StoryEditorOCM
Obala‘TRANSPARENTNO‘

Gradska vijećnica ukazala na nepoštivanje procedure, pa ‘ispala‘ glavni krivac zbog propusta Grada: ‘Povući ćemo odluku‘

8. ožujka 2024. - 22:00

Na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća Makarska našao se Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme na području kulturno povijesne cjeline grada Makarske, međutim povučen je zahvaljujući vijećnici Ivani Miočević Franić (NLO) koja je postupila prema Zakonu.

Naime, Miočević Franić je zamolila da se ova točka povuče s dnevnog reda sjednice jer Grad nije proveo javnu raspravu vezanu za ove izmjene i dopune.

Zatražila obrazloženje od Ministarstva

- Prilikom prethodnih izmjena i dopuna, od Ministarstva državne uprave sam tražila da mi obrazlože je li prilikom izmjena i dopuna akata koji su od interesa građana grada, potrebno provesti postupak e- savjetovanja i kada se radi o izmjenama i dopunama i od državnog tajnika sam dobila odgovor da se e-savjetovanje mora provesti.

S obzirom na to da niste proveli e - savjetovanje, usvajanje ove odluke ne bi bilo sukladno Zakonu - kazala je Miočević Franić na što je dogradonačelnica Antonia Radić Brkan iskazala razočaranje.

image

Gradonačelnik Zoran Paunović i zamjenica Antonia Radić Brkan

Ivo Ravlić/Cropix

- Povući ćemo ovu odluku, hvala što ste Vi to provjerili. Nismo je stavili na savjetovanje jer je obnova nečega, a sada ćemo nažalost morati povući sve ove zahtjeve trgovaca i ugostitelja jer se zadnja dva mjeseca radi sa dizajnerima. Morat ćemo staviti u odgodu izdavanje svih reklama zahvaljujući gospođi Franić da bismo poštovali Zakon - kazala je Radić Brkan.

Potom je NLO Makarska javno objavio kako je riječ o tipičnom primjeru manipulacije javnosti.

- Istup dogradonačelnice Antonije Radić Brkan na sjednici Gradskog vijeća odnosi se na propust gradske uprave u poštivanju procedure obveze provedbe e-savjetovanja u slučaju izmjene i dopune Odluke o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme na području kulturno-povijesne cjeline Grada Makarske.

‘Beskrupulozno prebacila krivnju‘

Dogradonačelnica je beskrupulozno prebacila krivnju zbog počinjenih propusta djelatnika gradske uprave na vijećnicu NLO-a zbog ukazivanja na nepoštivanje procedure. Očekujemo da će se u medijima pojaviti PR članci koji će vjerojatno pokušati zamutiti vodu oko ovog propusta, no istina ostaje da je gradska uprava odgovorna za svoje postupke.

Nije problem u onima koji ukazuju na probleme i propuste, već u onima koji ih uzrokuju svojim znanjem, neznanjem, interesima ili manjkom istog.

Ovakve manipulacije i nedostatak odgovornosti samo potvrđuju nužnost promjena u načinu vođenja lokalne uprave, stoga pozivamo građane da budu proaktivni u zahtjevima za većom transparentnošću i odgovornošću svojih izabranih dužnosnika - naveli su iz NLO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:37