StoryEditorOCM
SvijetŠIRE SE BRZO

U susjedstvo nam stigli crveni vatreni mravi: zadaju vrlo bolan ubod, znanstvenici pronašli čak 88 gnijezda

Piše Vijesti SD
16. rujna 2023. - 11:03

Na Siciliji su uočeni crveni vatreni mravi što je prvo službeno viđenje ove vrste na europskom tlu, javlja Dnevno.hr.

Crveni vatreni mravi, Solenopsis Invicta, peta su najskuplja invazivna vrsta na svijetu i uzrokuju milijarde dolara ekološke štete. Uz tu štetu, ovaj pridjev vatreni označava opasnost jer ovi mravi, iako su mali, zadaju vrlo bolan ubod, uz to kreću se u čoporima koji broje više od pola milijuna jedinki, a lako mogu napasti i plijen puno veći od sebe. Mravi su to koji kada šire koloniju guraju sve pred sobom, od biljnog do životinjskog svijeta i tako mogu ugroziti razne vrste.

"Crveni vatreni mravi su jedna od najgorih invazivnih vrsta. Može se širiti alarmantno brzo", rekao je evolucijski biolog Mattia Menchetti s Instituta za evolucijsku biologiju u Španjolskoj.

Znanstvenici već dugo upozoravaju da je njihovo širenje neizbježno, i u prošlom stoljeću su se nastanili i raširili po Meksiku, Kini, Tajvanu, jugu SAD-a, u Australiji, Japanu, Karibima i na Filipinima. Stručnjaci smatraju da je većina ovih mrava u svijet otišla su juga SAD-a i to sve zbog moderne globalizacije trgovine.

Stručnjaci kažu da vatreni mravi vrlo lak način rasprostranjivanja putem brodova jer dovoljno je da samo jedna kolonija prođe u nekom paketu ili kontejneru i na drugom kontinentu ili državi imaju problem.

U Europi proteklih godina presreli nekoliko kontaminiranih proizvoda na granici, ali mravi su svejedno ušli.

"Desetljećima su znanstvenici strahovali da će mravi stići u Europu. Nismo mogli vjerovati svojim očima kad smo to vidjeli", rekao je Mechentti koji ih je prvi put u Europi vidio kada su dobili slike sa Sicilije gdje je pronađeno stanište u blizini Syracuse.

Pronašli su tamo čak 88 gnijezda na relativno malom komadu zemlje u blizini rijeke, a te su kolonije već uključivale na tisuće mrava radnika, piše Dnevno.hr.

"Nije jasno kako je vrsta dospjela na ovo mjesto, ali čini se da u posljednjih nekoliko godina nisu provedeni nikakvi veliki projekti uređenja krajobraza ili sadnje i vrlo je malo vjerojatno da to predstavlja prvo mjesto dolaska i jedino mjesto u tom području”, pišu istraživači. “Blizina jedne od glavnih teretnih luka na otoku, luke Augusta (13 km sjeverno), može biti relevantna za njihov dolazak".

Mještani su znanstvenicima rekli da ih ovi mravi bodu od 2019. godine, a vjerojatno su se od tada proširili i dalje.

Menchetti, Vila i kolege sada planiraju iskorijeniti što više gnijezda vatrenih mrava na Siciliji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:18