StoryEditorOCM
HranaORAH KOCKE

Za prste polizat! Donosimo recept za ‘kripni‘ kolač od oraha, idealan je za hladne zimske dane

Piše MOZAIK SD
6. veljače 2023. - 10:00

Veljača je sa sobom donijela buru i niske temperature pa nije ni čudno da nam je malo narastao apetit.

Ovaj "kripni" kolač jako je ukusan i zasitan, i idealan je uz lagani čaj ili gorču jutarnju kavu. Orah kocke prava su simfonija okusa, mirisa i teksture i bit će vaš favorit za hladne dane - čak i ako niste veliki fan orašastih plodova, pišu Najbolji recepti.

Sastojci:

Biskvit:

- tri jaja

- 250 g šećera

- jedan vanilin šećer

- 200 ml ulje

- 300 ml mlijeko

- 250 g brašna

- jedan prašak za pecivo

- 150 g oraha

- žlica ruma

- limunova korica

Preljev:

- jedan dl mlijeka

- 150 g šećer

- jedan vanilin šećer

- 100 g čokolade za kuhanje

- 125 g maslaca

- 125 g oraha

- jednu/ dvije žlice ruma

Priprema:

Biskvit:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka i bjelanjke ulupajte u čvrsti snijeg. Žumanjke pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom i sve miksajte dok ne postane pjenasto.

U žumanjke dodajte mlijeko, ulje i miks brašna, praška za pecivo, oraha, ruma i limunove korice. Sve izmiješajte. Smjesi potom dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano miješajte. 

Ugrijte pećnicu na 160 °Celzijusovih. U pleh za pečenje (po mogućnosti dimenzija 39 x 22 cm) stavite masni papir, ulijte smjesu za biskvit i pecite 30-35 minuta. 

Preljev:

Stavite grijati mlijeko i šećer. Kada se šećer rastopi, dodajte čokoladu i grijte smjesu dok se ne rastopi i čokolada. Maknite bazu za preljev s vatre i dodajte joj maslac, orahe i rum - sve dobro promiješajte i ostavite smjesu da se ohladi. 

Hladan biskvit izvadite iz pleha, odlijepiti papir za pečenje i vratite biskvit nazad u pleh, a zatim na njega namažite topli preljev.

Ostavite kolač par sati na hladom da se preljev "stisne" (najbolje preko noći).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 18:47