StoryEditorOCM
HranaRECEPT

Volite li jela koja vas već s prvim zalogajom vraćaju u djetinjstvo? Ovo je jedno od njih: kuhana junetina s pireom

Piše MOZAIK SD
3. veljače 2023. - 11:43

Nema puno jela koja djeluju poput vremeplova, samo sklopiš oči i vrate te desetljećima unatrag... Sporo kuhana junetina s pire-krumpirom je definitvno jedno od njih, a recept donosi Dobra hrana. 

Priprema: 40 minuta

Pečenje: 2,5 sati

Porcija: 4

SASTOJCI:

1 kg junetine

200 ml crnog vina

2 lovorova lista

2 luka

2 mrkve

1 manji komad celera

200 ml mesnog temeljca

3-4 grančice timijana

5 režnjeva češnjaka

3-4 žlice pelata ili pasate

1,5 kg krumpira

4 žlice maslaca

mlijeko za pire-krumpir

sol i papar

PRIPREMA:

U veliku posudu koja može i u pećnicu najprije stavite žlicu maslaca i dvije žlice ulja. Dodajte junetinu u komadu i zapecite je sa svih strana. Izvadite meso pa na istu masnoću dodajte na veće komade narezanu mrkvu, luk i celer. Ubacite i četiri režnja češnjaka. Dodajte timijan, lovorov list i druge začine po želji. Dodajte 3-4 žlice pelata ili pasate. Dobro promiješajte pa dodajte vino. Kuhajte 10-ak minuta. Dodajte temeljac, a zatim vratite i meso.

Poklopite i stavite u pećnicu. Pecite dva do 2,5 sati na 160 stupnjeva. Zadnjih pola sata otklopite i pojačajte temperaturu na 180. Kad je meso omekšalo, izvadite ga. Povrće blendajte kako biste dobili gusti umak. Vratite meso i vilicom ga rastavite na manje komadiće. Krumpir nasjeckajte na kockice. Ubacite u lonac, dodajte režanj češnjaka, posolite i kuhajte dok ne omekša. Dodajte mu maslac i mlijeko i pretvorite ga u pire. Poslužite uz meso.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 21:39