StoryEditorOCM
Svijetveliki planovi

Zapadni saveznici ‘pronašli‘ gotovo milijun granata za Ukrajinu. Nadaju se da bi to moglo potaknuti novu protuofenzivu

Piše vijesti sd
2. ožujka 2024. - 17:44

Europski saveznici Ukrajine konačno spajaju financijske i industrijske resurse kako bi opskrbili Ukrajince topničkim streljivom koje im je potrebno.

Nekoliko odvojenih i paralelnih inicijativa - sporazum o naoružanju Europske unije, masovna kupnja streljiva pod vodstvom Češke i portfelj bilateralnih ugovora između Ukrajine i pojedinačnih savezničkih zemalja - trebale bi isporučiti najmanje 700.000 granata tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.

Ukrajinci bi ovog proljeća preko Europe mogli dobiti više od milijun granata. A ako Rusiji naklonjeni republikanci u američkom Kongresu konačno prekinu svoju blokadu američke pomoći Ukrajini u sljedećih mjesec dana, što se čini vjerojatnim, ukrajinske trupe mogle bi uživati u dostavci od više od milijun granata kako proljeće prelazi u ljeto.

To nije sasvim dovoljno topničkog streljiva da bi se moglo suprotstaviti ruskoj opskrbi streljiva iz vlastitih tvornica i, što je još važnije, iz Sjeverne Koreje. Ali je dovoljno za ukrajinske oružane snage da barem drže liniju protiv puno većih ruskih trupa. A možda i za početak planiranja nove ofenzive.

Koja zemlja ima više i bolje topničko streljivo moglo bi biti odlučujući faktor dok ruski rat protiv Ukrajine ulazi u treću godinu, piše Forbes.

Upravo je topnički paritet, zahvaljujući američkoj kupnji milijun južnokorejskih granata, omogućio Ukrajini da krene u napad prošlog ljeta. A baš je iznenadni prekid američke pomoći - i naknadno uskraćivanje možda sto tisuća granata ove zime - natjerao Ukrajinu da prepusti zamah na bojnom polju Rusiji.

image
Genya Savilov/Afp

U međuvremenu, ruska ofenziva ove godine je podržana kupnjom Kremlja, od Sjeverne Koreje, oko 400.000 granata mjesečno, četiri mjeseca zaredom, počevši od rujna.

Primjetno je da su čak polovica tih granata ispaljene, prema dužnosniku ukrajinske obavještajne uprave. Rusi ispaljuju oko 10.000 granata dnevno duž cijele fronte od gotovo 1000 kilometara, dok Ukrajinci ispaljuju samo 2000 granata dnevno.

Dok su Ukrajinci to donekle kompenzirali bacanjem čak 50.000 eksplozivom napunjenih dronova svaki mjesec već nekoliko mjeseci, FPV dron ne može u potpunosti zamijeniti granatu od 155 milimetara. Dron bi mogao imati domet od pet kilometara s pola kilograma eksploziva. Granata nosi 11 kilograma eksploziva najmanje 25 kilometara.

Sve manje bojeći se ukrajinskih baterija haubica, ruske baterije su se gomilale, na otvorenom, za razorne salve koje sravnjuju ukrajinske utvrde. S više streljiva, ukrajinski topnici mogli bi raspršiti te ruske topnike.

Nagla blokada opskrbe streljivom od strane republikanaca možda ne bi bila tako pogubna za ratne planove Ukrajine da je Europska unija ispunila svoje obećanje da će isporučiti Ukrajini milijun granata 2023.

Boreći se da proširi proizvodnju bez ulaganja puno novca ili političkog kapitala, EU zemlje su u konačnici prošle godine isporučile samo pola milijuna granata. Bila je to sramotna izdaja - i izdaja koju EU dužnosnici tek sada nadoknađuju s planiranom isporukom od 170.000 granata do ožujka.

U isto vrijeme, Ujedinjeno Kraljevstvo, Finska i druge zemlje NATO-a pojedinačno obećale su Ukrajini neobjavljene količine granata do 2024. godine. Možda nekoliko tisuća mjesečno.

image
Str/Nurphoto Via Afp

Ali Češka je ta koja je spremna preokrenuti ukrajinske artiljerijske nedaće. Na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu 18. veljače, šef češke obrambene politike Jan Jires šokirao je svoju publiku kada je objavio da je njegova vlada identificirala 800.000 topničkih granata "koje se nalaze u ne-zapadnim zemljama". Te zemlje navodno uključuju Južnu Koreju.

Granate su se mogle kupiti za 1,5 milijardi dolara.

"Većina tih zemalja (nije) voljna podržati Ukrajinu izravno iz političkih razloga pa im je potreban posrednik", rekao je Jires. Češka bi bila taj posrednik, ako bi ostali ukrajinski saveznici pomogli platiti streljivo.

Dva tjedna kasnije, Belgija, Kanada, Danska, Nizozemska i oko desetak neodređenih zemalja skupile su više od polovice financiranja: dovoljno za oko 400.000 granata. A ako Česi dođu do ostatka novca, mogli bi kupiti i ostalih 400.000.

Ove granate uz češko posredovanje plus zakašnjele EU granate bi trebale natjerati Ukrajinu da ponovno puca kroz proljeće i do ljeta stopom od možda 6000 granata dnevno.

A ako Mike Johnson, krajnje desničarski republikanski predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa, prekine stranačku blokadu daljnje pomoći SAD-a Ukrajini, tih 6000 granata dnevno moglo bi postati gotovo 10.000.

Američka vojska je pojačala proizvodnju streljiva u svojim tvornicama u Teksasu i Pennsylvaniji i sada može proizvesti 36.000 granata mjesečno - od kojih bi većina mogla ići u Ukrajinu. Ali samo ako ih Kongres plati.

image
Drew Angerer/Afp

Ima razloga za nadu. Brian Fitzpatrick, umjereni republikanac u Zastupničkom domu, podnio je posebno zakonodavno sredstvo pod nazivom "peticija za odriješenje" koja bi, uz potporu nekolicine umjerenijih republikanaca, kao i većine demokrata, mogla zaobići Johnsona i druge ekstremiste i donijeti pomoć Ukrajini na glasanje, potencijalno već ovog mjeseca.

Fitzpatrick je za Axios rekao da je uvjeren da će peticija dobiti dovoljno podrške. Koliko bi republikanaca odbacilo svoje vodstvo kako bi naoružali Ukrajinu? "Više nego što mislite", rekao je Fitzpatrick. Ima "puno ljudi koji znaju da je to prava stvar."

Granate uz češko posredovanje i, u manjoj mjeri, granate proizvedene u EU trebale bi zadržati Ukrajinu u borbi. A s američkim granatama, potencijalno desecima tisuća mjesečno, Ukrajinci bi mogli učiniti više od pukog preživljavanja. Možda će razmisliti o povratku u napad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:42