
Nema puno jela koja djeluju poput vremeplova, samo sklopiš oči i vrate te desetljećima unatrag... Sporo kuhana junetina s pire-krumpirom je definitvno jedno od njih, a recept donosi Dobra hrana.
Priprema: 40 minuta
Pečenje: 2,5 sati
Porcija: 4
SASTOJCI:
1 kg junetine
200 ml crnog vina
2 lovorova lista
2 luka
2 mrkve
1 manji komad celera
200 ml mesnog temeljca
3-4 grančice timijana
5 režnjeva češnjaka
3-4 žlice pelata ili pasate
1,5 kg krumpira
4 žlice maslaca
mlijeko za pire-krumpir
sol i papar
PRIPREMA:
U veliku posudu koja može i u pećnicu najprije stavite žlicu maslaca i dvije žlice ulja. Dodajte junetinu u komadu i zapecite je sa svih strana. Izvadite meso pa na istu masnoću dodajte na veće komade narezanu mrkvu, luk i celer. Ubacite i četiri režnja češnjaka. Dodajte timijan, lovorov list i druge začine po želji. Dodajte 3-4 žlice pelata ili pasate. Dobro promiješajte pa dodajte vino. Kuhajte 10-ak minuta. Dodajte temeljac, a zatim vratite i meso.
Poklopite i stavite u pećnicu. Pecite dva do 2,5 sati na 160 stupnjeva. Zadnjih pola sata otklopite i pojačajte temperaturu na 180. Kad je meso omekšalo, izvadite ga. Povrće blendajte kako biste dobili gusti umak. Vratite meso i vilicom ga rastavite na manje komadiće. Krumpir nasjeckajte na kockice. Ubacite u lonac, dodajte režanj češnjaka, posolite i kuhajte dok ne omekša. Dodajte mu maslac i mlijeko i pretvorite ga u pire. Poslužite uz meso.