StoryEditorOCM
ObalaRUKE GORE     

Usvojen proračun od 36 milijuna eura, makarska oporba protiv: ‘Ponašamo se kao pijani milijarderi i kitimo tambure‘

22. prosinca 2023. - 20:25
Za izgradnju kapitalnih objekata predviđeno je 6,2 milijuna, od čega na uređenje Peškere otpada 4,7 milijuna eura  Ivo Ravlić/Cropix

S osam glasova “za” od strane predstavnika SDP-a i Nezavisne liste Stjepana Zelića te četiri glasa “protiv” od strane dvoje lokalnih zastupnika Nezavisne liste Osejava (NLO) i HDZ-a (sjednici nije nazočilo troje HDZ-ovaca), Gradsko vijeće Makarske usvojilo je proračun za 2024. godinu.

Financijski plan “težak” je 35,9 milijuna eura s rashodovne strane i 31,6 milijuna eura s prihodovne strane, a rasprava je trajala puna dva sata, s time da se najmanje govorilo o proračunu, a najviše o Makarskoj koja je dobila status grada sporta, što je potaknuo Stjepan Zelić kao dio vladajuće opcije. Od ukupno planiranih prihoda za iduću godinu, na poslovni dio odnosi se 30,3 milijuna eura, što je 24,05 posto više od ovogodišnjeg plana.

Prihodi od prodaje nefinancijske imovine planiraju se u iznosu od 999.288 eura, što je višestruko povećanje u odnosu na plan za 2023. godinu. Rashodi poslovanja planiraju se u iznosu od 20 milijuna eura, što je 8,05 posto više od plana za 2023. godinu, a rashodi za nabavu nefinancijske imovine iznose 15,3 milijuna eura, što je čak za 122,59 posto više nego ove godine.

Ukupan raspoloživi višak prihoda iz prethodnih godina iznosi 5,6 milijuna eura, od čega se na Grad odnosi višak od 5,66 milijuna eura, a na proračunske korisnike manjak od 28.921 euro. Stalni porezi na imovinu, koji obuhvaćaju porez na korištenje javnih površina i porez na kuće za odmor, planiraju se u iznosu 3,3 milijuna eura zbog prijedloga povećanja poreza na kuće za odmor.

Prodaja imovine

Prihodi od komunalnog doprinosa i naknade iznose 6,9 milijuna eura, što je za 2,3 milijuna eura, ili čak 50 posto, više od ovogodišnjeg plana, a od naplate parkinga i tuđih prihoda planira se zaraditi 2,1 milijun eura. Planom proračuna rashodi poslovanja iznose 20,4 milijuna eura, a rashodi za zaposlene 9,7 milijuna eura, što je za 13,55 posto, ili 1,1 milijun eura, više od ove godine.

Klub HDZ-a nije podržao novi gradski financijski plan, što je pojasnio vijećnik Joško Lelas. Kako je kazao, proračun je kao “mirna površina vode i lijepo izgleda, ali se ispod kriju velike hridi koje mogu odvesti u čudne prostore”.

Povećanje rashoda za gradske zaposlenike iznosi 9,9 milijuna eura, što je, kako je ustvrdio oporbenjak, kao da je Grad zaposlio 25 novih djelatnika, što je zapravo razina troškova ukupnog proračuna iz 2014. ili 2015. godine.

– Gradska vlast je uspjela zamađijati narod i od priče da smo uspjeli zaustaviti gradnju, narod se poplašio da sutra neće biti gradnje, i zbog straha je došlo do toga da ljudi mahnito traže građevinske dozvole jer su svjesni da ćemo im obezvrijediti njihovu imovinu donošenjem novog Prostornog plana, što dovodi do skoka prihoda od komunalnog doprinosa – rekao je Lelas.

A gradnja parkinga?

Inače, u 2024. prihodi od komunalnog doprinosa iznose 6,1 milijun eura, dok su ove godine iznosili 3,9 milijuna eura, a u 2025. su planirani u iznosu od 7,4 milijuna eura. Kako je istaknuo Lelas, u cijelom proračunu nema plana niti za izgradnju kvalitetnog parkinga:

– Ponašamo se kao pijani milijarderi i kitimo tambure.

image

Vijećnici NLO-a Petar Kelvišer i Ivana Miočević Franić

Ivo Ravlić/Cropix

Proračun su branili i hvalili SDP-ovi Jakov Lovreta, Marina Puharić i Tina Međurečan, koalicijski partner Zelić govorio je samo o tituli grada sporta, dok je NLO-ova vijećnica Ivana Miočević Franić kazala da se 75 posto od ukupnog iznosa za izgradnju kapitalnih objekata, za što je predviđen iznos od 6,2 milijuna eura, planira potrošiti na uređenje Peškere, točnije 4,7 milijuna eura.

– Većinu planiranih stavki iz građenja komunalne infrastrukture ili programa izgradnje kapitalnih objekata niste uspjeli realizirati u posljednje dvije godine. Vaš prioritet je Peškera prema nekoj privatnoj viziji, a ne uravnotežen razvoj i unapređenje kvalitete života građana.

Iznos za izgradnju gradskih ulica od 1,3 milijuna eura je nedostatan pa je očito da će Makarska postati gradilište u predizbornoj 2025., za kada je predviđeno trostruko više sredstava – kazala je Miočević Franić, dok je njezin kolega Petar Kelvišer kazao da se ne namjerava izdvojiti za gradnju žičare, osim za njezinu tehničku dokumentaciju, kao ni za izgradnju kulturnog centra s parkiralištem, već tek 2026. godine, a ista je stvar i s uređenjem gradske rive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 04:36