14957496
Bolesti rožnice

Veliki korak naprijed splitske oftalmologije: dr. Bućan i njegov tim po prvi put na pacijentici izveli kompliciranu operaciju, od dijagnoze pate mnogi

15. listopada 2020. - 10:34

Na Klinici za očne bolesti splitskog KBC-a jučer je po prvi put izveden zahvat poznat kao cross-linking (umrežavanje rožnice) na pacijentici A.N. koja je imala dijagnozu - progresivni keratokonus desnog oka. Riječ je o inovativnoj metodi kojom će se ubuduće moći liječiti i druge bolesti rožnice.

Ova vijest zvuči osobito ohrabrujuće obzirom da je termin njenog uvođenja u splitsku kliničku praksu - između Svjetskog dana vida (8. listopada) i uoči Međunarodnog dana bijelog štapa koji se obilježava 15. listopada, pa je to nekako osobit dar svima koji bi za "popravak" rožnice morali odlaziti u neki drugi centar. U svakom slučaju korak naprijed splitske oftalmologije.

- Kada se ovaj novi terapijski postupak primjenjuje pojasnio nam je izv.prof. dr. sc. Kajo Bućan, predstojnik Klinke za očne bolesti koji je uz asistenciju dr. Snježane Miljak, dr. Josipe Marin Lovrić, te medicinskih sestara Tanje Plazibat i Sandre Kozlica, i obavio zahvat.

- Rožnica je vanjska očna ovojnica prednjeg dijela oka, prozirna, ravnomjerno zakrivljena, oblika kupole ili lopte. Čvrstoću joj daju kolagenska vlakna koja kada oslabe više ne mogu držati njen pravilni oblik te dolazi do stanjenja i izobličenja prednje i stražnje površine rožnice prema van, pa rožnica poprima oblik stošca. To stanje naziva se keratokonus koji se javlja s različitom učestalošću ovisno o populaciji i kreće se od 50 do 230 slučajeva na 100 000 osoba. Kod ove dijagnoze primjenjuje se novo umrežavanje rožnice, poznatije u svijetu pod nazivom cross linking.

- Što uzrokuje keratokonus?

- Na to pitanje struka još nema definitivan odgovor, međutim nekoliko stvari se dovodi u vezu s njegovim nastankom. U prvom redu to je obiteljsko nasljeđe. Dakle, ako netko u vašoj obitelji ima ovo stanje, imate veći rizik da ga i sami dobijete. Ako ga imate, postoji veća šansa da ga vaša djeca dobiju te su zbog toga vrlo važni redoviti oftalmološki pregledi. Nadalje, pokazalo se da se bolest obično javlja u pubertetu i adolescenciji što se dovodi u vezu s promjenama hormonskog statusa, te najteži stupanj dostiže u dvadesetima. Može se javiti i ranije u djetinjstvu ili kasnije u 30-im godinama, a nakon 40-te godine javlja se rjeđe. Što se bolest ranije dijagnosticira kod djece to su i veći izgledi da će poprimiti ozbiljniji i teži tijek. Iskustvo je pokazalo da se češće javlja uz druge određene bolesti kao što su Down sindrom, bolesti vezivnog tkiva, šećerna bolest, te kod osoba koje boluju od alergija i astme. Tome se mogu dodati još dva rizična čimbenika a to je učestalo trljanje oka i prekomjerno izlaganje suncu.

- Povezuje li se pojava keratokonusa i sa oslabljenom funkcijom štitnjače i s trudnoćom?

- Uzročno posljedično nisu jednoznačno dokazane pojava keratokonusa i bolesti štitnjače i trudnoća, no svaka promjena hormonskog statusa može utjecati na građu i funkciju rožnice pa treba dodatnu pažnju obratiti na eventualnu progresiju keratokonusa za vrijeme trudnoće i laktacije.

- Koliko ova dijagnoza/bolest utječe na svakodnevni život pogođne osobe?

-­ Keratokonus može zahvatiti oba oka i značajno oštetiti vidnu oštrinu, čak toliko da pacijent nije sposoban voziti automobil ili čitati normalan tekst. Vid nije jasan, predmeti na daleko i blizu izgledaju mutno, jako svjetlo iznimno mu smeta, česti su bljeskovi u oku pri promatranju izvora svjetla, a pojavljuju se i dvoslike. Naravno, sve ovo ometa bolesnika u svakodnevnom funkcioniranju. Kako bolest napreduje tako se vid sve više pogoršava. Kod blažih oblika vid može se poboljšati naočalama ili kontaktnim lećama, međutim to ne zaustavlja napredovanje bolesti.

- Kako se cross-linking izvodi i je li pacijent pod anestezijom?

- Cross-linking je dokazana terapijska metoda koja može usporiti, pa i u nekim slučajevima zaustaviti napredovanje bolesti. Američka agencija za hranu i lijekove FDA je odobrila cross-linking rožnice za liječenje keratokonusa 2016. godine. Kod nas će se postupak provoditi po Dresdenskom protokolu koji se i u svijetu najčešće koristi. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji očnim kapljicama i bezbolan je za pacijenta. Pod operacijskim mikroskopom, operater uklanja površinski sloj rožnice debljine do 50 mikrona. Postupak zahtjeva maksimalnu preciznost, jer ako se ukloni deblji sloj rožnica će biti poslije operacije jako zamućena, a ako se ukloni manje postupak je neučinkovit. Na tako pripremljenu rožnicu kapa se u trajanju od 30 minuta otopina riboflavina - vitamina B2 i potom se izloži ultraljubičastom zračenju pod posebnim uređajem. Ozračivanjem rožnice pod valnom duljinom od 365 mikrona utječe se na strukturu rožnice i jačanje kolagena i na taj način zaustavlja se napredovanje bolesti i učvršćuje rožnica. Metoda je bezbolna, neškodljiva i pouzdana.

- Koliko cijeli postupak traje?

- Nakon temeljite ambulantne pripreme te raznih mjerenja parametara rožnice (debljine, zakrivljenosti,…), sam postupak u operacijskoj dvorani traje otprilike 75 minuta.

- Može li se ovaj se postupak primijeniti i kod drugih dijagnoza?

- Može. Osim kod keratokonusa, primjenjuje se u liječenju ostalih degeneracija rožnice koje izazivaju izbočenje istanjene rožnice, poslije izbočenja rožnice nakon zahvata refrakcijske kirurgije (laserskog „skidanja dipotrije“). Nedavno se počeo primjenjivati u liječenju infekcijskog keratitisa, tj. upale rožnice te kod bulozne keratopatije - promjena u rožnici koje se najčešće događaju nakon operacijskog zahvata. Rezultati nakon cross-linkinga procjenjuju se 6 do 12 mjeseci nakon zahvata kod odraslih pacijenata, a kod djece čak 24 mjeseca poslije zahvata.

- Je li za uvođenje ovog zahvatanabavljena neka posebna oprema i koliko je koštala?

- Za izvođenje ovog zahvata nabavljena je sredstvima KBC Split potrebna oprema, aparat za ultraljubičasto zračenje rožnice i instrumentarij, u vrijednosti od 150.000 kuna i moram se zahvaliti u svoje osobno ime i u ime svih djelatnika Klinike ravnatelju KBC Split prof.dr.sc. Juliju Meštroviću, upravnom vijeću i svim stručnim službama na izuzetnom angažmanu i pomoći. Zahvaljujem također prof. Vatavuku i prof.Bušiću i njihovim suradnicima iz Zagreba na omogućenoj edukaciji i prijenosu iskustava.

- Omogućuje li osnaživanje rožnice da se izbjegne njena transplantacija, što je mnogo složeniji zahvat?

- Cross-linking metoda omogućava zaustavljanje progresije bolesti ako govorimo o keratokonusu i drugim ektazijama (izbočenjima i istanjenjima) rožnice te na taj način omogućava mnogim pacijentima izbjegavanje keratoplastike-transplantacije rožnice. Inače, moram napomenuti da su u tijeku stručne i organizacijske pripreme koje će omogućiti da već do kraja ove godine počnemo obavljati i transplantacije rožnice u našoj ustanovi kao redovite procedure.

17. listopad 2020 10:43