StoryEditorOCM
DalmacijaMLADOST CETINSKE KRAJINE

Mladost se iskazala u starim igrama: nema praćke do one od drinovine

Piše PSD.
5. listopada 2015. - 15:47

Stare igre i nadmetanja oživjela su triljsku krajinu, pa se tako ove godine po prvi put održalo i gađanje - praćkom!

Desetorica dječaka, jer curicama ovo streljačko natjecanje nije zanimljivo, starosti do petnaest godina, poredalo se na startnoj liniji u parku uz Cetinu s praćkama u rukama. I svaki od njih dobio je priliku u tri serije s po pet franja pogoditi metu udaljenu deset metara!

A najviše bodova, i to 75, na kraju je imao Kristijan Klarić.

- Oduvik imam praćku i gađam, ali naše streljivo je kamen, pa je puno lakše s franjama koje su okrugle, iste, pa bolje ciljam, otkriva nam tajne zlatne medalje na prvom nadmetanju u gađanju praćkom 14-godišnjak, polaznik osmog razreda triljske osmoljetke.

Iako ga je trema tresla, kao i sve strijelce, Kristijan je na kraju bio uvjerljiv u preciznosti, a praćku je izgradio uz pomoć oca Boška, koji je na ovom nadmetanju imao ulogu suca.

- Sam sam našao rašlje, dok je otac složio gumu i ovaj kožni dio, pokazuje nam svoj streljački alat Kristijan, dok nam njegov prijatelj i susjed Lovro Čaleta, na kraju srebrni, pojašnjava i ovo:

- Za praćku vam je najbolje drvo od drinovine, a za onaj dio gdje kamen ili franju stavljate najbolja je koža od cipela.

Priča nama ovaj 15-godišnjak, učenik drugog razreda sinjske ekonomske škole, kako mu je otac Ivica praćku napravio, no rezultata ne bi bilo da oni, dječja klapa, svaki dan ne treniraju. Po šumi oni nalaze svoje mete, kamenom gađaju i vježbaju oko sokolovo i junačku desnicu.

Tako je Lovro uzeo drugo mjesto, dok se treće i brončana medalja piše 13-godišnjem Matiji Šušnjari, a nagradu za fair play dobio je desetogodišnji Niko Svalina, kojem je otac Željko napravio praćku s plavim rašljama. Svojim oružjem pohvalio se i njegov vršnjak Duje Čaleta, a odličnu praćku ima zahvaljujući mami Silvani.

- Kupila mi je mama ovu s držačem za ruku. Stabilnije je kada gađaš metu, i dobro mi ide ovo nadmetanje.

Odlično je na kraju ovo natjecanje išlo desetorici koja su se upisala kao prvi sudionici prvenstva u gađanju praćkom. A nakon djece, i dosta odraslih se na tren vratilo u djetinjstvo te uzelo praćke u ruke provjeriti je li im još iz mladih dana ostalo one darovitosti preciznog gađanja u metu - praćkom!


PIŠE: Sandra BARČOT,
FOTO: Ilustracija/CROPIX



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:38