StoryEditorOCM
ShowbizŠOKANTNA PJEVAČICA

Tko je Martina Vrbos i zašto joj nikad ništa ne paše? Plesala oko šipke, simpatizira Vučića, pjeva na srpskoj Dori

Piše Vanesa Tenžera
15. veljače 2024. - 11:11

Martina Vrbos, hrvatska pjevačica koja već neko vrijeme živi i radi u Beogradu, izazvala je oluju negativnih reakcija svojom odlukom da sudjeluje na srpskom Eurosongu. Pjevačica, u dobi od 39 godina, odlučila se natjecati sa svojom pjesmom "Da me voliš", ali njezin potez nije naišao na oduševljenje kod mnogih u domovini. No to nije prva, ni jedina kontroverza povezana s njezinim imenom. Proslavljena sudjelovanjem u Survivoru prije više od deset godina, Martina je često punila medijske stupce.

Martina živi u Srbiji u Beogradu, gdje je otišla zbog ljubavi. Udala se prije osam godina za Bogoljuba Vidakovića s kojim ima sina Kostu i kćer Milu. Sada tamo nastupa, radi i živi.

Vrbos se proslavila dok je nastupala kao prateći vokal Radi Šerbedžiji, Balaševiću i Arsenu Dediću, ali i svojim prvim albumom "Sve moje boje" iz 2009. godine.

Hrvatica na srpskom Eurosongu

Njezina odluka da predstavlja Srbiju na natjecanju izazvala je podignute obrve i bijes, a mnogi su doveli u pitanje njezinu vjernost domovini. Društvene mreže preplavljene su negativnim komentarima i neodobravanjem, ostavljajući Martinu da se suoči s posljedicama.

image

Martina Vrbos u Survivor reality show 2012.

U pokušaju da obrani svoj izbor, Martina se obratila Instagramu, ali je njezin odgovor samo dodatno rasplamsao vatru. "Ja sam Martina Vrbos, umjetnica, pjevačica", proglasila je, prije nego što je započela tiradu o navodnoj univerzalnosti umjetnosti i nevažnosti nacionalnosti. "Jeste li znali da umjetnici nemaju porijeklo, zemlju, državljanstvo i nacionalnost? Jeste li znali da umjetnici ne znaju ni za boju kože? Jeste li znali da je umjetnicima u glazbenoj industriji, kojoj ja pripadam, muzika jedina religija? Ako niste, vrijeme je da i mediji i svi ostali shvate da (potencijalno) Srbiju na Eurosongu u Malmöu neće predstavljati Hrvatica, već pjevačica, umjetnica koja je u klubu Quincy Jones pjevala pred velikim glazbenim imenima u publici i nisu me pitali tko sam i odakle sam, već su aplaudirali GLAZBI koju sam pjevala cijelu minutu. Sada vi meni recite tko sam ja i tko će, u slučaju da pjesma "Da te volim" pobjedi, predstavljati Srbiju u Malmöu", napisala je.

Njezin pokušaj da se predstavi kao građanka svijeta nije naišao na plodno tlo, s mnogima koji su to odbacili kao tanko prikrivanje izdaje njezinih hrvatskih korijena. Martinino inzistiranje na umanjivanju značaja predstavljanja Srbije na tako važnom događaju samo je produbilo jaz između nje i njezine razočarane baze obožavatelja.

O ovoj temi Martina je govorila i za medije, no njezin je odgovor djelovao poput nadolijevanja ulja na vatru, razbjesnivši velik dio Hrvatske publike.

"Ja jesam Hrvatica. Međutim, ja sam i državljanka Republike Srbije u kojoj živim sad već više od desetljeća. To je zemlja u kojoj su rođena moja djeca. Da nije primitivne politizacije na svim nivoima, pa i na nivou muzike i zabave, gdje je ni slučajno ne bi smjelo biti, nikada nitko ne bi nikome postavio takvo pitanje, pa ni mediji meni. Iz inata ću pobijediti i svim srcem predstavljati svoju Srbiju u Malmöu! Dosta je bilo!", rekla je Martina, prenosi Mondo.rs.

Od Vrbos do Srbos i tri prsta u zraku, linija je tanka

Nakon što je najavljena od strane voditelja, umjesto da se pridrži uobičajenih manira i poštuje svoje hrvatsko podrijetlo, Martina je odlučila baciti u vjetar svoj identitet i otkriti svoju novu "srpsku" stranu.

Podizanje tri prsta i izjava da će od sada biti poznata kao "Martina Srbos" izazvala je zgranute poglede i osudu publike diljem Hrvatske. Njezina očito neosjetljiva i provokativna gesta nije samo izraz njezine nepoštovanje prema vlastitom podrijetlu, već i jasan pokazatelj njezine nepromišljenosti i nepoštovanja prema nacionalnom identitetu.

image
Martina Vrbos/Martina Vrbos

Oduševljena Vučićem

Martina Vrbos, hrvatska pjevačica koja je nedavno pozirala s premijerkom Srbije Anom Brnabić, izazvala je val ogorčenja svojom nedavnom izjavom o srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

U nedavnom intervjuu, Martina je izjavila da je predsjednik Vučić "jedan od trenutačno najzgodnijih Srba", dodajući kako ga je otkrila tijekom pandemije dok je pratila vijesti. Njezine riječi izazvale su burne reakcije među hrvatskom javnošću, koja je osudila njezinu pohvalu srpskog lidera.

Dok su neki brzo kritizirali Vrbos izjavu, drugi su je nazvali neodgovornom i neprikladnom za javnu ličnost. Njezino hvaljenje Vučića može se protumačiti kao podrška njegovoj politici, što bi moglo narušiti njezinu reputaciju".

image
Neja Markičević/Cropix

Put do slave započeo je oko šipke

Pjevačica je ponovno dospjela pod povećalo javnosti i ranije ove godine, zbog svojih kontroverznih izjava o radu u striptiz klubu u New Yorku. Martina, koja je postala poznata sudjelovanjem u reality programu "Survivor", izazvala je oštre kritike nakon što je otkrila detalje svoje prošlosti.

"Radila sam tada u striptiz klubu, imala sam plesnu točku sa sisama. Gledala sam kako zaraditi, kako snimiti album, a paralelno sam završavala Ekonomski fakultet...", izjavila je Martina, ostavljajući mnoge bez riječi.

"Stalno sam razmišljala o tome kakva mi je zadnjica, ali sam se tješila da su Amerikanke debele, pa sigurno mogu proći. I dobro sam zaradila, snimila album i vratila se... – rekla je Martina u emisiji "Magazin IN".

Ova izjava izazvala je ogorčenje i osudu diljem javnosti, posebno među njezinim obožavateljima. Mnogi su izrazili zgražanje nad činjenicom da je Martina bila spremna raditi u takvom okruženju kako bi ostvarila svoje ciljeve, a neki su je optužili za nedostatak integriteta i moralnih vrijednosti.

Skandalozni nastup na Kopaoniku

Mnogi još pamte nastup Martine Vrbos na Kopaoniku, 2016. Godine. U Srbiji je tijekom Music Week festivala ostavio je publiku zapanjenom i zgroženom, dok je pjevačica skrenula pažnju na sebe svojim neprimjerenim ponašanjem i odjećom.

Martina, koja je nastupala kao predgrupa Željku Joksimoviću i Severini, prvo je šokirala publiku pojavivši se na pozornici u crnom baloneru, samo da bi ga tijekom nastupa bacila sa sebe otkrivajući izazovno donje rublje i haltere. Njezin neprimjereni odabir odjeće, pogotovo za događaj ovakvog kalibra, izazvao je negodovanje i osudu među publikom.

Nastavak nastupa nije bio ništa manje kontroverzan. Martina je skakutala po pozornici i pljeskala se po guzi, ostavljajući mnoge zbunjene i zaprepaštene svojim ponašanjem. Dodatno, tijekom izvedbe, pjevačici su se često morali popravljati grudnjak jer je postojala stalna opasnost da joj bujno poprsje "izleti van".

Od 120 kilograma do 70 kilograma

Nakon što je otkrila svoj tajni režim prehrane, koji uključuje 18-satno gladovanje, Martina je izgubila nevjerojatnih 50 kilograma u manje od godinu dana!

"Izgubila sam se, doslovno! Otkako sam krenula s autofagijom, doslovce sam se prepolovila", rekla je Martina, koja je krenula na ovaj izazov nakon trudnoće.

"Sve je krenulo nizbrdo nakon trudnoće. Kao da su se svi slatkiši ovog svijeta iznenada našli na mom tanjuru, a gazirana pića su postala moja najbolja prijateljica", priznala je pjevačica. "Ali onda sam čula za autofagiju i odlučila probati. I evo me danas - novi čovjek!"

Martina nije birala riječi kad je opisivala svoje stanje prije dijete. "Butine su se trljale, a ja sam se osjećala kao slon na ledu. Ali sada, uz autofagiju, osjećam se kao ptica slobodna u letu", izjavila je Martina s dozom zadovoljstva.

Unatoč značajnom gubitku težine, Martina je izjavila da nije zadovoljna. "Još uvijek sam daleko od cilja, ali vjerujte mi, neću stati dok ne budem mogla gola hodati ulicama da svi vide koliko sam zgodna!" rekla je prije dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:33