StoryEditorOCM
ObalaSTOPIRAN IZ ZAGREBA

Mladi filmaš i brat poznate SDP-ovke napušta turističku zajednicu nakon 11 mjeseci, radio je dobro, netko je pogriješio

10. ožujka 2024. - 20:45

Makarska Turistička zajednica koja je od 2021. do danas, imala čak četiri direktora i sada traži petog nakon što je Ministarstvo turizma i sporta smijenilo Jadrana Puharića, mladog filmskog redatelja i brata poznate SDP-ovke Viki Puharić, koji se u fotelji zadržao 11 mjeseci, bila je tema Gradskog vijeća Makarska.

Kandidati za direktora TZ-a Makarska trebali su imati šest godina radnog iskustva, ali Puharić je u trenutku prijave imao približno 4 i pol godine iskustva s visokom stručnom spremom pa je Zoran Paunović, makarski gradonačelnik u ulozi predsjednika TZ-a Makarska, javnosti objelodanio da Ministarstvo nije dalo suglasnost na izbor Puharića za direktora makarskog TZ-a.

Kriva procjena

Paunović je iskazao žaljenje što odluka Ministarstva nije došla ranije te je naveo da se zapravo dogodio previd od strane komisije jer životopis kandidata nije bio precizno ‘‘raspisan‘‘, zbog čega je došlo do krive procjene, mada je komisija koja je provjeravala kvalifikacije prijavljenih kandidata ustanovila kako svi udovoljavaju kriterijima natječaja.

Ali iz Ministarstva su kazali kako su od TZ-a Makarska pet puta tražili dostavu dokumentacije iz koje bi bilo vidljivo da Puharić ispunjava potrebne uvjete sukladno Pravilniku o posebnim uvjetima koje moraju ispunjavati zaposleni u turističkim zajednicama, ali kako nisu dobili potrebne dokumente, na koncu su pokrenuli postupak izvanrednog nadzora glede postupka izbora i imenovanja direktora TZ-a Makarska te su izdali rješenje o odbijanju zahtjeva TZ-a za upis promjene osobe ovlaštene za zastupanje u Upisnik turističkih zajednica.

image

Vijećnici HDZ-a Marko Raos i Joško Lelas

Ivo Ravlić/Cropix

Tako je na sjednici Vijeća Joško Lelas (HDZ) upitao gradonačelnika kada planira sazvati skupštinu TZ-a Makarska i izabrati nove članove Turističkog vijeća, dok je Ivanu Miočević Franić (NLO) zanimalo je li Puharić razriješen dužnosti i hoće li ostati zaposlenik TZ-a.

‘Tko će nadoknaditi štetu?‘

- S obzirom na to da su svi članovi Turističkog vijeća osobno odgovorni za poslovanje i zakonitost rada TZ-a, hoće li oni nadoknaditi štetu koja je napravljena propustima u radu Turističkog vijeća i odabira direktora TZ-a?

Poznato je da su napravili veliku sramotu za grad i našu turističku zajednicu. Falsificirali ste podatke o kompetenciji kandidata, a zabrinjava da su članovi Vijeća TZ-a u sukobu interesa pa su Vam vjerovali sve što ste radili i nemaju integritet, ovise o gradskom i proračunu TZ-a.

Hoće li prilikom novog izbora Turističkog vijeća, gradonačelnik koji na to ima zakonsko pravo, odstupiti sa mjesta predsjednika TZ-a i to mjesto prepustiti nekome od članova novoizabranog Vijeća - upitao je Lelas gradonačelnika Paunovića.

Kako je kazao Paunović, nedavno je dobio rješenje da je ponovno obnašatelj dužnosti i ovlaštena osoba u TZ-u na što ima pravo sljedećih šest mjeseci i u tom periodu će napraviti sve Zakonom predviđene mjere da bi TZ Makarska nastavila normalno funkcionirati.

- I govorili smo kako smo prva gradska uprava koja je aktivno sudjelovala u donošenju novog Zakona o turizmu i napravili Studiju nosivog turističkog kapaciteta, imamo izvrsnu suradnju s Ministarstvom i mislim da ne trebam ni napominjati u kakvom ste nam stanju ostavili TZ.

U trenutku kada smo preuzeli vlast, TZ je imala više od 600 tisuća kuna duga, bio je ‘‘podignut‘‘ kredit na više od milijun kuna, i to je sve sanirano u prvoj godini našeg mandata i TZ je napokon počela normalno funkcionirati.

TZ i dalje funkcionira kako treba, i dalje će nastaviti funkcionirati u istom smjeru kao u zadnjih godinu i pol do dvije - kazao je Paunović nakon čega ga je Jure Brkan (HDZ) podsjetio da TZ Makarska nije mogla normalno funkcionirati u dvije godine pandemije koronavirusa, 2020. i 2021. godine, jer tada nije imala nikakvih prihoda i morala se zadužiti kako bi održala hladni pogon.

image

Turistička sezona se približava, a Makarska opet mora tražiti direktora TZ-a

Ivo Ravlić/Cropix

Je li Puharić razriješen dužnosti direktora TZ Makarska i koji je njegov radno pravni status nakon konzumacija prava korištenja godišnjeg odmora, hoće li ostati zaposlenik TZ-a i ako hoće, na osnovi čega, zanimalo je vijećnicu Miočević Franić koja se interesirala i oko naručene izrade sistematizaciju za TZ Makarska.

‘Napravio velike stvari‘

Potom je Paunović pravdao rad Jadrana Puharića, a koji mu nitko nije ni osporavao, pa je kazao kako je u zadnjih 10 mjeseci napravio doista velike stvari, od oživljavanja ribarskih večeri, do dovođenja TV kuća i PR efekta.

- Napravljeni su veliki iskoraci po pitanju Puharićevog rada i tu nema dvojbe. Iz razgovora s njim sam doznao da već ima neke druge ponude tako da vjerujem da neće ostati u sklopu TZ-a, ali sve ćemo znati kada pravno posložimo. Radimo sistematizaciju radnih mjesta i postojeća organizacijska struktura u TZ-u nije dobra i ona će se promijeniti - kazao je Paunović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:57