StoryEditor
KazališteKAKVO OSVJEŽENJE!

Balet ‘Esmeralda‘ prvi put u Splitu: ljubavna priča s lijepom Cigankom i grbavcem iz Notre Dame ispraćena ovacijama! Sve pršti od crvene i zlatne, marama i nakita, doživljaj je za sva čula

8. svibnja 2021. - 23:09
Eva Karpilovska kao Esmeralda i Ivan Boiko kao pjesnik Pierre

Repertoar splitskog HNK bogatiji je za jedan naslov – večeras je održana premijera baleta 'Esmeralda', na glazbu talijanskog skladatelja Cesarea Pugnija, čija se priča temelji na romanu 'Zvonar crkve Notre Dame' Victora Hugoa.

Balet koji se prvi put izvodi u Splitu koreografirali su rusko-češki tandem Vasilij Medvedev i Stanislav Fečo, a nakon što je inačicama 'Esmeralde' Medvedev osvojio publiku moskovskog Boljšoja, potom i Berlina, Ciudad de Mexica i Bratislave, ovaj klasičan balet Splićani su dočekali s velikim oduševljenjem.

Dugim aplauzima nagrađivani su plesači na sceni, a na kraju izvedbe čitav autorski tim ispraćen je ovacijama publike.

Raskošan, "carski" bogato postavljen balet pravo je repertoarsko osvježenje, a prošlo je dosta vremena od kada je posljednji put na splitskoj pozornici angažiran baletni ansambl u ovolikom broju. Ni znali nismo da ih u splitskom baletu toliko ima!

image
Ples Cigana


Kostimi slovačkog kostimografa Pavola Juraša – koji je i autor scenografije – presudni su za čarobnu slikovitost baleta – sve pršti od crvene i zlatne boje, marama i širokih ciganskih sukanja, nakita koji sjaji pod reflektorima, dukata i koječega, kolorit je na maksimumu.

Balet je pun pantomime i "malih" izgrađenih likova, tako da priču mogu pratititi i djeca i oni koji nisu bliže upoznati sa predloškom koji u središte stavlja lik grbavca Kvazimoda.

image
Grbavog zvonara utjelovio je Daniel Jagar


Uglavnom, ljubavnu priču lijepe Ciganke Esmeralde oko koje se vrte tri muškarca, ali do onog njoj najdražeg treba savladati ljubomoru, raskid zaruka, pokušaj ubojstva i presudu na smrtnu kaznu, vrlo su vješto ispričali solisti Eva Karpilovska kao Esmeralda, Jurgen Rahimi kao njen dragi Phoebus, Nozomi Miura kao zaručnica Fleur i Ivan Boiko kao pjesnik Pierre.

image
Detalj iz baleta 'Esmeralda'


Uz njih Daniel Jagar kao Kvazimodo i Igor Gluškov kao arhiđakon Frollo, te naravno, cijeli ansambl zbog kojeg se pozornica splitskog HNK činila tjesnija nego inače.

Zbog epidemioloških mjera solisti i članovi ansambla nisu plesali uz živu orkestralnu glazbu već uz audiosnimku orkestra i ženskog zbora HNK Split, kojom je ravnao maestro Jure Bučević.

Sudeći po reakcijama premijerne publike, 'Esmeralda' će se rado gledati, a u narednom tjednu planira se još pet izvedbi.

image
Detalj iz baleta 'Esmeralda'
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2021 23:44