
Veljača je sa sobom donijela buru i niske temperature pa nije ni čudno da nam je malo narastao apetit.
Ovaj "kripni" kolač jako je ukusan i zasitan, i idealan je uz lagani čaj ili gorču jutarnju kavu. Orah kocke prava su simfonija okusa, mirisa i teksture i bit će vaš favorit za hladne dane - čak i ako niste veliki fan orašastih plodova, pišu Najbolji recepti.
Sastojci:
Biskvit:
- tri jaja
- 250 g šećera
- jedan vanilin šećer
- 200 ml ulje
- 300 ml mlijeko
- 250 g brašna
- jedan prašak za pecivo
- 150 g oraha
- žlica ruma
- limunova korica
Preljev:
- jedan dl mlijeka
- 150 g šećer
- jedan vanilin šećer
- 100 g čokolade za kuhanje
- 125 g maslaca
- 125 g oraha
- jednu/ dvije žlice ruma
Priprema:
Biskvit:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka i bjelanjke ulupajte u čvrsti snijeg. Žumanjke pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom i sve miksajte dok ne postane pjenasto.
U žumanjke dodajte mlijeko, ulje i miks brašna, praška za pecivo, oraha, ruma i limunove korice. Sve izmiješajte. Smjesi potom dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano miješajte.
Ugrijte pećnicu na 160 °Celzijusovih. U pleh za pečenje (po mogućnosti dimenzija 39 x 22 cm) stavite masni papir, ulijte smjesu za biskvit i pecite 30-35 minuta.
Preljev:
Stavite grijati mlijeko i šećer. Kada se šećer rastopi, dodajte čokoladu i grijte smjesu dok se ne rastopi i čokolada. Maknite bazu za preljev s vatre i dodajte joj maslac, orahe i rum - sve dobro promiješajte i ostavite smjesu da se ohladi.
Hladan biskvit izvadite iz pleha, odlijepiti papir za pečenje i vratite biskvit nazad u pleh, a zatim na njega namažite topli preljev.
Ostavite kolač par sati na hladom da se preljev "stisne" (najbolje preko noći).