StoryEditorOCM
Svijetanaliza stručnjaka

Zbog pandemije koronavirusa i mjera karantene još 150 milijuna djece pogođeno je siromaštvom, UNICEF upozorava: Biti će još gore

17. rujna 2020. - 08:19

Zbog pandemije koronavirusa i mjera karantene još 150 milijuna djece pogođeno je siromaštvom, prema analizama koje su objavili UNICEF i Save the Children u četvrtak.

Od početka pandemije zabilježeno je 15-postotno povećanje broja djece koja žive u oskudici u državama sa srednjim i niskim prihodima, čime je ukupno broj narastao na oko 1, 2 milijardu, rekla je organizacija.

U izvješću se navodi da najsiromašnija djeca na svijetu postaju još siromašnija i upozorava da će stanje sljedećih mjeseci postati još gore.

"Obitelji nadomak bijegu od siromaštva povučene su nazad, ostale doživljavaju razine oskudice koje prije nisu imale", istaknula je izvršna ravnateljica UNICEF-a Henrietta Fore priopćenju za javnost.

"Što nas najviše zabrinjava, bliži smo početku ove krize nego njezinu kraju", dodala je.

Agencije su pozvale vlade da brzo prošire sustave socijalne zaštite, pristup zdravstvenoj zaštiti i mogućnostima učenja na daljinu. "Djeca koja izgube obrazovanje vjerojatnije će biti prisiljena na dječji rad ili rani brak te će godinama biti zarobljena u krugu siromaštva", rekla je izvršna ravnateljica Save the Childrena Inger Ashing.

U istraživanju su analizirani podaci iz više od 70 zemalja o tome jesu li djeca uskraćena za obrazovanje, lijekove, smještaj, hranu, sanitarne uvjete i vodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 10:21