StoryEditorOCM
Auto motoSVJETSKA PREMIJERA

Dacia predstavila novi Spring potpuno električni gradski mališan A-segmenta

Piše Robert Radica
24. veljače 2024. - 11:00

Dacia je predstavila novi Spring, potpuno električni gradski automobil iz A-segmenta. Iako ne možemo reći da je ovo njegova druga generacija, novi Spring je za 2024. godinu temeljito obnovljen što se posebno odnosi na njegov vanjski i unutarnji izgled. Na svjetskoj premijeri u Parizu prezentirano je da je maleni električni automobil doživio i puno više od uobičajenih kozmetičkih zahvata, novi Spring je Dacijin dizajnerski najmoderniji model. Narudžbe za novi Spring kreću u proljeće 2024., a tržišno predstavljanje očekuje se na ljeto 2024. Na radost kupaca u Velikoj Britaniji  Spring će prvi put biti dostupan s upravljačem na desnoj strani.

Dacijin prvi potpuno električni automobil je omogućio da mobilnost bez emisija postane dostupna širokom krugu kupaca. Trenutno je kod nas dostupan model Springa prije najnovije obnove u verziji Essential (45 KS) po cijeni od 23.700 eura (PDV uključen). Ako tomu dodate poticaje od 9000 eura koje država omogućuje za energetski učinkovita vozila, onda doista stoji činjenica da je Spring dostupniji puno većem broju kupaca koji žele potpuno električno vozilo. Spring je od samog predstavljanja i bio deklariran kao maleni gradski automobil, s kojim sigurno nećete ići na daleka putovanja. Naravno to nije isključeno, no ipak biste u tom slučaju morali pomno planirati svoje putovanje s obzirom na maleni domet s jednim punjenjem od 221 kilometra u mješovitom ciklusu vožnje.

image

Potpuno električna Dacia Spring

Dacia

Potpuno obnovljen i robustan dizajn čini novi Spring privlačnijim no ikad, a pritom ostaje praktičan kao i dosad. Novi dizajn marke Dacia, dobro promišljen i precizno razrađen u svakom pogledu, udahnjuje mu novu snagu. Za moćan izgled modela zaslužna je čista i pojednostavnjena silueta kakvu možemo vidjeti na, primjerice, profiliranom poklopcu motora. Novi identitet marke Dacia naglašen je dvjema crnim vodoravnim trakama (sprijeda i straga) koje su kombinirane sa sjajnom završnom obradom i posebnim matiranim linijama straga. Suvremen dizajn novog Springa naglašen je vrlo modernim naljepnicama na prednjem i stražnjem odbojniku u inačici Extreme. Naplatci od 15 inča (gume dimenzija 165/65 R15), serijski dostupni u inačici s motorom od 65 KS i opremljeni precizno izrađenim pokrovima, čine novi Spring još robusnijim.

Armaturna ploča u potpunosti je redizajnirana kako bi se stvorio prostor za nove dizajnerske elemente, a u njezinu vodoravnu konstrukciju ugrađeni su novi digitalni zasloni. Spring se može pohvaliti prilagodljivom, digitalnom instrument pločom sa 7-inčnim zaslonom u svim inačicama i velikim 10-inčnim središnjim zaslonom multimedijskog sustava u bolje opremljenim inačicama. Dizajn unutrašnjosti novog Springa temelji se na praktičnosti, pa je tako veliki dodirni zaslon multimedijskog sustava postavljen je na najviši mogući položaj kako bi se poboljšala ergonomija.

Novi sustavi za pomoć u vožnji usklađeni su s najnovijim europskim sigurnosnim standardima, te općenito poboljšavaju ponudu opreme u unutrašnjosti: napredni sustav kočenja u nuždi (s funkcijom prepoznavanja drugih vozila, pješaka, biciklista i motociklista), prepoznavanje prometnih znakova s upozorenjem na prekoračenje brzine, stražnji parkirni senzori, signali za zaustavljanje u nuždi, upozorenje na promjenu traka, sustav za održavanje vozila u prometnom traku, upozorenje na umor vozača i poziv u nuždi (eCall). Za još jednostavnije iskustvo u vozilu, Dacia je odlučila ugraditi gumb ‘My Safety‘ za brzi pristup željenim postavkama sustava za pomoć u vožnji.

image

Potpuno električna Dacia Spring

Dacia

Spring dolazi s opcijom najsnažnijeg motora od 65 KS (48 kW). Budući da je dostupan u novoj srednjoj razini opreme Expression i razini opreme Extreme, taj je motor sada na raspolaganju većem broju kupaca kojima jamči dinamično kretanje s mjesta i žustro ubrzanje (do 100 km/h u manje od 14 sekundi). Inačice Essential i Expression opremljene su pristupačnijim motorom od 45 KS (33 kW), savršeno prilagođenim za vožnju gradom (do 100 km/h u manje od 20 s). Zahvaljujući maloj masi i učinkovitom motoru, novi se Spring može pohvaliti nevjerojatnom štedljivošću (potrošnja je manja od 14,6 kWh/100 km), zbog čega uporabni troškovi ostaju pod kontrolom. Novi Spring je serijski opremljen punjačem izmjeničnom strujom snage 7 kW s kojim punjenje vozila od 20 do 100 posto na kućnoj utičnici traje manje od 11 sati, ili samo 4 sata, ako vozilo punite na zidnoj punionici jednake snage. Na raspolaganju vam je i opcijski brzi punjač istosmjernom strujom snage 30 kW s kojim punjenje od 20 do 80 kapaciteta traje samo 45 minuta.

Njegova energetska učinkovitost i ugljični otisak prepoznati su kolovozu 2022. kada je na testiranjima neovisne europske organizacije Green NCAP osvojio maksimalnih pet zvjezdica. Green NCAP procjenjuje energetsku učinkovitost vozila te analizira utjecaj samog vozila i načina na koji se upotrebljava na kvalitetu zraka i globalno zagrijavanje. Spring je ostvario izvrsne rezultate u svakoj kategoriji, prvenstveno zahvaljujući učinkovitoj upotrebi energije i malom utjecaju na okoliš.

image

Potpuno električna Dacia Spring

Dacia
image

Potpuno električna Dacia Spring

Dacia
image

Potpuno električna Dacia Spring

Dacia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:07