StoryEditorOCM
KorčulaKORČULA DOBILA SPELEOLOŠKI KATASTAR

Iz jame na Mratinu izvađena nova tri kubika otpada

Piše Dora Lozica
5. prosinca 2022. - 16:11

 

Uspješna suradnja udruga Osmica iz Karlovca i Adriatica iz Korčule rezultirala je prvim Speleološkim katastrom otoka, a onda i novom akcijom čišćenja.

U srijedu je u Gradskom muzeju u Korčuli održana prezentacija Speleološkog katastra otoka (SKOK) Korčule i Badije. Speleološki katastar otoka Korčule i Badije rezultat je dugogodišnjeg rada niza speleologa iz cijele Hrvatske i predstavlja bazu podataka od državne važnosti budući da je neophodna za održivo i pametno upravljanje prostorom.

Najveći dio speleoloških istraživanja u proteklih 30 godina na otoku Korčuli materijalno i logistički je pokrio Grad Korčula, a formiranje SKOK-a kao upotrebljive baze je financirano isključivo iz proračuna Grada Korčule. Katastar je predstavio Damir Basara, instruktor speleologije, a katastar su za Grad Korčulu izradili članovi udruge Osmica iz Karlovca, društva za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti te korčulanske udruge Adriatica, društva za istraživanje i očuvanje prirodoslovnih raznolikosti Mediterana.

Okupljeni su tako doznali koliko ima špilja, jama, kompleksnih speleoloških objekata i umjetnih objekata diljem otoka. Također su doznali kako je Jama pod Bilušin vrhom najdublja jama na otoku sa 114 metara, a najduža špilja je Jakasova špilja s 94 metra, zanimljivo je da se oba objekta nalaze u Žrnovu.

"Speleološka istraživanja otoka Korčule započela su još 1991. godine. U tom smo razdoblju istražili i nacrtali 150 objekata, u njima smo prikupili određene biološke elemente i to je temelj za buduću bazu podataka koja će nam pomoći u budućnosti kako bi razvili mrežu za cijeli otok", objasnio je Korčulanin Milan Vojinović, dugogodišnji član ADIPA-e, istraživač i predsjednik Adriatice.

Dan nakon prezentacije katastra održana je još jedna akcija čišćenja u organizaciji udruge Osmica iz Karlovca te udruge Adriatica. Radi se o nastavku čišćenja Jame na Mratinjskoj glavici u Kampušu u Žrnovu, a u akciji je sudjelovalo i tridesetak učenika Osnovne škole "Ante Curać-Pinjac" iz Žrnova. Iz jame je izvađeno novih tri kubika otpada, no niti u ovoj akciji nije očišćena do kraja. Kako bi se ova jama u potpunosti očistila od ubačenog otpada, bit će potrebne još jedna do dvije ovakve akcije jer nažalost otpadu se ne nazire dno, poručuju iz udruge Osmica. Osim Grada Korčule, ovu akciju su donacijom od 20 tisuća kuna još u svibnju ove godine podržali Čisto podzemlje i Lidl Hrvatska.

FOTO: udruga Osmica

26. travanj 2024 13:31