StoryEditorOCM
Dalmacijasplitska speleološka ekipa otkrila novu, impresivnu špilju - imenjakinju poznate mosorske

LJEPOTE PODZEMLJA Vranjača s Kamešnice - kolonija šišmiša u šumi paprati (FOTOGALERIJA)

Piše PSD.
3. siječnja 2012. - 14:44
Prave ljepote podzemnog svijeta otkrili su članovi splitskog Speleološkog društva “Špiljar” u špilji Vranjači na brdu Stražbenici na Kamešnici.

Ulaz u dosad potpuno neistraženu špilju splitski speleolozi otkrili su zahvaljujući mještanima, a sam otvor dimenzija 20 puta 10 metara toliko je impozantan da se vidi i iz zraka.

Stoga je doista čudno što podzemnu ljepoticu nitko ranije nije otkrio.

- Nakon što smo ulaz locirali, uzeli smo opremu i krenuli na put u nepoznato i počeli spuštanje kroz otvor. Nakon 40 metara dotaknuli smo dno i doživjeli pravo iznenađenje!

Pred nama je bila ogromna dvorana 80 puta 40 metara, puna stalaktita i stalagmita, a posebno je bio dojmljiv prizor dna dvorane prekrivenog papratima - očaran viđenim prepričava nam Tonči Rađa.

Premda se moglo očekivati paprat na dnu, gdje ogromna vlaga i temperature od oko 10 stupnjeva pogoduju bilju, Rađa i kolege speleolozi vele kako “tako lijep prizor još nisu nigdje vidjeli”.

Pričaju i kako od ogromne dvorane vodi široki kanal prepun stalagmita i stalaktita, veličine Marjanskog tunela, kroz koji voda otječe put Sinjskog polja.

– Na dnu smo naišli na fantastičnu pojavu, ogromnu koloniju šišmiša, koji su u tom prolazu pronašli stanište - kaže Rađa.

Ojdana KOHAREVIĆ, foto: dražan mimica

Speleološka ekipa

Ekipu splitskog “Špiljara” koja je Novu godinu obilježila pronalaskom nove špilje čine Duje Bulaja, Frane Kožemelj, Dražan Mimica, Jelena Pavić, Margita Radman, Petronije Tasić i Tonči Rađa.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 01:06