StoryEditorOCM
Svijetdeseci mrtvih

Užarili se ruski kanali: ‘Ukrajinci su nam HIMARS-om digli u zrak kamp za obuku‘. Pogledajte snimku

Piše Vijesti SD
26. siječnja 2024. - 13:36

Na društvenim mrežama proširila se snimka koja prema tvrdnjama ruskih blogera prikazuje trenutak kada su ukrajinske snage digle u zrak grupu operatera dronova na poligonu ruske vojske u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjecku. Napad je navodno izveden sofisticiranim američkim raketnim sustavom HIMARS. Amerikanci su do sada Ukrajini poslao 39 Himarsa.

Snimka, koju su proširili ruski Telegram kanali, objavljena je nakon što je ruski vojni bloger Vladimir Romanov izvijestio o napadu. Tvrdi da su u napadu poginula 24 operatera drona u blizini grada Ilovajska.

"Snimka koja očito prikazuje napad HIMARS-a na ruski Centar za obuku operatera dronova u Ilovajsku, Donjecka oblast", objavio je Dmitri iz War Translateda na mreži X.

Defence blog piše kako se smrtonosni napad dogodio kod grada Pokrovka, u blizini Ilovaiska, 24. siječnja. Snimka iz zraka u trajanju od 52 sekunde prikazuje trenutke prije udara i oblak crnog dima i vatre koji se dižu u nebo. 

 "Prema ruskim izvorima, na ovom mjestu se održavao niz ispita. Mjesto održavanja ispita je podijeljeno na Telegramu. Ljudi su se okupili, a mogu se vidjeti i vozila. Ovaj udar rezultirao je s najmanje nekoliko desetaka mrtvih ruskih operatera dronova, naveo je.

Ruski bloger Romanov, napisao je da su mu neki operateri dronova rekli da je moguće da je pogođena baza "jer je šef njihove skupine Sudoplatov nemarno dao koordinate svojih položaja strancima preko Telegrama".

Telegram kanal VChK-OGPU, koji tvrdi da ima povlaštene informacije od ruskih snaga sigurnosti, objavio je da su 24 ruska vojnika ubijena, a četiri ranjena u napadu.

image

Američki Himars

Juni Kriswanto/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:35