StoryEditorOCM
ŽivotTAKO UGODNO

Mršavite ‘ubijajući‘ se plivanjem? Bolji efekt postići ćete kratkim i strasnim! Ne, nije seks u pitanju...

Piše L. Go
8. travnja 2024. - 08:30

Poljubac kao oblik tjelovježbe, ljubljenje – metoda za mršavljenje? Da, ima nečeg i u tome!

Naime, malo je poznato da ljubljenje nije samo izražavanje ljubavi i prisnosti, nego i oblik potrošnje kalorija. Uobičajen poljubac troši (znanstveno dokazano) 6,4 kalorije u minuti, dok onaj "vrući" može i do 20 u istoj mjernoj jedinici vremena. Više nego, recimo, plivanje – ono troši oko 12 kalorija.

U današnje vrijeme "kiss" traje oko 12 sekundi, dok je osamdesetih godina prošlog stoljeća trajao upola kraće!

Još jedan kuriozitet odnosi se na – zabranu; osim u strogim islamskim zemljama, ljudima nije dozvoljeno ljubljenje u Ankari (ukoliko se "otme kontroli"), čak je i u Sjedinjenim Američkim Državama – točnije, u saveznim državama Michigan i Connecticut - nedjeljom zabranjeno ljubljenje u javnosti.

Glava na desno

Malo tko zna da postoji i znanost koja - proučava ljubljenje. Zove se filematologija, a istražila je i ustanovila da dvije od tri osobe prilikom ljubljenja naginju glavu na desnu stranu. Ljubljenjem se inače jača prirodni obrambeni sustav, te usporava starenje.

Dokazano je i da ljubljenje potiče preko 100 milijardi živčanih stanica, tu je i "rad" hormona, adenalin koji ubrzava otkucaje srca, povećava se krvni tlak i tjelesna temperatura. Razmjena tekućina također može biti benefit za zdravlje.

image
/Shutterstock

Uočeno je da se prilikom ljubljenja razmjenjuje oko 60 miligrama vode, 0,5 grama bjelančevina, 0,15 miligrama izlučevina žlijezda, 0,4 miligrama soli i oko 22.000 bakterija koje su većinom "one dobre".

Ljubljenje je međunaroda kategorija, i primjenjuje se posvuda, okej, skoro posvuda. I to ne samo kod humane populacije; i životinje imaju "svoje" ljubljenje!

Isto značenje to vjerojatno ima i kod primata kao što su orangutani, i kod ptica maženje kljunom izgleda kao poljubac, čak i slonovi znaju jedni drugima turiti surlu u usta.

Dakle, prakticirajmo ljubljenje s voljenom osobom bez grizodušja, pazeći na lokalne zakone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:55