (dimenzija i oblika policijskog pendreka – svaka sličnost slučajna premda može poslužiti...) – dakle drškom kuhače jer ko će tebi dat mišaju, probij rupu u sredini sante i polako vrti i nježno razmiči dok se rupa ne proširi na promjer recimo 5 kuna (adekvatna euro mira ne postoji). Ako santa pure pri tom pukne – ništa ne brini. Ona će i dalje plivati ali u dva komada i onda ne triba rupa.

Vrućom vodom iz lonca žlicom polako prelij vrh sante koji je ostao suh, tako da sva bude mokra.

Vrati na vatru i naštimaj jačinu da kuha, ali lagano, lagano! Jaki ključ može rasuti santu! Poklopi lonac ali tako da ne kipi – provjeri par sekundi.

Dakle, neka samo lagano kuha da se vidi da kuha, ali da ne kipi i ne razvaljuje santu.

Kad sve to izbalansiraš – e onda moš ić u kafić na uru-uru i kvarat, moš i uru i po.

Pura će se ostati kuhati sama. Nema mišanja, nema opeklina izvjesnog stupnja po rukama, pločicama i špakeru, nema pituravanja plafona.

Poslije sat – kad je kila pure ja volim ostaviti i sat i kvarat, a kad se zaboravim onda i sat bi po (ja dnevno na špakeru zaboravljam sve živo, meni zagore i juha i čaj, za rođendan mi Ana Krasić dariva novi lončić... na svetoga Duju – preporučam se).

Dakle lonac skinut s vatre ostavi da se ono zrnje pure malo staloži na dno. Ali može i bez toga, taloženja, kasnije ću reći zašto.

Potom polako, štiteći poklopcem da santa ne izleti iz svog oceana, izlijevaš u posudu višak vode.

Pazi tako da ti ostane jedno četri prsta te vode na dnu glavnog lonca.

Može i manje pa ćeš dolijevati iz pomoćnog lonca.

Slijedi najvažniji trenutak: nekad mišajom (pendrekom) a sada jakom drvenom žlicom, razbiješ santu i počneš žbatiti njen sadržaj i tako puru pomalo miješati s onom preostalom vodom s dna.

Ako je baš suha i pretvrda, dodaj malo vode iz rezervnog lonca i žbati, žbati, dok ne dobiješ konzistenciju koju voliš. I dok se sva suha pura ne pomiša s vodom.

Napominjem ti, ovako skuhana pura je čvrsta a ne kašasta kao dvominutna. O tvom guštu ovisi koliko će biti tvrda.

U zdjelu se vadi drvenom žlicom u forme veličine stisnute šake – dobro, dječje... To se zove BOTA pure.

Samo takva pura jede se u mojoj kući s arambašićima i tingulima od kokoše ili s đigaricom na toć. Ili pritisnuta u tavi, na žmare.

I nešto neobično što ćeš viditi ako se upustiš u ovu avanturu: kad iscijediš većinu vode od kuhanja i drvenjačom razbiješ santu pure, ona je iznutra potpuno suha! Ali skuhana, jer je uru-uru i kvarat ili uru i po na točki vrenja termički obrađena.

Miješajući je s ostatkom vode ona se zapravo štono bi se danas na tv lijepo reklo – hridrirala, iliti prožela. S vodom.

Aj reci govori li iz mene chef!?

I dodatak: voda sa zrnjem pure koje se odvojilo od sante može biti dobra juha – to sam, zamisli, upamtila od moga dida! Ulije se u tanjur, doda malo ulja malo kvasine i papra – sad i to obožavaju moji gosti od arambašića.

Zato sam ti i napisala da se ne mora skroz staložiti, da teke pure ostane i za juhu... da ne ostane sama vodurina. Onda nema juhe.

A arambašići... kad zamiritaš. Da! I još jedno jelo znam skuvati ali to nije za vegetarijance i curice meka srca.

Zeca na drniški! Okej, okej, oprosti šta sam rekla. Zaboravi.

Aj bog.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
SHUTTERSTOCK /Shutterstock /Shutterstock Vladimir Dugandžić/Cropix Duje Klarić/Cropix
/Shutterstock

Balancane po Jordinom receptu nema šanse da vam se ne svide

Vladimir Dugandžić/Cropix

Kad vam drugi put lokarde dođu pod ruku, sjetite se ovog recepta

Duje Klarić/Cropix

Kad skuhate puru po drniškom receptu, vidjet ćete što je okus
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/spiza/slano/ovakve-do-u-detalj-zapisane-recepte-garant-jos-niste-vidjeli-ovo-je-top-gastronomska-bozicna-prica-dviju-nedomacica-1350291 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=20b31a38936345569b31be9f2d6871b4b5ce7796 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovakve%2C+do+u+detalj+zapisane+recepte%2C+garant+jo%C5%A1+niste+vidjeli%3B+ovo+je+top+gastronomska+bo%C5%BEi%C4%87na+pri%C4%8Da+dviju+nedoma%C4%87ica&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fslano%2Fovakve-do-u-detalj-zapisane-recepte-garant-jos-niste-vidjeli-ovo-je-top-gastronomska-bozicna-prica-dviju-nedomacica-1350291 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fslano%2Fovakve-do-u-detalj-zapisane-recepte-garant-jos-niste-vidjeli-ovo-je-top-gastronomska-bozicna-prica-dviju-nedomacica-1350291 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘NACRTAJ NAPISMENO‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Slano‘NACRTAJ NAPISMENO‘

Ovakve, do u detalj zapisane recepte, garant još niste vidjeli; ovo je top gastronomska božićna priča dviju nedomaćica

Piše Lidija Gnjidić Krnić
25. prosinca 2023. - 16:32

Što se kulinarskog dijela moje životne priče tiče – dosta je tužna. Šanse su mi bile nikakve. Tako je to kad imaš majku meštricu za domaću spizu, koja baš i ne voli da joj se "motamo po kužini", a svi pokušaji da se probijem na taj teritorij završavali su... pa dobro, sve je na koncu bilo jestivo. Donekle.

A nakon majke, stigla je još gora pokora – muž. Prirodni talent za kužinu, od onih kojima recept i ne treba ili ga tek preleti i ništa ne napravi po njemu; od onih koji imaju urođeni talent za pravu mjeru, za pravi začin, čijim se jelima – što god to bilo, od bureka do jakobovih kapica – raduju svi osim mene.

Mislim, radujem se i ja, ali krijem, sve od zavisti i ljubomore. I tako, majka kuha i danas preko tjedna, muž vikendom, a meni ostaje tek da se u kužin...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 21:37