StoryEditorOCM
Svijetsvak na svoju stranu

Unatoč suzdržanosti prilikom glasanju u Vijeću Europe, Grčka ne planira priznati Kosovo, Dačić svejedno razočaran

Piše Hina
29. travnja 2023. - 07:45

Grčka ne namjerava priznati neovisnost Kosova premda je prošli tjedan bila suzdržana prilikom glasanja o njegovom primanju u Vijeće Europe, rekao je u petak savjetnik grčkog premijera za nacionalnu sigurnost Thanos Dokos.

Vijeće Europe, organizacija za promicanje ljudskih prava, u ponedjeljak je dala zeleno svjetlo Kosovu za pristupanje jer su 33 njene zemlje članice bile za, sedam protiv i pet suzdržanih. Mnoge je iznenadilo što se suzdržala Grčka, jedna od pet zemalja EU-a koje ne priznaju neovisnost Kosova.

"Smatrali smo da je to dobro za provođenje vladavine zakona, a i da smirimo tenzije između dviju strana", izjavio je Dokos na gospodarskom forumu u grčkom gradiću Delfiju.

Kasnije je dodao da je Srbija, u sklopu sporazuma o normalizaciji odnosa, obećala da neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Atena se na to pozvala prilikom svoje odluke.

Kosovo je 2008. jednostrano proglasilo neovisnost od Srbije.

"Mi još uvijek nismo priznali Kosovo, niti ćemo to napraviti. Nastojimo biti konstruktivni koliko možemo", izjavio je Dokos.

Vijeće Europe je usvojilo odluku o primanju Kosova tjedan dana prije novog kruga pregovora srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija u Bruxellesu. Sastanak zakazan za 2.svibnja posebno je važan jer će na njemu biti predstavljen nacrt statusa općina na sjeveru Kosova većinski naseljenima Srbima, a što mjesecima predstavlja prepreku u normalizaciji odnosa.

Na gospodarskom forumu u Delfiju sudjelovao je Kurti a nitko nije došao iz vlade Srbije.

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak za novinsku agenciju Tanjug da je razočan stavom Grčke. To je prenio vladi premijera Kyriakosa Mitsotakisa kojeg 21. svibnja očekuju parlamentarni izbori.

"Nadam se da će se naši srpski prijatelji sjetiti da smo ih godinama podržavali u ovome", rekao je Dokos.

Grčka podržava proširenje Europske unije na  jugoistočne zemlje kandidate - Srbiju, BiH, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju - a nije se usprotivila odluci da Kosovari sa svojim putovnicama mogu bez viza putovati Europskom unijom.

"Imamo teško okruženje na svim stranama pa nam je bitno da završi proces proširenja ili barem da se zadrži duh sastanka iz Soluna od prije 20 godina", izjavio je Dokos. Grčka godinama ima zategnute odnose sa susjednom Turskom zbog graničnog spora i podijeljenog Cipra, a što je razlog njenog neprizavanja Kosova.

Pod grčkim predsjedanjem EU-om 2003. održan je sastanak između EU-a i zemalja zapadnog Balkana na kojem je prvi put deklaracijom spomenuto da je budućnost tih zemalja u EU. Od tada je samo Hrvatska postala članicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 13:05