StoryEditorOCM
SvijetLAŽ DO LAŽI

Zavaljale su se brojne teorije zavjera o tome da je most u Balitimoreu namjerno srušen

Piše VIJESTI SD
6. travnja 2024. - 15:49

Po već poznatom obrascu, nije trebalo dugo da nakon nesreće u Baltimoreu usred koje se urušio most Francis Scott Key internetom krenu kolati različite teorije zavjere. Također, nije dugo trebalo ni da se takvi sadržaji pojave među domaćim korisnicima društvenih mreža, piše Faktograf. 

Nesreća na rijeci Patapsco, u kojoj se most srušio nakon što je u njega udario veliki brod, dogodila se 26. ožujka 2024. godine. Istog dana su se pojavile tvrdnje da je most namjerno srušen.

"OVO NIJE NIJE NIŠTA DRUGO ‘namjerno rušenje‘ DIREKTNO U JEDAN NOSAČ MOSTA… Neko je naplatio nešto", stoji u statusu na Facebooku.

image

F B

Drugi je korisnik ponudio tumačenje da se radi o terorističkom napadu ili umjetnoj inteligenciji:

"Namjerno je skrenuo na stub, ili je terorista kormilario ili vještačka inteligencija".

Uz statuse su priložene video-snimke nesreće, koje prikazuju kako se usred noći teretni brod zabija u jedan od stupova mosta.

Pored korisnika Facebooka, neprovjerene tvrdnje o namjernom izazivanju nesreće širio je i jedan hrvatski portal, za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi netočne i neutemeljene informacije.

Taj je portal 1. travnja 2024. godine objavio članak u kojem stoji da je rušenje baltimorskog mosta bilo "unutarnji posao" te da "uništenje mosta onesposobljava opskrbu vozilima na benzin za godine koje dolaze, potičući instalaciju električnih vozila pod kontrolom vlade za lažnu agendu ‘klimatskih promjena‘". Epoha ističe da nije bilo nikakve istrage nesreće i uzima to kao dokaz da je nesreća namjerna.

Što znamo o nesreći na rijeci Patapsco?

Stražari obalne straže primili su dojavu u zapovjedni centar sektora obalne straže Marylanda (savezne države u kojoj se nalazi grad Baltimore) u 1:27 ujutro u kojoj se izvješćuje da se kontejnerski brod dužine 948 stopa (oko 290 metara) pod singapurskom zastavom udario u most Francis Scott Key. "Dodatno, javljeno je da se most srušio, a ima i izvještaja o osobama u rijeci", navedeno je u izvještaju obalne straže od 26. ožujka 2024. godine.

Kako su mediji izvijestili, operateri teretnog broda Dali uputili su poziv za pomoć nekoliko trenutaka prije nesreće rekavši da je brod ostao bez struje (1, 2, 3). Brod je udario u jedan od oslonaca mosta, a to je uzrokovalo pucanje i pad mosta u roku od nekoliko sekundi. Poziv je dao taman dovoljno vremena službama da zaustave promet na mostu i vjerojatno spriječe više smrtnih slučajeva, ali nedovoljno vremena da uklone građevinare koji su tada radili na popravku mosta. Osam radnika je bilo na mostu kada se nesreća dogodila. Dvojica su spašena ubrzo nakon urušavanja, ronioci su izvukli tijela još dvoje, a za preostale se pretpostavlja da su mrtvi.

Kompanija iz Singapura koja upravlja brodom Dali, Synergy Marine Group, izvijestila je 2. travnja da su svi članovi posade na sigurnom te da je jedan od njih lakše ozlijeđen. Također, ta tvrtka te tvrtka Grace Ocean Private Limited koja je vlasnica broda poriču odgovornost za smrtonosnu nesreću u Baltimoreu (1, 2).

Američke su vlasti odmah na dan nesreće izuzele mogućnost terorističkog napada. "U ovom trenutku nema dokaza koji bi sugerirali da današnje rušenje mosta Francis Scott Key Bridge u Baltimoreu ima bilo kakve veze s terorizmom. Moj ured će nastaviti koordinirati s našim saveznim, državnim i lokalnim partnerima kako bi pružio svu potrebnu podršku", izjavio je državni odvjetnik za okrug Maryland, Erek L. Barron. Baltimorski ured FBI-a došao je do istog zaključka toga dana, ali je napomenuo kako istraga još uvijek traje.

Isto tako, američki je predsjednik Joe Biden rekao kako "sve ukazuje na to da se radi o stravičnoj nesreći". "U ovom trenutku nemamo drugih indikacija — nema drugog razloga vjerovati da je ovdje bilo namjernog čina", izjavio je 26. ožujka.

image

F B

Među teorijama zavjere koje su uvezene izvana je i ona da su bivši američki predsjednik Barack Obama i njegova supruga Michelle povezani s nesrećom u Baltimoreu.

"Godine 2023. Obama i društvo snimili su film pod nazivom Leave the World Behind, u kojem kibernetički napad uzrokuje gubitak snage i pad ogromnog kontejnerskog broda.

Nekoliko mjeseci kasnije nakon premijere, golemi kontejnerski brod izgubi pogon i zabije se u most Francis Scott Key u Baltimoreu, uzrokujući fatalan kolaps", napisao je korisnik Facebooka 27. ožujka 2024. godine.

Tom se tvrdnjom ranije bavio AFP-ov servis za provjeru činjenica. Između ostalih, analizirali su post s X-a čiji je tekst identičnog sadržaja kao ovaj gore, samo na engleskom jeziku. Post na engleskom jeziku objavio je profil pod imenom Matt Wallace, za kojega AFP piše da je krajnje desno orijentiran te da je dezinformacije dijelio i ranije.

Film Leave the World Behind (Ostavi svijet za sobom), apokaliptični triler, počeo se emitirati u prosincu 2023. godine na platformi Netflix, u produkciji tvrtke Higher Ground Productions koje su Obamini osnovali 2018. godine. "Obiteljski bijeg u luksuznu kuću za iznajmljivanje poprima zlokoban preokret kada im kibernetički napad onesposobi uređaje — a na vratima im se pojave dva stranca", stoji u Netflixovom opisu filma. U jednoj se sceni brod zalijeće u plažu prepunu kupača, što je korisnicima društvenih mreža poslužilo kao poveznica s nesrećom u Baltimoreu.

Inače, uz taj su se film i ranije vezale teorije zavjere, što piše i u članku magazina Forbes iz prosinca 2023. godine. Isti je taj link podijelio i hrvatski korisnik Facebooka koji vjeruje u povezanost Obaminih s nedavnom nesrećom u Baltimoreu. Članak naslovljen "Uključenost predsjednika Obame u ‘Leave the World Behind‘, objašnjenje" zapravo obrazlaže na koji način su se Obamini uključili u produkciju i stvaranje filma. U članku je prenesena i izjava redatelja Sama Esmaila koji je rekao da se bivši predsjednik s nekoliko opaski uključio nekoliko mjeseci prije snimanja, kada su scenarij, sekvence i srž priče već bili napisani. Unatoč tome, domaći se korisnik Facebooka samo naslonio na naslov članka, odnosno izraz "uključenost predsjednika Obame".

Pored toga, treba naglasiti da je film adaptacija istoimenog romana Rumaana Alama iz 2020. godine. Dakle, radnja filma nije originalna ideja bračnog para Obama.

Nesreće i katastrofe pokreću lavinu dezinformacija

Velike nesreće, ratovi, kao i prirodne katastrofe, čest su okidač za širenje različitih dezinformacija: od onih da se taj događaj mogao predvidjeti (1, 2), preko isticanja netočnih uzroka (1, 2) do fotografija ili videa koji nisu tada nastali (1, 2, 3).

Ista je situacija i s nesrećom u Baltimoreu u kojoj se teretni brod Dali zabio u stubove mosta Francis Scott Key. "Poput mnogih tragedija prije toga, rušenje mosta Francis Scott Key u Baltimoreu 26. ožujka odmah je iznjedrilo niz lažnih tvrdnji i teorija zavjere na internetu. Unatoč snimci uživo na kojoj se vidi kako teretni brod Dali gubi snagu i sudara se s mostom, korisnici društvenih mreža nastavljaju širiti lažne tvrdnje o uzroku urušavanja i reakciji vlade na tragediju", pisao je portal USA Today te izlistao nekoliko najčešćih dezinformacija.

Među njima su i tvrdnje kojima smo se u ovom tekstu bavili: da je nesreća zapravo namjeran napad te da je bivši američki predsjednik, zbog filma kojemu je njegova tvrtka producent, umiješan u taj događaj. Naša je analiza pokazala isto što je i spomenuti američki medij ranije zaključio: nijedna od tih tvrdnji nije točna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 07:13