StoryEditorOCM
DubrovnikPOLICIJA GA UHVATILA S ‘ČUDNIM GOSTIMA‘, KAŽNJEN S 12.200 EURA

Taksisti koji primaju goste preko aplikacija ne trebaju biti zabrinuti - njihov kolega dobro je znao što radi!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
6. ožujka 2024. - 16:18

Jedno policijsko priopćenje unijelo je zabrinutost među taksi vozače koji svoje usluge pružaju preko mobilnih aplikacija.

Naime, policijski službenici Policijske postaje Ston su u subotu na području Stona zaustavili taksi vozilo kojim je upravljao 38-godišnji državljanin BiH, stranac koji je na privremenom boravku u RH. U vozilu se nalazilo više stranih državljana bez putnih isprava, za koje je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da su državnu granicu između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske prešli prethodnog dana pješice, izvan mjesta namijenjenog za prelazak državne granice. Potom su putem mobilne aplikacije angažirali spomenutog taksi vozača koji ih je trebao prevesti do Splita.

Zbog počinjenja prekršaja pomaganja u nezakonitom prelasku, tranzitu i boravku u Hrvatskoj, okrivljenik, 38-godišnji državljanin BiH, uz optužni prijedlog je doveden na Općinski sud u Dubrovniku, gdje je novčano kažnjen iznosom od 12.200 eura, dok se prema stranim državljanima proveo postupak sukladno Zakonu o strancima - navela je PU dubrovačko-neretvanska u svom priopćenju.

ZNAO JE DA SU MIGRANTI

Rečenica u kojoj se spominje da su migranti putem mobilne aplikacije angažirali taksi vozača navela je na raspravu korisnike društvenih mreža i unijela zabrinutost među taksi vozače, pa smo zatražili pojašnjenje iz PU dubrovačko-neretvanske. Evo što su nam odgovorili:

- Kriminalističko istraživanje u svezi događaja kojeg navodite provela je Policijska postaja Ston. Utvrđeno je kako je spomenuti taxi vozač putem mobilne aplikacije od nezakonitih migranata zaprimio zahtjev za vožnju od mjesta Martinovići, koje se nalazi u neposrednoj blizini državne granice, općina Župa Dubrovačka, do Dubrovnika.

- Sama činjenica da se u trenutku poziva nalazio u blizini državne granice je sama po sebi inkriminirajuća, a osim toga, utvrđeno je da su vozača tijekom vožnje do Dubrovnika strani državljani zamolili da ih odveze do Splita, na što ih je okrivljeni, znajući da su putnici nezakoniti migranti, uputio da naruče drugu vožnju putem iste aplikacije od Dubrovnika do Splita, te ih ostavio na autobusnom kolodvoru u Dubrovniku.

- Par minuta nakon što ih je ostavio, ponovno ih je ukrcao te su se zaputili na putovanje prema Splitu, kada su ih policijski službenici zaustavili na predjelu Pelješca. Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je okrivljeni počinio prekršaj opisan u čl. 53 Zakona o strancima kojim je definirano pomaganje državljaninu treće zemlje koji je nezakonito ušao u Republiku Hrvatsku u tranzitu preko državnog područja. Okrivljeni državljanin BIH je uz Optužni prijedlog priveden na Općinski sud u Dubrovniku gdje je kažnjen novčanom kaznom od 12.200 eura.

 

25. travanj 2024 17:12