StoryEditorOCM
Panorama‘mobilomanija‘

Ako ste toliko vezani za mobitel da ste postali ovisni, ovo su korisni savjeti kako se možete ‘skinuti‘

Piše MOZAIK SD
7. ožujka 2023. - 17:19

Pametni telefoni su godinama dio naše svakodnevice i iz dana u dan povećava se vrijeme koje provodimo uz njih. To vrijeme za neke je postalo i problem, pa se već govori o ovisnosti i o problemu te se razmišlja i o tome kako se "skinuti" s njega.

Jari Roomer je na Medium.com objavio bezbolne savjete kako smanjiti ovisnost o pametnim telefonima.

On kao prvo predlaže isključivanje obavijesti, zbog čega nam neće stalno stizati upozorenja na poruke i na e-mail. Tako ćemo se moći fokusirati na posao i ne uvući se u mrežu pametnoga telefona.

Budući da je otvaranje pojedinih aplikacija postalo stvar navike i automatizma, on savjetuje preseljenje neke aplikacije na neko drugo mjesto unutar telefona, prenosi Lider.

image

Da se smanji ovisnost o pametnom telefonu, dobro je isključiti zvukove obavijesti aplikacija (ilustracija)

Shutterstock

Roomer predlaže brisanje aplikacija, i to ne samo onih koje nikada ne koristimo, nego i onih na koje trošimo previše vremena. Iako se čini paradoksalnim, korisno je instalirati i nove aplikacije. Na primjer Screentime koji mjeri koliko točno vremena provodite na mobitelu i koje vam aplikacije odvlače najviše pažnje. Ili Forest koji kroz igru ograničava u korištenju mobitela.

Važan korak bio bi nekorištenje mobitela prvih pola sata ili sat nakon buđenja, a dobar korak u tome je korištenje obične budilice umjesto mobitela, kojega treba što češće ostavljati kod kuće dok se šeta i druži s ljudima. Dok ne koristimo mobitel, možemo naučiti neki novi strani jezik ili vještinu ili uživati i učiti čitajući.

image

Pola sata do sat nakon buđenja mobitel ne bi trebalo koristiti

AFP

Kao zadnje, ali ne najmanje važno Jari Roomer ponudio je metodu "varanja", poznatu u svijetu fitnessa, gdje postoji "dan za varanje" u kojem jedemo što god želimo. Tako bismo se i mobitelu mogli prepustiti potpuno, ali uz jasno definiranje kada i kako, prenosi Lider.

Ovaj set mjera trebao bi pomoći svakome tko bi želio smanjiti vrijeme koje se provodi uz mobitel, svatko bi mogao pronaći korak koji bi mu mogao pomoći u smanjenju ovisnosti o mobitelu. Ako ipak ne može, neka pronađe neki drugi koji bi mogao djelovati u tome da postane gospodar svoga vremena i pažnje.

image

Šetnja je zdrava i poželjna, ali bez mobitela

Josep Lago/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. prosinac 2023 20:16